Την ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης στην ενέργεια, σε συνδυασμό με την ορθολογική εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών σε…
Όπως είπε, η μεγάλη μάχη που θα δοθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας αφορά την ατζέντα του 2030, δηλαδή την πολιτική που θα αποφασίσει η ΕΕ σε σχέση με το ισοζύγιο ανάμεσα στην περιβαλλοντική προστασία και το ενεργειακό μείγμα. Οι στόχοι, τόνισε πρέπει να είναι φιλόδοξοι προκειμένου η ΕΕ να παραμείνει στην παγκόσμια πρωτοπορία για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όχι μόνο των ενεργοβόρων αλλά και των μικρομεσαίων προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η αμερικανική βιομηχανία έχει 30% μικρότερο ενεργειακό κόστος από την ευρωπαϊκή με αποτέλεσμα η τελευταία να μην είναι διεθνώς ανταγωνιστική.
Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας ως το πιο ενδιαφέρον εξάμηνο της τελευταίας δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε σημείο στροφής προς την ανάπτυξη, μείωσης της ανεργίας και ανταπόδοσης των θυσιών. «Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας. παράλληλα, την ανάγκη για ενότητα προκειμένου να μην πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε.
Ανέφερε ακόμη ότι στο άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας του Μαΐου θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια και τις υποδομές στα οποία περιλαμβάνονται ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου (αγωγοί TAP, ελληνο-βουλγαρικός), οι προοπτικές τροφοδοσίας της Ευρώπης από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος- Ισραήλ) και τα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο αγωγός φυσικού αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα κ.α.
Το μήνυμα που έστειλε, εξάλλου, αναφορικά με την έγκριση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ από την ΕΕ είναι ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες διαφάνειας και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, συνεπώς δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα κάνει ξανά αισθητή την παρουσία της στην ενεργειακή αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε τις έρευνες υδρογονανθράκων ως ελπιοδοφόρα προοπτική που μπορεί να παράγει σπουδαία οφέλη για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Ανέφερε ωστόσο, ότι θα πρέπει να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων στη Δυτική Ελλάδα και να υπάρξει ανταπόκριση σε αιτήματα για έρευνα σε άλλες περιοχές.
Αναφερόμενος δε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόνισε ότι, η αβεβαιότητα που επικρατεί πρέπει να λήξει και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την κάλυψη του ελλείμματος της αγοράς. Είπε ότι είναι λάθος η υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με αύξηση των τελών για χρηματοδότηση των ελλειμμάτων, αλλά, πρόσθεσε, είναι εξίσου λάθος να ενοχοποιούνται οι ΑΠΕ για τις αστοχίες του θεσμικού πλαισίου.
Ο υφυπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας Ilir Bejtja, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του αγωγού TAP ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ιταλία.
Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός αναφέρθηκε στις κινήσεις εξωστρέφειας που προωθεί η επιχείρηση με στόχο την αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