Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής είναι το όνομα του νέου υπερπανεπιστημίου της Αθήνας που θα προκύψει από τη συνένωση πέντε ιδρυμάτων – πλην του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας – με στόχο να εξελιχθεί σε κόμβο αριστείας.
«Υπήρχε η Πάντειος Σχολή, η Γεωπονική, η Ανωτάτη Βιομηχανική, η Ανωτάτη Εμπορική, σχολές οι οποίες θα εντάσσονταν σε…
ένα πανεπιστήμιο. Δεν συνέβη έτσι. Οι σχολές αυτές εξελίχθηκαν σε μονοθεματικά πανεπιστήμια. Και είναι καλά πανεπιστήμια. Εντάσσοντας τα πανεπιστήμια αυτά σε έναν ομόσπονδο κόμβο, έχει δυνατότητες να εξελιχθεί σε “κόμβο αριστείας”. Εχει δυνατότητες παροχής κινητικότητας του προσωπικού, έχει δυνατότητες που δίνει στους φοιτητές, έχει δυνατότητες οικονομίας κλίμακος, έχει δυνατότητες να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας», τόνισε ο Κων. Αρβανιτόπουλος.
Το νέο υπερπανεπιστήμιο – εφόσον δεν αυτοϋπονομευθεί εξαρχής από τα επιμέρους στοιχεία του, καθώς ήδη άρχισαν να εκφράζονται επιφυλάξεις από τους πρυτάνεις, που οργανώνουν εκτάκτως Σύνοδο τις επόμενες ημέρες – θα συνδυάσει τα εξής στοιχεία:
– Οικονομία: Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
– Πολιτική Επιστήμη, Δημόσια Διοίκηση, Διεθνείς Σχέσεις: Πάντειο Πανεπιστήμιο.
– Τραπεζικές – Χρηματοιοικονομικές σπουδές, Ναυτιλία – Τουρισμός: Πανεπιστήμιο Πειραιά.
– Πρωτογενής Τομέας: Γεωπονικό.
– Οικιακή Οικονομία: Χαροκόπειο.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Οσον αφορά τη διοικητική του λειτουργία, προβλέπεται ότι τα πέντε ιδρύματα θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, τα προγράμματα σπουδών τους, τα πτυχία τους και την εξέλιξη του προσωπικού τους. Δημιουργείται όμως μια υπερδομή από τα υφιστάμενα Συμβούλια σε ένα ομόσπονδο Κεντρικό Συμβούλιο, που θα κατευθύνει το Αδαμάντιος Κοραής.
Με παρόμοια φιλοσοφία, στον χώρο των ΤΕΙ δημιουργείται το Ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ, με συνένωση των ΤΕΙ της Αθήνας, του Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ. Το μοντέλο των ομόσπονδων πανεπιστημίων εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά ιδρύματα, ιδίως σε Βρετανία και Γαλλία.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τρία πανεπιστήμια κι ένα ΤΕΙ που καταργούνται. Το Στερεάς Ελλάδας, που μοιράζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πάντειο. Το Δυτικής Μακεδονίας, που διανέμεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Αριστοτέλειο. Το Δυτικής Ελλάδας που απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που συγχωνεύεται με άλλα ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας σε μια νέα δομή. Ολα αυτά τα ιδρύματα λειτουργούσαν με διοικούσες επιτροπές εδώ και χρόνια.
Ο χάρτης, μετά τις παρεμβάσεις, δείχνει ότι τα 533 τμήματα που είχαν ιδρυθεί και που στο μηχανογραφικό δελτίο πέρυσι ήταν 480 θα περιοριστούν σε 386. Δηλαδή στην πράξη καταργούνται 94 ενεργά τμήματα, ενώ αν υπολογίσει κανείς και όσα δεν είχαν συμπεριληφθεί στο περυσινό μηχανογραφικό φτάνουμε στα 147. Πρόκειται κυρίως για τμήματα ΤΕΙ με μικρό αριθμό καθηγητών, λίγες προτιμήσεις φοιτητών, πολλούς εισακτέους με βαθμούς κάτω από τη βάση και χαμηλή απορροφητικότητα των αποφοίτων τους στην αγορά.
Σχεδόν όλα τα νέα τμήματα, κατά τον κ. Αρβανιτόπουλο, θα έχουν πλέον τον απαραίτητο αριθμό μελών ΔΕΠ που χρειάζεται για να λειτουργήσουν, ενώ όλα εντάσσονται σε σχολές.