Σειρά προτάσεων παρουσίασε ο Κ. Μίχαλος στην Α. Μέρκελ…
Στην ανάγκη επιστροφής στην ανάπτυξη, που θα στηρίζεται σε υγιείς βάσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και στου ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος στην τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, παρουσιάζοντας εξειδικευμένες πολιτικές στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους 1,5 εκατομμύριο ανέργους αλλά και στα 200.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, για να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη στηριζόμενη σε υγιείς βάσεις, για έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα και μία ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγή, πρωτίστως χρειάζεται να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω του αποκλεισμού της χώρας και του τραπεζικού συστήματος από τις αγορές.
«Και το αίτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά το σύνολο των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες και συντονισμένες κινήσεις», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Και ελπίζουμε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με την απαραίτητη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι χρειάζονται περαιτέρω κινήσεις με τη μορφή προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών και καταπολέμησης του αποπληθωρισμού.
Η επιλογή της αγοράς στοιχείων ενεργητικού ύψους 1 τρισ. ευρώ, που φέρεται να εξετάζει η ΕΚΤ μπορεί να δώσει μια ισχυρή ώθηση στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της ευρωζώνης. Θετική επίδραση θα έχει επίσης και η επιλογή της αγοράς τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων από τις τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» χρειάζεται εξειδικευμένες πολιτικές στήριξης.
Επιγραμματικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε:
– Ειδικά μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.
– Μέριμνα για την προώθηση των μικρών επιχειρήσεων, όσον αφορά την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές
– Ενίσχυση της δικτύωσης των ΜΜΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη μορφή clusters, εξαγωγικών κοινοπραξιών κτλ.
– Ενεργοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών HERMES & COFACE για τη διασφάλιση και ενίσχυση των συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας.
– Προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και Βόρειας Αφρικής, με σκοπό την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών, και την ανάμειξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και διεθνείς πόρους.
– Tέλος, αναμένουμε, έστω και με καθυστέρηση, τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με τη συμμετοχή της KFW που πράγματι μπορεί ν αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι «στο σχεδιασμό αυτών των δράσεων, μπορεί να συμβάλει σημαντικά ο Επιμελητηριακός Θεσμός, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα Επιμελητήρια είναι οι φορείς που έχουν τη μοναδική ικανότητα να μετατρέπουν την τοπική γνώση σε ευρωπαϊκή δράση. Κι αυτή η δυνατότητα οφείλει να αξιοποιηθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά, με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη και την ευημερία σε κάθε γωνιά της Ευρώπης».
«Ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, αλλά και από τη θέση του αντιπροέδρου των Ευρωεπιμελητηρίων σας διαβεβαιώνω ότι θεωρούμε τα γερμανικά Επιμελητήρια ως πρότυπο και επιχειρούμε να προσομοιάσουμε σε αυτά. Θα θέλαμε και τη δική σας στήριξη στη προσπάθεια μας αυτή που βρίσκει στη χώρα μας αντιδράσεις», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
Use Facebook to Comment on this Post