«Γιατί η Γερμανία δεν χαλαρώνει την πίεση προς την Ελλάδα;»

Την ώρα που η συζήτηση στη Γερμανία για την ανάγκη νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έχει επιστρέψει για τα καλά, ένας – ένας οι «σοφοί» της γερμανικής οικονομίας καλούνται από τα..

ΜΜΕ να διατυπώσουν την θέση τους. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας, Οικονομολόγος Clemens Fuest, ήταν ο τελευταίος που ρωτήθηκε από τη γερμανική ραδιοφωνία σχετικά με την σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Η θέση του είναι αρνητική και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η πίεση προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να ασκείται.

Κατ’ αρχάς, διαφωνεί με την εκτίμηση ότι η κρίση πέρασε απλά και μόνο επειδή ηρέμησε η κατάσταση στις αγορές. Κι αυτό γιατί η βελτίωση στην πραγματική οικονομία θα καθυστερήσει πολύ να γίνει αισθητή. Παρόλα αυτά, δεν θεωρεί ότι είμαστε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Ο Fuest εκτιμά ότι δεν ευθύνονται τα μέτρα λιτότητας για την τραγική θέση που βρίσκεται αυτή την εποχή η Ελλάδα. Το βασικό πρόβλημα της χώρας μας είναι η ίδια η υπερχρέωση, όχι μόνο η υπερχρέωση του κράτους αλλά και εκείνη των τραπεζών και των νοικοκυριών. Το άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Και δεν θα πρέπει απλώς να μειώνονται μισθοί. Πρέπει να προκύπτουν και νέοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η διαδικασία που περνάει η Ελλάδα είναι, λοιπόν, αναπόφευκτα εξαιρετικά δύσκολη γιατί όντως οι περικοπές μειώνουν τα έσοδα του κράτους και τη ζήτηση και έτσι η ύφεση βαθαίνει. Αυτό δε σημαίνει, πάντως, ότι η λύση είναι η διακοπή της λιτότητας.

Για τον Clemens Fuest είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να αποπληρώσει τα χρέη της. Το ζήτημα είναι αν θα πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί μέσω «κουρέματος» ή να αναζητηθούν άλλες δυνατότητες, όπως η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια. Συνιστά αναμονή γιατί η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν θεωρεί ότι συμβαίνει με τους απαιτούμενους ρυθμούς.

Ο Οικονομολόγος διαφωνεί κάθετα με όσους καλούν να αποπεμφθεί η χώρα μας από την ευρωζώνη, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε. Τότε, οι απαιτήσεις κατά της Ελλάδας θα έπρεπε κατευθείαν να διαγραφούν και η πατρίδα μας θα περιερχόταν σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, γιατί κανείς δεν θα εμπιστευόταν το νέο της νόμισμα. Τα επιτόκια θα αυξάνονταν αυτόματα και θα προέκυπτε πρόβλημα υπερπληθωρισμού. Η οικονομική μας θέση θα γινόταν πολύ χειρότερη.

Η μόνη λύση, κατά τον Clemens Fuest, είναι η επιμονή σε όσα γίνονται. Η διαγραφή μέρους των απαιτήσεων κατά της Ελλάδας είναι απλά θέμα χρόνου, έστω υπό την μορφή μείωσης των επιτοκίων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκείται πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δηλ. προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση του δημόσιου τομέα, απόλυση δημόσιων υπαλλήλων κ.ο.κ..

Ο λόγος, σύμφωνα με τον Clemens Fuest, που η επίσημη γερμανική κυβέρνηση αποκλείει επί του παρόντος κάθε κουβέντα για «κούρεμα» είναι ότι φοβάται την χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας μας. Και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κάτι να επιδείξει. Μέχρι τότε η πίεση θα συνεχίσει να ασκείται ασφυκτικά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *