Οι ακραίες κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, με την συνδρομή διεθνούς φήμης οικονομολόγων και της κατάρρευσης του οράματος της ευρωζώνης και κατ΄ επέκταση της ΕΕ δημιουργούν ένα …
ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για το ευρώ. Στο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα έρχεται το ίδιο το ευρώ, με την ισοτιμία του να έχει εκτιναχθεί στο 1,38 έναντι του δολαρίου, να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στις χώρες που έχουν ανάγκη να εξάγουν με μια πιο προσιτή ισοτιμία.
Προχθές ήταν ο βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Μητρόπουλος που είπε σε μια αψιμαχία στη Βουλή ότι «με μισθούς του διακοσάρικου, με συντάξεις του διακοσάρικου, με γενικευμένη εξαθλίωση, οι προβληματισμοί θα είναι έντονοι. Και νομίζω ότι και εσείς είστε ευαίσθητοι. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφθούμε πατριωτικά. Όλοι λέμε ότι εκεί θα δώσουμε τη μάχη. Όλοι λέμε ότι μας κατέστρεψε το μνημόνιο. Όλοι λέμε ότι οι σχεδιαστές του μνημονίου είχαν σχέδιο να καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Είχαν σχέδιο να προσφέρουν μήνα με το μήνα οι συνταξιούχοι μας με τη σύνταξή τους για να αποπληρώσουν το χρέος. Αυτός, όμως, ο περήφανος λαός με πατριωτικές, δημοκρατικές, συλλογικές, βαθιά συλλογικές διαδικασίες θα το σκεφθεί. Άρα, τώρα θα δώσουμε τη μάχη» και πρόσθεσε «Σκεφτόμαστε να δώσουμε έμμεσα τη μάχη. Σκεφτόμαστε ότι πρέπει να τους μετακυλήσουμε την ευθύνη που μας κατέστρεψαν. Είναι ένας πρόσθετος λόγος ότι μέσα από εκεί θα τους πούμε: «Μας καταστρέψατε με την αρχιτεκτονική του νομίσματος, με τη λειτουργία του νομίσματος, με το μνημόνιό σας και θα μας αποζημιώσετε… Και τότε, αφού μας αποζημιώσουν, αφού δώσουμε τη μάχη, τότε ο κυρίαρχος λαός μπορεί να σκεφθεί κι άλλα πράγματα».
Τώρα παίρνει σειρά ο νομπελίστας οικονομολόγος του London School of Economics, Κύπριος, Χριστόφορος Πισσαρίδης ο οποίος αναμένεται σε ομιλία του να κατηγορήσει το ευρώ ότι «διχάζει την Ευρώπη» και πως «χρειάζεται δουλειά για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του στις διεθνείς αγορές και η εμπιστοσύνη που είχαν κάποτε μεταξύ τους τα κράτη της Ευρώπης». Σύμφωνα με αγγλικές εφημερίδες, ο Σερ Πισσαρίδης αναμένεται να δηλώσει τα ακόλουθα: «Το ευρώ θα πρέπει είτε να διαλυθεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο ή τα κύρια μέλη του θα πρέπει να κάνουν τα αναγκαία το συντομότερο δυνατό, ώστε να το καταστήσουν φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν θα πάμε πουθενά εάν συνεχίσουμε με την τρέχουσα γραμμή μιας ad-hoc χάραξης πολιτικής και με ασυνεπείς πολιτικές ελάφρυνσης χρέους. Οι τακτικές που εφαρμόζονται τώρα για να σταθεροποιηθεί το ευρώ κοστίζουν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας και δημιουργούν μια χαμένη γενιά μορφωμένων νέων ανθρώπων. Δεν είναι αυτό που μας υποσχέθηκαν οι ιδρυτικοί πατέρες».
Χθες η Eurostat δημοσιοποίησε στοιχεία που καταδεικνύουν τις τεράστιες ανισότητες εντός της Ευρώπης. Το πλούσιο Λουξεμβούργο με 2,5 φορές υψηλότερο δείκτη από τον μέσο όρο της Ευρώπης των «28». Την λίστα των «τυχερών» συμπληρώνουν Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία και Βέλγιο. Σε κάθε κάτοικο αυτών των χωρών αντιστοιχεί ΑΕΠ 20 ως 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο. Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η κατρακύλα στην κατάταξη το 2012 είναι παραπάνω από ορατή. Το 2010, και ενώ η κρίση είχε ξεκινήσει, το ΑΕΠ ανά κάτοικο αντιστοιχούσε στο 88%. Ένα χρόνο μετά βρέθηκε στο 80% και το 2012 προσγειώθηκε στο 75%. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ότι αφορά ένα ακόμα δείκτη, την πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση (AIC). Με βάση αυτό το δείκτη η Ελλάδα από το 98% του μέσου όρου της ΕΕ το 2010 κατέβηκε το 2012 στο 85%. Στους πληβείους της Ευρώπης περιλαμβάνονται η Βουλγαρία (47% του μέσου όρου της Ευρώπης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ), η Ρουμανία (50%) και η Κροατία (62%).
rizopoulospost.com