Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση αφυδάτωσης
Παρ’ όλο που οι απαιτήσεις των παιδιών σε υγρά δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των ενηλίκων, έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση αφυδάτωσης. Έτσι, η προσοχή μας θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή ενυδάτωσή τους, η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν γίνεται μόνο με το νερό αλλά και με άλλα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, των χυμών και άλλων υγρών. Ακόμη, στη συνολική πρόσληψη υγρών συμβάλλουν και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η επαρκής κατανάλωση είναι αναγκαία για την καλή λειτουργίων των οργάνων, όπως του ουροποιητικού συτστήματος, της καρδιάς, των πνευμόνων, των μυών, του πεπτικού συστήματος, του εγκεφάλου αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από τα αποτελέσματα ερευνών, φαίνεται πως η σωστή πρόσληψη υγρών βοηθάει το παιδί να αναγνωρίσει την αίσθηση της γεμάτης κύστης και τον καλύτερο έλεγχό της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αντίθετα φαίνεται πως η αφυδάτωση είναι δυνατόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία των παιδιών. Τέλος, αν υπάρχει σωστή πρόσληψη με αντίστοιχη συχνή ούρηση βοηθάει στη μείωση της ευαισθησίας σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως καθημερινά, υπάρχει απώλεια νερού από το ανθρώπινο σώμα μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και της ούρησης, καθώς και μέσω των πνευμόνων, του δέρματους και των κοπράνων.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό λοιπόν, πως τα παιδιά χάνουν μεγάλο ποσοστό νερού, λόγω της υψηλής δραστηριότητάς τους, της σωματικής τους διάπλασης (μεγάλη περιοχή επιφάνειας σε αναλογία μάζας-σώματος), αλλά κυρίως λόγω του ότι οι μηχανισμοί δίψας τους δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα αναπτυγμένοι. Επίσης, οι περιπτώσεις διάρροιας και εμέτου κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αφυδάτωση αν δεν αντικατασταθούν σύντομα οι απώλειες.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι ένα βρέφος ή ένα παιδί πολύ μικρής ηλικίας αδυνατεί να εκφράσει τη δίψα του ή και ακόμα παιδιά, που ενώ μπορούν, υπάρχει περίπτωση να ξεχαστούν και να αμελήσουν να πιουν νερό. Έτσι, οι γονείς ή όποιος άλλος φροντίζει για αυτά (παππούς, γιαγιά, βρεφονηπιοκόμος κ.ά.) θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το ενδοχόμενο μιας αφυδάτωσης, ιδίως κατά τους ζεστούς μήνες και κατά τη διάρκεια ασθενειών.
Οι απαιτήσεις σε υγρά κατά την παιδική ηλικία διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το μέγεθος του σώματος, ενώ μπορούν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως τα αγόρια ηλικίας 9-18 ετών έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε υγρά απ’ ό,τι τα κορίτσια ίδιας ηλικίας. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι απαιτήσεις των παιδιών σε υγρά, ανά φύλο και ηλικία:
Ηλικία Φύλο Απαιτήσεις Σε Υγρά
0-6 μηνών
Αγόρια
Κορίτσια
680 ml/ημέρα ή 100-190ml/kg/ημέρα*
680 ml/ημέρα ή 100-190ml/kg/ημέρα*
6-12 μηνών
Αγόρια
Κορίτσια
0,8-1,0 L/ημέρα**
0,8-1,0 L/ημέρα**
1-2 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
1,1-1,2 L/ημέρα
1,1-1,2 L/ημέρα
2-3 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
1,3 L/ημέρα
1,3 L/ημέρα
4-8 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
1,6 L/ημέρα
1,6 L/ημέρα
9-13 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
2,1 L/ημέρα
1,9 L/ημέρα
14-18 χρονών Αγόρια
Κορίτσια
2,5 L/ημέρα
2,0 L/ημέρα
*Από μητρικό γάλα/σκόνη βρεφικού τύπου
** Από μητρικό γάλα/σκόνη βρεφικού τύπου και συμπληρωματικά τρόφιμα και υγρά
Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι θα κάνουν έναν γονέα να δώσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στη σωστή ενυδάτωση του παιδιού του και φυσικά να παροτρύνει και το ίδιο το παιδί να φροντίζει για αυτό, από πολύ μικρή ηλικία. Στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να εξηγήσει όλα τα οφέλη που τους προσφέρει η κατανάλωση υγρών.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο θα πειστούν τα παιδιά. Καλό θα είναι για τα παιδιά η πρόσληψη υγρών να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί προέλθει ακόμα κι από ένα ποτήρι ή κούπα που τα διασκεδάζει.
Πολλές φορές τα παιδιά αποφεύγουν ή ξεχνούν να εκφράσουν τη δίψα τους, αν για παράδειγμα παίζουν και δεν θέλουν να αφήσουν το παιχνίδι τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Μπορούμε να του προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό – σίγουρα δεν θα πει όχι.
Εκτός από τους γονείς, στην όλη προσπάθεια θέλουμε σύμμαχους και όσους συναναστρέφονται με τα παιδιά μας, όπως ο παππούς και η γιαγιά, που πολλές φορές μπορεί να τα φροντίζουν για μέρες.
Όλο αυτό δεν είναι αρκετό, αν περιορίζεται μόνο μέσα στο σπίτι. Οι γονείς θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι σε κάθε έξοδό τους με ένα μπουκαλάκι ή ένα παγούρι με νερό, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να δώσουν στο παιδί τους.
Ακόμα και το ίδιο το σχολείο είναι απαραίτητο να μεριμνεί και να παροτρύνει τα παιδιά για καλύτερη ενυδάτωση, προσφέροντάς τους έυκολη πρόσβαση και καλή ποιότητα νερού.
Αυτή η προσπάθεια μπορεί να πάρει καιρό. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να εφοδιαστούμε με ενέργεια και αντοχές και να μην το βάλουμε κάτω στη μέση της προσπάθειας.
Όλα αυτά θα βοηθήσουν τον μικρό μας φίλο να δει το σωστό δρόμο και να τον ακολουθήσει. Αρκεί να του θυμίζουμε συχνά και με τον καλύτερο τρόπο τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει και γιατί πρέπει να το κάνει.
Πηγή: mednutrition.gr