Απολύσεις προ των πυλών άλλη μία φορά στο Δημόσιο, σε περίπτωση κατά την οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν κερδίσει το στοίχημα να πείσει την τρόικα για την επιτυχία του σχεδίου διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Στον αέρα εξακολουθούν να είναι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν περιληφθεί προς διαθεσιμότητα για το 2013 σε έναν από τους…
όρους του Μνημονίου και παρά τις απόπειρες κυβερνητικών στελεχών και κυρίως της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απομακρύνουν το ενδεχόμενο απόλυσής τους.
Το θέμα ότι μπορεί να επανέλθει η απαίτηση για άμεσες αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο υπήρξε κυρίαρχο στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Τα σενάρια περί απολύσεων βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο ενόψει και της σημερινής επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και της συνάντησης την ερχόμενη Δευτέρα του κ. Μανιτάκη με τους επικεφαλής της. «Είναι ένα θέμα ανοιχτό γι’ αυτούς», σημείωσε χαρακτηριστικά προχθές ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας. «Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις, αλλά η φρασεολογία που υπάρχει στην προϋπόθεση για να πάρουμε τη δόση του Μαρτίου είναι ασαφής», τόνισε (στο Mega).
Αγκάθι αποτελούν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς ακόμη εκκρεμεί η μετακίνηση των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το 2012 – η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 13 Μαρτίου – ενώ και τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Ο προβληματισμός επιτείνεται καθώς και στα οργανογράμματα υπουργείων που ανακοινώθηκαν, οι πλεονάζοντες υπάλληλοι είναι ελάχιστοι και δεν αναμένεται για όλες τις δομές της κεντρικής διοίκησης να υπερβούν συνολικά τις 2.000, αριθμός εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με τον στόχο των 25.000 υπαλλήλων.
Παράλληλα, με ρυθμούς χελώνας προχωράει ο εντοπισμός των επίορκων υπαλλήλων, εκείνων που απουσιάζουν αδικαιολόγητα καθώς και όσων έχουν δηλώσει πλαστά δικαιολογητικά για τον διορισμό τους. Οπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Μανιτάκης, σε αργία τέθηκαν 884 επίορκοι υπάλληλοι, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο στόχαστρο είναι περίπου 15.000 που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Κύκλοι των δύο υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκαναν χθες καθησυχαστικές δηλώσεις, παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, θα κληθούν να δώσουν στην τρόικα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των μέτρων μείωσης του Δημοσίου, ενώ πρέπει να αποσαφηνίσουν και ποιος θα είναι ο αριθμός υπαλλήλων οι οποίοι μετά τη διαθεσιμότητα θα αποχωρήσουν.
Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως δεδομένου ότι στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για μέρος των υπαλλήλων που θα πρέπει να αποχωρήσουν, η τρόικα ζητάει τώρα να προσδιοριστεί σαφέστερα ο αριθμός αυτός.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου ο κ. Μανιτάκης μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη προγραμματισμού για το προσωπικό και τις ανάγκες κάθε υπουργείου. «Σκοτωνόμαστε», σχολίασε, ώστε να είναι έτοιμα έως τον Μάρτιο. Η δυσκολία έγκειται, όπως ανέφεραν, στη σύνδεση των κενών θέσεων με το εργασιακό προφίλ υπαλλήλων που πλεονάζουν.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή απαίτησης απολύσεων, περιλαμβάνεται επίσης η έναρξη το επόμενο διάστημα αξιολόγησης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εντονη υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως πίσω από τη διαθεσιμότητα βρίσκεται η μνημονιακή δέσμευση για 25.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2013.
Πηγή: tanea.gr