Σε καθαρτήριο υπόδικων υπαλλήλων εξελίσσονται τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν μέχρι και έξι χρόνια να συνεδριάσουν!
Μια από τις πλέον σκανδαλώδεις υποθέσεις κωλυσιεργίας και απροθυμίας των αρμόδιων συμβουλίων να ελέγξουν πειθαρχικά τους επίορκους υπαλλήλους αποτελεί εκείνη …
ανώτερου στελέχους της φορολογικής διοίκησης που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- εκβίαζε επιχειρηματίες. Πρόκειται για εφοριακό υπάλληλο του ΠΕΚ Πατρών ο οποίος, παρότι έχει καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν υποστεί τη βάσανο του πειθαρχικού ελέγχου. Φυσικά, εξακολουθεί να λαμβάνει μέρος του μισθού του…
Η υπόθεση
Η υπόθεση ανάγεται στο 2007, όταν ο εν λόγω υπάλληλος πλησίασε τον επιχειρηματία προτείνοντάς του να του σβήσει χρέη ύψους 430.000 ευρώ έναντι αμοιβής. Ο έλεγχος της επιχείρησης ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2007. Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων, ο εφοριακός υπάλληλος προέβη σε διάφορους ισχυρισμούς περί δήθεν υποχρεώσεων του επιχειρηματία, οι οποίες κατά τη γνώμη του δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία που του προσκόμισε.
Στη συνέχεια κανονίστηκε άλλη μια συνάντηση, στο σπίτι του εφοριακού. Από τον επιχειρηματία, μάλιστα, ζητήθηκε να έχει μαζί του 50.000 ευρώ, με την υπόσχεση ότι το πρόστιμο των 700.000 θα μειωνόταν σε 270.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας απευθύνθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, όπου κατήγγειλε λεπτομερώς τον εκβιασμό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωινό της 11ης Οκτωβρίου 2007. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού ο εφοριακός έλαβε 30.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα και μία επιταγή των 20.000 ευρώ, ενώ με την αποχώρηση του καταγγέλλοντα επιχειρηματία συνελήφθη από άνδρες της αστυνομίας.
Το πόρισμα της οικονομικής επιθεώρησης
Στις 6 Ιουλίου 2009 ο οικονομικός επιθεωρητής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης και συγκεκριμένα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διενήργησε ΕΔΕ και υπέβαλε πρισματική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο ελεγχόμενος υπάλληλος υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος και της αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός και εκτός της υπηρεσίας.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απέστειλε στις 5 Αυγούστου 2010 έγγραφο στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης. Σύμφωνα με την απάντηση της Εισαγγελίας, κατά του υπαλλήλου ασκήθηκε ποινική δίωξη η οποία εκδικάστηκε κατά την αυτόφωρη διαδικασία ήδη από το 2007. Το δικαστήριο καταδίκασε τον υπάλληλο σε συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών για παθητική δωροδοκία και εκβίαση.
Παράλληλα, ο υπάλληλος παραπέμφθηκε σε πειθαρχική δίκη ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Όπως αναγράφεται σε έγγραφο που απεστάλη από τη Διεύθυνση προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών ο υπάλληλος μετά την έκδοση του κατηγορητηρίου τον Οκτώβριο του 2007 -με το οποίο παραπέμφθηκε και δικάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κυπαρισσίας- τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αργία.
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι, ενώ έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του υπαλλήλου, η υπόθεσή του εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του Α΄ Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών!
Zougla.gr
Use Facebook to Comment on this Post