Μία πρόσφατη έρευνα από Ισπανούς επιστήμονες έρχεται να επιβεβαιώσει όσους μιλάνε συχνά για τα πολλαπλά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι ακολουθούν σε τακτική βάση τη μεσογειακή διατροφή έχουν 30 % μικρότερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακό, έμφραγμα ή εγκεφαλικό!
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 7,447 άτομα, που είχαν μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος. Τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:
- Η 1η ομάδα ακολούθησε μια δίαιτα βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή, συμπληρωμένη με έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο (μπορούσαν να καταναλώσουν μέχρι και 1 λίτρο παραπάνω λάδι)
- Η 2η ομάδα πάλι ακολούθησε δίαιτα βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή, αυτή τη φορά συμπληρωμένη από ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια/ημέρα, ανάμεσα σε καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια)
- Η 3η ομάδα ακολούθησε κάποια απλή, ελαφριά σε λιπαρά δίαιτα, βασισμένη σε άπαχα κρέατα και λαχανικά
Η έρευνα διήρκεσε συνολικά 5 χρόνια και κάθε τρεις μήνες ένας διαιτολόγος επισκέπτονταν τους συμμετέχοντες για να καταγράψει την πρόοδο τους και να τους δώσει περαιτέρω συμβουλές πάνω στη διατροφή.
Όταν ή έρευνα τελείωσε βρέθηκε ότι τα άτομα που ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή (ανεξαρτήτου ομάδας) είχαν 30 % μειωμένη πιθανότητα να πάθουν καρδιακό, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό. Η έρευνα θεωρείται πρωτοποριακή γιατί είναι από τις πρώτες που δείχνουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε φυτικά λιπαρά είναι ποιο υγιεινή από ότι μία χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα.
Λόγω του μεγέθους του δείγματος, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν.
Πηγή: Αδυνάτισμα