Στην Αλβανία ενδεχομένως η καταστροφή των χημικών της Συρίας

Το ενδεχόμενο μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων στην Αλβανία, προκειμένου να καταστραφούν, εξετάζει η αλβανική κυβέρνηση, καθώς όπως έχει…

η ίδια παραδεχθεί είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για το συγκεκριμένο θέμα. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην αλβανική πρωτεύουσα από πολίτες που αντιτίθενται στο σενάριο αυτό.

Ο Τσαρλς Ντούλφερ, πρώην σύμβουλος της CIA για τα χημικά όπλα στο Ιράκ που συμμετείχε στην επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου που διέθετε το καθεστώς του πρώην δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεϊν, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΦτΑ, ότι αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με αρκετές χώρες, για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, μεταξύ των οποίων και η Αλβανία.

Ο κ. Ντούλφερ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μεταφορά χημικών όπλων, αλλά των συστατικών που απαιτούνται για την δημιουργία τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες θέλουν σε αυτή την φάση να απομακρύνουν, το συντομότερο δυνατό από την Συρία, τα δύο συστατικά που όταν συνδυάζονται δημιουργούν το αέριο νεύρων Σαρίν, καθώς όπως είπε: «στην Συρία είναι ακόμα σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος και πρέπει τα χημικά που έχουν συγκεντρώσει οι επιθεωρητές των ΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να φύγουν άμεσα από τη χώρα».

Ο πρώην σύμβουλος της CIA ανέφερε ότι απ’ όσο γνωρίζει αυτό που έχει ζητηθεί είναι να μεταφερθούν κάπου αυτά τα χημικά συστατικά για να απενεργοποιηθούν και στην συνέχεια τα υπολείμματα τους θα μεταφερθούν σε άλλες εγκαταστάσεις όπου θα γίνει η καύση τους.

Ο Τσαρλς Ντούλφερ επεσήμανε ότι η Αλβανία είναι μεταξύ των χωρών με τις οποίες διεξάγονται συνομιλίες, καθώς έχει ιστορία στην καταστροφή χημικών όπλων, είναι σχετικά κοντά στη Συρία και έχει πρόσβαση στη θάλασσα μέσω της οποίας θα φύγουν τα χημικά από τη Συρία.

«Κατανοώ ότι κανείς δεν θέλει η χώρα του να γίνει αποδέκτης των χημικών σκουπιδιών του πλανήτη» ανέφερε ο Τσαρλς Ντούφερ προσθέτοντας όμως ότι «αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση». Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, τα χημικά που θα μεταφερθούν είναι επικίνδυνα, όπως κάθε χημικό στοιχείο, αλλά δεν είναι όπλα. Ταυτόχρονα, η Αλβανία θα μπορούσε να έχει οφέλη από την διαδικασία αυτή, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει απενεργοποίηση μεγάλων ποσοτήτων χημικών όπλων, που είχε στη διάθεση του το καθεστώς Χότζα, αλλά τα υπολείμματα των χημικών αυτών παραμένουν στην χώρα.

«Θα μπορούσε, λοιπόν, η αλβανική κυβέρνηση να κάνει μια συμφωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να απενεργοποιηθούν τα χημικά της Συρίας στο έδαφος της και στην συνέχεια όταν θα παραλάβουν τα υπολείμματα για να τα πάνε προς καύση να πάρουν και τα υπολείμματα που έχει η Αλβανία από τα δικά της χημικά. Με μια τέτοια απόφαση η Αλβανία, στο τέλος της διαδικασίας, θα είναι πιο “καθαρή” από ότι είναι σήμερα», επισημαίνει ο πρώην σύμβουλος της CIA.

Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο θα φανεί στην διεθνή κοινότητα ως χώρα που αναλαμβάνει συγκεκριμένη δράση για την ασφάλεια ολόκληρου του πλανήτη, με ότι οφέλη θα έχει μια τέτοια αναγνώριση. «Εάν δε, μετά την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών από την διεθνή κοινότητα, η Αλβανία αποφασίσει να αναλαμβάνει τέτοιες δραστηριότητες τακτικά, τότε τα οικονομικά οφέλη θα είναι τεράστια», ανέφερε ο Τσαρλς Ντούλφερ.

Στην ερώτηση γιατί δεν αναλαμβάνουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία, που έχουν την τεχνογνωσία και τις υποδομές, ο κ. Ντούλφερ απάντησε ότι οι δύο αυτές χώρες είναι σε διαδικασία καταστροφής των δικών τους χημικών, βάση της διεθνούς συνθήκης που πρόσφατα υπέγραψε και η Συρία, και έχουν ακόμη τεράστια αποθέματα προς καταστροφή, για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τέλος, ο κ. Ντούλφερ επεσήμανε ότι, όποια χώρα και να αναλάβει την διαδικασία αυτή θα τη διεκπεραιώσει με απόλυτη ασφάλεια, καθώς θα παρακολουθείται σε κάθε στάδιο από την διεθνή κοινότητα, θα σταλούν οι καλύτεροι επιστήμονες για την πραγματοποίηση της και η όλη διαδικασία θα γίνεται υπό την επίβλεψη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Πηγή: http://www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *