Πώς θα μάθετε στο παιδί να κολυμπά

Κάποια παιδιά είναι γεννημένοι κολυμβητές και κάποια άλλα -λιγότερα- τρομοκρατούνται και μόνο…

με τη θέα του νερού. Όπως και να νιώθει το παιδί για την θάλασσα, όμως, το να γνωρίζει κολύμπι είναι σημαντικό εφόδιο για τη ζωή του.

Δείτε τις συμβουλές των ειδικών για να βοηθήσετε παιδιά κάθε ηλικίας να εξοικειωθούν με το νερό και να αγαπήσουν το κολύμπι:

Ξεκινήστε νωρίς

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί ένα μωρό με την κολύμβηση είναι το baby swimming, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, και μάλιστα όταν το μωρό βρίσκεται στην πισίνα μαζί με τον γονιό. Με τον τρόπο αυτό το μωρό συνηθίζει την επαφή με το νερό και καταλαβαίνει ότι το κολύμπι είναι διασκεδαστικό. Τέτοια μαθήματα, μάλιστα, είναι ωφέλιμα και για τον γονιό, αφού του εξηγούν πώς να κρατά το μωρό στην θάλασσα αλλά και τι να προσέχει όταν το μωρό βρίσκεται είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα.

Ασφαλές κολύμπι

Αν βρίσκεστε κοντά σε πισίνα με το παιδί βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής, ότι υπάρχει προστατευτικό γύρω-γύρω ώστε να μη μπορεί αυτό να γλιστρήσει και να πέσει μέσα, ειδικά αν είναι βαθιά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στη θάλασσα, ειδικά αν βαθαίνει απότομα και στην παραλία υπάρχουν βραχάκια που γλιστράνε. Έχετε συνεχώς τα μάτια σας στραμμένα στο παιδί, γιατί ο κίνδυνος πνιγμού παραμονεύει κάθε στιγμή.

Πλατσουρίσματα

Ακόμα κι αν το παιδί είναι πολύ μικρό για να κολυμπήσει, μπορείτε να του μάθετε να πλατσουρίζει! Κρατήστε, λοιπόν, το μωρό σας αγκαλιά καθώς θα μπαίνετε μαζί στην θάλασσα, προχωρήστε αργά για να νιώσει την ευχάριστη αίσθηση της κίνησης του νερού στο σώμα του και με τα χέρια σας δείξτε του πώς να πλατσουρίζει τα πόδια του. Οι ειδικοί λένε πως τα μωρά νιώθουν ασφάλεια στο νερό αν ξέρουν τι να περιμένουν, οπότε φροντίστε οι «βουτιές» σας στην θάλασσα να είναι σύντομες και σταθερές.

Σωστός χρόνος

Όπως με κάθε αναπτυξιακό ορόσημο, έτσι και με την κολύμβηση, τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν σε συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν κολύμπι γύρω στα 4 χρόνια, αν και τα περισσότερα είναι έτοιμα να κολυμπήσουν και σε μικρότερες ηλικίες, κατά τις οποίες όμως απαιτούνται βοηθήματα όπως μπρατσάκια ή κάποια σανίδα. Ωστόσο, όσο ακόμα τα παιδιά είναι μικρά, καλό είναι το συνεχόμενο κολύμπι, είτε στην πισίνα είτε στην θάλασσα, να περιορίζεται στη μισή ώρα, ώστε να μην κουραστούν υπερβολικά.

Αργά βήματα

Πολλά παιδιά έχουν έμφυτο φόβο για το νερό. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον φόβο αυτόν κρατώντας το μικρό σας κάτω από τις μασχάλες και μπαίνοντας αργά στο νερό. Την ώρα εκείνη μπορείτε να μιλάτε στο παιδί, να του χαμογελάτε και να του δείχνετε ότι πρόκειται να κάνετε μαζί κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον. Αν στο παιδί σας αρέσει το νερό, θα μάθει γρήγορα και με φυσικό τρόπο να κολυμπά. Ποτέ, όμως, μην το πιέσετε να κάνει περισσότερα από αυτά που είναι έτοιμο να κάνει (αγνοήστε οποιονδήποτε σας πει να πετάξετε το παιδί στην θάλασσα και να το αφήσετε να δοκιμάσει μόνο του). Το να πιέσετε ένα παιδί να κολυμπήσει πιο γρήγορα από όσο θέλει ή μπορεί μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει. Μπορεί να φοβηθεί και να μη θέλει να ξανακολυμπήσει ποτέ. Και, φυσικά, μην επιμείνετε να βουτήξει το κεφάλι του μέσα αν δεν θέλει. Θα το κάνει μόνο όταν είναι έτοιμο.

