Τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για ν’ ανιχνεύουν μακρινούς γαλαξίες με τη βοήθεια τηλεσκοπίων, υιοθέτησαν βρετανοί επιστήμονες για να εντοπίσουν και ν’ αναλύσουν όγκους σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα που έγιναν σε δείγμα 2000 ασθενών ήταν…
ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς αποδείχτηκε πως η συγκεκριμένη τεχνική σάρωσης του σύμπαντος είναι εξίσου αποτελεσματική και στον μικρόκοσμο του ανθρωπίνου σώματος.
Στην περίπτωση της συγκεκριμένης έρευνας, τη θέση των ιατρών που με τη βοήθεια ισχυρών μικροσκοπίων αναζητούν τα καρκινικά κύτταρα, υποκατέστησε ένα υπολογιστικό πρόγραμμα. Παραδοσιακά, οι κακοήθεις όγκοι εντοπίζονται όταν διαπιστώνεται σε κύτταρα η ύπαρξη συγκεκριμένων πρωτεϊνών.
Αντί όμως για τη χρήση μικροσκοπίου, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Κέμπριτζ, αξιοποίησαν το υπολογιστικό πρόγραμμα το οποίο λάμβανε και ανέλυε εκατοντάδες εικόνες από τους κακοήθεις όγκους, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με πολύ υψηλά ποσοστά ακρίβειας στη διάγνωση.
Ο επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα, δρ. Ράζα Αλί, ανέφερε ότι «η επιτυχία που είχε η υιοθέτηση αυτής της τεχνικής ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Τώρα σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε μία ακόμη μεγαλύτερη έρευνα, αναλύοντας με τον ίδιο τρόπο δείγματα από 20.000 ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο, που πάσχουν από καρκίνο του μαστού».
Με τη μέθοδο αυτή, οι ερευνητές μπορούν να αναλύουν με τη βοήθεια των υπολογιστών μέχρι και 4.000 εικόνες καθημερινά.
Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με αστρονόμους από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπως ο Νίκολας Γουόλτον . «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το λογισμικό ανάλυσης εικόνων που αναπτύχθηκε για να μας βοηθά να εντοπίζουμε γαλαξίες αλλά και πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, που μπορεί να φιλοξενούν ζωή, αξιοποιείται τώρα με επιτυχία για να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα».
Πηγή: tanea.gr
Use Facebook to Comment on this Post