Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο, προκάλεσε η εγκύκλιος του ΙΚΑ που βάζει φρένο στη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων μέσω της αναγνώρισης με πλασματικά έτη από διαδοχική ασφάλιση (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)…
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, κύριε Βρούτση…
Πηγές του Ιδρύματος επισήμαναν στην «Ε» ότι η εγκύκλιος έγινε με βάση τις οδηγίες που είχε από το υπουργείο Εργασίας και αν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με το δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την απόσυρσή της, τότε ο κ. Βρούτσης μπορεί να την ανακαλέσει.
Πάντως οι ίδιες πηγές από το ΙΚΑ επιχείρησαν χθες να μειώσουν τον αντίκτυπο των επιπτώσεων που προκαλεί στους ασφαλισμένους, λέγοντας ότι αφορά 200 άτομα που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης και σημείωναν πως εσκεμμένα υπήρξε εξάμηνη καθυστέρηση της έκδοσης της εγκυκλίου, η οποία όμως δεν μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο, καθώς το ΙΚΑ απειλείται με μηνύσεις.
Η ΓΣΕΕ μιλά για πολιτικές μικρότητες μέσα από τις οποίες η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, αυξάνει εν μια νυκτί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με μια απαράδεκτη και άνευ προηγουμένου εγκύκλιο, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέες δυσμενείς αλλαγές στο Ασφαλιστικό, καταργεί την ενότητα της ασφαλιστικής συνέχειας και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 έως 17 χρόνια για χιλιάδες ασφαλισμένους.
Η ΓΣΕΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση της καταστροφικής αυτής εγκυκλίου που ανατρέπει τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1,5 εκατ. συμπολίτες μας και κανείς πλέον εργαζόμενος δεν διανύει τον εργασιακό του βίο σε ένα και μόνο Ταμείο.
Επίσης, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προειδοποιώντας πως «αν η κυβέρνηση επιμένει να σπέρνει ανέμους, να είναι έτοιμη να θερίσει και θύελλες».
Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαφωνούν κάθετα με την αιφνιδιαστική, άδικη εγκύκλιο και καλούν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να την ανακαλέσει άμεσα και να εφαρμοστεί ο νόμος.
Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αναφέρει ότι θίγονται χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε συνταξιοδοτικό καθεστώς, αυτοί που ήδη έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και βρίσκονται στην αναμονή η οποία φθάνει και τα δύο χρόνια, αλλά και αυτοί που βρίσκονται ήδη στη σύνταξη διότι η εγκύκλιος έχει αναδρομική ισχύ.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση σημειώνει ότι όσοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος με προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι 31.12.2010, ακόμα και με προσμέτρηση πλασματικών χρόνων που ίσχυαν έως την ημερομηνία αυτή, εφ’ όσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης των ανωτέρω χρόνων υποβληθεί μέχρι και 31.12.2013, ακολουθούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31.12.2010.
Ποιοι θίγονται
Οσοι θέλουν να εξαγοράσουν πλασματικούς χρόνους, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης με τις διατάξεις που ισχύουν έως το 2010, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ασφαλιστικό τους φορέα και να υποβάλουν σχετική αίτηση αναγνώρισης, διαφορετικά θα συνταξιοδοτηθούν με τα αυξημένα όρια ηλικίας.
Ορισμένες περιπτώσεις που ισχύουν στο ΙΚΑ για ασφαλισμένους πριν από το 1993:
* Γυναίκες με ανήλικο παιδί έως το 2010, οι οποίες συμπληρώνουν 5.500 ημέρες ασφάλισης, δικαιούνται σε ηλικία 55 ετών πλήρη σύνταξη ή σε ηλικία 50 ετών μειωμένη.
* Γυναίκες με 10.000 ημέρες δικαιούνται σε ηλικία 57 ετών πλήρη σύνταξη ή 55 ετών μειωμένη.
* Ανδρες με 10.000 ημέρες δικαιούνται σε ηλικία 62 ετών πλήρη σύνταξη ή 60 ετών μειωμένη.
* Ανδρες με 10.500 ημέρες δικαιούνται πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.
* Γυναίκες με 4.500 ημέρες, από τις οποίες οι 3.600 σε βαριά επαγγέλματα και εξ αυτών οι 1.000 να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια, δικαιούνται πλήρη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών.
* Ανδρες-γυναίκες με 10.500 ημέρες (7.500 βαρέα) δικαιούνται πλήρη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών ή σε ηλικία 53 ετών μειωμένη.
Πλασματικοί χρόνοι που ισχύουν είναι: ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας από 200 ημέρες κατά την τελευταία 10ετία πριν από την υποβολή της αίτησης, ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 2 έτη, καθώς και ο πλασματικός χρόνος παιδιών του ν. 3655/2008.
enet.gr
Use Facebook to Comment on this Post