Εμφανίστε τα παιχνίδια

Αν το παιδί σας δεν θέλει να μπει στην θάλασσα ή την πισίνα, μην το πιέσετε. Εμφανίστε, όμως, μερικά παιχνίδια παραλίας και παροτρύνετέ το να καθίσει και να παίξει. Φροντίστε να είστε και εσείς δίπλα, για ασφάλεια. Όταν θα είναι έτοιμο μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί να βουτήξετε ή να πλατσουρίσετε στο νερό.

Επιπλεύστε

Όταν το παιδί θα έχει πλέον εξοικειωθεί με το νερό, δοκιμάστε να του δείξετε πόσες δυνατότητες έχει από τη φύση του. Ακουμπήστε το πίσω μέρος του κεφαλιού του στον ώμο σας και κρατώντας το καλά αφήστε το να επιπλεύσει μπροστά σας. Έχετε, όμως, υπομονή γιατί μπορεί να φοβηθεί και να θέλει συνεχώς να το κρατάτε. Κερδίστε την εμπιστοσύνη του λέγοντας ότι δεν θα το αφήσετε (και μην το αφήσετε) και επιτρέψτε του να επιπλεύσει όσο θέλει, έστω κι αν στην αρχή είναι μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

Πρόσωπο-με-πρόσωπο

Φυσήξτε μπουρμπουλήθρες στην θάλασσα όταν θα είστε με το παιδί σας, για να δει ότι βρέχετε το πρόσωπό σας και ότι παίζετε με το νερό άφοβα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να μάθουν τα παιδιά να κολυμπούν είναι το βρέξιμο του προσώπου τους –για κάποιον λόγο διστάζουν. Μπορείτε, ακόμα, να πάρετε λίγο νερό στο στόμα σας και να το πετάξετε ελαφρά στο κεφαλάκι του. Αν αντιδράσει με γέλιο συνεχίστε και αφήστε το να κάνει το ίδιο.

Βασικές κινήσεις στο νερό

Η πρώτη κίνηση που μαθαίνουν τα παιδιά για να κολυμπήσουν είναι να χτυπούν τα πόδια τους στο νερό. Μία σανίδα, για να κρατά το παιδί, μπορεί να το βοηθήσει στην άσκηση αυτή, καθώς κρατώντας την και χτυπώντας τα πόδια θα αντιληφθεί ότι… προχωρά! Στη συνέχεια, μπορείτε να αφαιρέσετε την σανίδα και να του φορέσετε μπρατσάκια, για να μάθει να κουνά και τα χέρια –να κάνει «απλωτές». Τις πρώτες φορές μπορείτε να το κρατάτε εσείς, καθώς θα του δείχνετε πώς θα τα κουνά. Αλλά όταν νιώσει έτοιμο, θα το αφήσετε να δοκιμάσει μόνο του, με εσάς σε κοντινή απόσταση. Σταδιακά θα του ζητήσετε να προσπαθήσει να σας προσεγγίσει, κουνώντας χέρια και πόδια.

Υποβρύχιο!

Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να κρατά την αναπνοή του και να βάζει το πρόσωπό του στο νερό, παροτρύνετέ το να βάλει για μερικά δευτερόλεπτα το κεφάλι του μέσα στο νερό χωρίς να αναπνεύσει. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να εξοικειωθεί με την αίσθηση του νερού στα ρουθούνια και στα αυτιά του και αν το ευχαριστηθεί αφήστε το να το ξανακάνει. Στη συνέχεια, αν θέλει να βουτήξει ακόμα περισσότερο, πείτε του να κρατήσει τη μύτη με το χέρι του, μέχρι να συνηθίσει ακόμα περισσότερο. Όταν πλέον θα μπορεί να βουτά για περισσότερη ώρα το κεφάλι, βουτήξτε και εσείς μαζί του και πείτε του να ανοίξει τα μάτια! Στο σημείο αυτό μπορείτε να του πάρετε μάσκα και αναπνευστήρα για να απολαύσει τον βυθό!

Ώρα για παιχνίδια!

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που το παιδί είναι πλέον εντελώς εξοικειωμένο με το νερό και μπορεί να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια. Παιδιά 4-5 ετών μπορούν, για παράδειγμα, να κυνηγήσουν μία μπάλα στα ρηχά νερά –δοκιμάστε το!

από Έλενα Μπούλια
hamomilaki.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *