Αν θέλετε να αδυνατίσετε, φροντίστε να μην υπερβαίνει η θερμοκρασία στο σπίτι σας τους 17-18 βαθμούς Κελσίου, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ…
Σε μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Trends in Endocrinology & Metabolism», εξέτασαν κατά πόσον μπορεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να επηρεάσει την ικανότητα ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας, την παραγωγή θερμότητας και τις καύσεις του λίπους.
Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε μέτριο κρύο μπορεί να επηρεάσει τις ενεργειακές δαπάνες (δηλαδή τις καύσεις) του οργανισμού.
Σε μία από αυτές, επιστήμονες από την Ιαπωνία είχαν διαπιστώσει ότι οι εθελοντές που περνούσαν 2 ώρες την ημέρα στους 17 βαθμούς Κελσίου, παρουσίαζαν μείωση του σωματικού λίπους έπειτα από έξι εβδομάδες.
Στη νέα μελέτη, ο δρ Βούτερ φαν Μάρκεν Λίχτενμπελτ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγείας, Ιατρικής & Επιστημών Ζωής της Σχολής Διατροφικής Τοξικολογίας & Μεταβολισμού, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 17 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 20-26 ετών, που παρέμεναν επί έξι ώρες την ημέρα σε θαλάμους με ελεγχόμενη θερμοκρασία 15-16 βαθμών Κελσίου.
Έπειτα από 10 ημέρες, είχε αυξηθεί στο σώμα τους το ωφέλιμο καφέ λίπος – το είδος του σωματικού λίπους που χρησιμοποιεί την ενέργεια (θερμίδες) των τροφίμων ή το αποθηκευμένο λευκό σωματικό λίπος ως πηγή θερμότητας.
Επιπλέον, οι εθελοντές ένιωθαν πιο άνετα στον κρύο θάλαμο και έτρεμαν λιγότερο απ’ όσο κατά την έναρξη της μελέτης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σώμα τους προσαρμόστηκε στην χαμηλή θερμοκρασία.
Όντως, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο ανθρώπινος οργανισμός τόσο των νέων όσο και των ηλικιωμένων μπορεί να προσαρμοσθεί με άνεση σε βαθμιαίες διακυμάνσεις της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας κατά συν ή πλην 2 βαθμούς Κελσίου, στο εύρος 17-25 βαθμών Κελσίου.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το καφέ λίπος τελικά ενεργοποιείται όταν κρυώνουμε», δήλωσε ο δρ Λίχτενμπελτ. «Έτσι, αντί ο οργανισμός να βασίζεται στα ρίγη για να ζεσταθεί, βασίζεται ολοένα περισσότερο στο καφέ λίπος. Όπως, όμως, έχουν δείξει άλλες πρόσφατες μελέτες, η ενεργοποίηση του καφέ λίπους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σωματικό βάρος, οδηγώντας στην απώλεια των περιττών κιλών», πρόσθεσε ο δρ Λίχτενμπελτ.
Και εκτίμησε ότι,«με βάση τα νέα αλλά και παλαιότερα ευρήματα, η διαβίωση σε ήπια ψυχρές θερμοκρασίες (γύρω στους 17-18 βαθμούς Κελσίου) μπορεί να παίξει ρόλο στο αδυνάτισμα, λόγω της προκαλούμενης από το καφέ λίπος θερμογένεσης, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της παραγωγής θερμότητας. Οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό των περισσότερων κτηρίων είναι ρυθμιζόμενες, ώστε να νιώθουν πιο άνετα οι χρήστες τους, αλλά συνήθως είναι πολύ υψηλές κατά τους χειμερινούς μήνες», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
»Αυτό είναι εμφανές σε γραφεία, οικίες και πιο έντονο σε κέντρα φροντίδας και νοσοκομεία.
»Η ελλιπής έκθεση, όμως, σε κυμαινόμενες θερμοκρασίες, καθιστά ολόκληρους πληθυσμούς ευάλωτους στην ανάπτυξη ασθενειών όπως η παχυσαρκία.
»Επιπλέον, ο κόσμος καθίσταται ευάλωτος στις αιφνίδιες αλλαγές στην περιβαλλοντική θερμοκρασία, όπως συμβαίνει όταν βγαίνει από ένα ζεστό κτίριο στον ψυχρό αέρα του περιβάλλοντος».
Η παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί εδώ και χρόνια ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
ΠΗΓΗ: real.gr
Use Facebook to Comment on this Post