xOrisOria News

Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ – Συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο από Δ.Αβραμόπουλο στο Κάιρο

Σημαντική για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος. Αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε σε ανώτατο επίπεδο στο Κάιρο και
την ατζέντα των συνομιλιών, στην κορυφή της οποίας ήταν η ΑΟΖ και η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η Αίγυπτος μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο τη στιγμή που η Άγκυρα τραβάει ακόμη περισσότερο το σχοινί της έντασης με το Κάιρο στηρίζοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η κυβέρνηση του Ρ.Τ. Ερντογάν με αφορμή την καταδίκη σε θάνατο άλλων 37 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο επιτέθηκε δια του αντιπροέδρου της Μπ. Αρίντς για ακόμη μία φορά στην κυβέρνηση του Καίρου, δείχνοντας πώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαρραγεί οριστικά και το μεταξύ τους χάσμα διευρύνεται.

Αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί και η Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο στόχος της επίσκεψης του Δ. Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στις οποίες φαίνεται πώς θα κυριαρχήσει ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που επί της ουσίας ανέλαβε τα ινία της χώρας μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου επί μιάμιση ώρα στην οικία του. Δ. Αβραμόπουλος και Αλ Σίσι είχαν συνομιλία σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και αυτή αφορούσε στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά κυρίως στην ανακήρυξη της ΑΟΖ στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ και τον ομόλογο του στρατηγό Στικί Σομπί.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τους Αιγύπτιους αξιωματούχους για την υποστηρικτική στάση της Ελλάδας, ενώ ο κ. Μανσούρ εξήρε τα πρακτικά βήματα που υλοποιούνται για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό.

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα είναι πώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξήρε το συνεχή συντονισμό για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε τριμερές, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Το υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε στην επίσκεψη του στο Κάιρο ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης και αυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο πώς η ΑΟΖ ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών των δύο χωρών.

Τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και στην Κύπρο και θέλει να παίζει ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο τα πλούσια κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, η Αίγυπτος αναδεικνύεται σε στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή.

Πόσο μάλλον όταν το Κάιρο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις αραβικές χώρες και αναπτύσσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία αντιδρώντας στα «κορδελάκια» των ΗΠΑ. Από το τελευταίο πρέπει να παραδειγματισθεί η ελληνική κυβέρνηση που προβαίνει δια του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου σε ανακοινώσεις σε βάρος της Μόσχας με αφορμή την Ουκρανική κρίση.

Use Facebook to Comment on this Post