Η επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις, η οποία προβλέπεται στη συμφωνία του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου, δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε…
Ερωτηθείς εάν το ενδεχόμενο μελλοντικής επιβολής μίας παρόμοιας εισφοράς από την πλευρά της Ε.Ε. μπορεί να αποκλεισθεί, ο κ. Ρεν απάντησε κατηγορηματικά: «Μπορεί, και δεν υπάρχει σοβαρή περίπτωση όπου θα πρέπει [καν] να εξετασθεί».
Τα σχόλια του κ. Ρεν ήρθαν στον απόηχο μίας μαραθώνιας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για τη δάσωση της Λευκωσίας. Είχαν προηγηθεί περίπου εννέα μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων αναφορικά με τους ακριβείς όρους υπαγωγής της Μεγαλονήσου στον μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει αποσαφηνίσει πως η εισφορά δεν αφορά υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Οργή στην Κύπρο.
Η συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση της Κύπρου με ένα πακέτο αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Λευκωσία αναλαμβάνει την ευθύνη για την εύρεση των υπόλοιπων 7 δισ. που εκτιμάται ότι απαιτούνται για την διάσωσή της. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αναμένεται να προέλθει από την επιβολή της εφάπαξ εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις, 6,75% για αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ, και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000.
Το ποσό της εισφοράς που αναλογεί σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό φαίνεται πως έχει ήδη δεσμευθεί αυτόματα. Σοβαροί περιορισμοί παρατηρούνται και στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διαθέσει κεφάλαια υποστήριξης στις κυπριακές τράπεζες, δεδομένου ότι αναμένεται μαζική «φυγή» καταθέσεων όταν τα υποκαταστήματα θα ανοίξουν εκ νέου την Τρίτη, έπειτα από την αργία της Καθαράς Δευτέρας.
Παρά ταύτα, ο κ. Ρεν σημείωσε πως δεν αναμένει αρνητική αντίδραση των αγορών στο μέτρο «κουρέματος» των καταθέσεων. «Οι δυνάμεις των αγορών κατανοούν ότι από μόνο του το μέγεθος του προβλήματος του κυπριακού τραπεζικού τομέα […] ήταν τόσο μεγάλο ώστε χρειαζόταν να λάβουμε πολύ σοβαρά μέτρα.
»Αυτό το είδος εισφοράς σταθερότητας είναι, από την οπτική της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των κύπριων πολιτών, ξεκάθαρα μία πολύ καλύτερη επιλογή από ένα πλήρες ‘bail-in’ (κούρεμα καταθέσεων), που θα είχε πολύ χαοτικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία».
Πηγή: http://www.skai.gr