Μια νέα έρευνα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επισημαίνει τη σημαντική επίδραση των γνωστικών ικανοτήτων στις διαπροσωπικές σχέσεις και τις συνδέει με τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα USA Today, δύο Καναδοί επιστήμονες, ο Γκόρντον Χόντσον και ο Μάικλ Μπουσέρι δοκίμασαν ένα στατιστικό μοντέλο ανάλυσης σύμφωνα με το οποίο οι μειωμένες γνωστικές ικανότητες φαίνεται να συνδέονται με αυξημένες προκαταλήψεις μέσω της υιοθέτησης ακροδεξιών ιδεολογιών και του χαμηλού δείκτη επαφής με άλλες ομάδες.
Αναλύοντας δύο μεγάλα και αντιπροσωπευτικά δείγματα πληθυσμού από ολόκληρη την Αγγλία (15.874 άτομα), οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο χαμηλότερος δείκτης πνευματικών ικανοτήτων κατά την παιδική ηλικία είναι πιθανό να οδηγήσει σε ρατσιστικές αντιλήψεις κατά τον ενήλικο βίο.
Μια δευτερεύουσα ανάλυση δείγματος από τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως η μειωμένη ικανότητα για αφηρημένη σκέψη συνδέεται με την υιοθέτηση προκαταλήψεψεων έναντι της ομοφυλοφιλίας με ενδιάμεσο σταθμό τόσο τις αυταρχικές ιδεολογίες όσο και την ελλιπή επαφή με άλλες ομάδες πληθυσμού. Σε όλες τις αναλύσεις υπήρξε φροντίδα ώστε το δείγμα να μην χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα επίπεδα εκπαίδευσης ή κοινωνικοοικονομικής θέσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι γνωστικές ικανότητες έχουν κρίσιμο στο θέμα των προκαταλήψεων ο οποίος είχε υποτιμηθεί μέχρι πρόσφατα. Οι δύο ερευνητές προτείνουν, ως εκ τούτου, μεγαλύτερη προσοχή στον παράγοντα «γνωστικές ικανότητες» κατά την αναζήτηση μοντέλων ερμηνείας των κοινωνικών προκαταλήψεων.