Στρατηγική μηδενικών αποβλήτων και για την Αττική

Ο Νίκος Χρυσόγελος θέτει ερώτημα στον Επίτροπο Περιβάλλοντος

Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής έφερε στο προσκήνιο με ερώτησή του προς τον…

Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων», που συνδιοργάνωσε ομάδα 9 ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος.

Στην παρέμβασή του προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ ανέφερε ότι το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τη στρατηγική μηδενικών αποβλήτων, έχει υψηλό κόστος και δε δίνει έμφαση στην διαλογή στην πηγή και στη συμμετοχή των πολιτών. Αντιθέτως, υπάρχει μια εναλλακτική «πράσινη πρόταση» που έχουν παρουσιάσει περιβαλλοντικοί φορείς, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και στηρίζουν και οι Πράσινοι, λύση πολύ πιο οικονομική, περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμη και συμβατή με τη στρατηγική μηδενικών αποβλήτων. Όμως, παρατηρείται εμμονή στη λύση της κυβέρνησης, με την υποστήριξη και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ποτότσινκ απαντώντας στο Ν. Χρυσόγελο υποσχέθηκε πως θα το ελέγξει και θα του απαντήσει σύντομα, (έχει κατατεθεί και γραπτή ερώτηση από τον Νίκο Χρυσόγελο). Συνεχίζοντας, τόνισε πως πράγματι η κατάσταση με την Ελλάδα, όπως και με άλλες χώρες, είναι πολύ δύσκολη και συχνά βγαίνουν καταδικαστικές αποφάσεις με υψηλά μάλιστα πρόστιμα. Από την άλλη, τόνισε, ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από την οικονομική κατάσταση, αναφερόμενος στα παραδείγματα προγραμμάτων μηδενικών αποβλήτων που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα από χώρες με οικονομικά προβλήματα όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Χαρακτηριστικά ανέφερε «όταν κάποιος έχει ένα όραμα, κουράγιο και πάθος, τότε μπορεί να πετύχει τα πάντα». Στη συνέχεια κάλεσε το Νίκο Χρυσόγελο να περάσει αυτό το μήνυμα ιδιαίτερα στους ανθρώπους που θα εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Συμβούλιο για το 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον (7th Environmental Action Programme) και τους στόχους του. Έθεσε το δίλημμα: «Είμαστε ή δεν είμαστε υπέρ της απαγόρευσης των χωματερών μέχρι το 2020; Είναι πιθανό. Αν το θέλουμε πραγματικά, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.»

Είναι βέβαιο ότι και μπορούμε και πρέπει να τελειώσουμε οριστικά με το πρόβλημα των χωματερών στην Ελλάδα. Όμως, ο πήχυς δεν μπορεί να παραμένει τόσο χαμηλά και από τον Επίτροπο. Η στρατηγική μηδενικών αποβλήτων δεν αρχίζει και τελειώνει στις χωματερές. Πολύ περισσότερο που από τα εφαρμοσμένα παραδείγματα από διάφορες περιοχές που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα – τα περισσότερα από τον Ευρωπαϊκό νότο – αποδεικνύουν ότι η στρατηγική μηδενικών αποβλήτων μπορεί πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, να συμβάλλει στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας αλλά και να μειώσει τα κόστη διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο για τους δήμους όσο και για τους δημότες.

Σε αναμονή, λοιπόν, της απάντησης του κ. Ποτόσνικ για την υποστήριξη της ΕΕ στα προωθούμενα πανάκριβα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική κι αλλού…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *