Xάος επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό με σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις όλων εναντίον όλων γεγονός που δείχνει ότι η προεκλογική περίοδος αν και θα είναι σύντομη εντούτοις θα αποδειχτεί ιδιαίτερα σκληρή.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ε.Μεϊμαράκης, ο οποίος απάντησε στον Α.Τσίπρα με σκληρές προσωπικές επιθέσεις ενώ μαίνεται και ο εμφύλιος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Άνω Βουλής, Κονσταντίν Κοσατσιόφ προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα!
Την πρόγνωσή του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, «κόμμα της πλειοψηφίας» και μετά τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, εξέφρασε στο κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Άνω Βουλής, Κονσταντίν Κοσατσιόφ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού «κατά κανένα τρόπο δεν μαρτυρά ότι ο Α.Τσίπρας παύει να διεκδικεί την εξουσία. Το αντίθετο, είναι ένας τακτικός ελιγμός ώστε να ενισχύσει τις θέσεις του στην εξουσία», είπε ο Ρώσος γερουσιαστής, επισημαίνοντας ότι «στους σημερινούς δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα, για τον Α.Τσίπρα είναι σε κρίσιμο βαθμό σημαντική μια δική του πλειοψηφία στην Βουλή, στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί. Τώρα τέτοια πλειοψηφία δεν έχει, είτε είναι παραπαίουσα».
Κατά την εκτίμηση του Ρώσου κοινοβουλευτικού, ο πληθυσμός της Ελλάδας υποστηρίζει τη γραμμή του πρωθυπουργού, «ώστε ως το τέλος να ‘παζαρεύει’ με την ΕΕ για τις, κατά μέγιστο τρόπο, ευνοϊκές για την Ελλάδα συνθήκες εξόδου από την κρίση, και να υποχωρεί μόνο όταν δεν έχουν μείνει άλλες εναλλακτικές».
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τώρα, διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη δίδει σήμερα στις 10:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εχθές αργά το βράδυ.
Ο κ. Παυλόπουλος θα του αναθέσει τη διερευνητική εντολή για τη διακρίβωση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης. Όπως δήλωσε εχθές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις προθέσεις του είναι να λάβει την εντολή και να ξεκινήσει κύκλο επαφών.
Οι πρώτοι αρχηγοί που προτίθεται να συναντήσει θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά,
Παρά τις κυβερνητικές διαρροές πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ως ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες την 20η Σεπτεμβρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε – δημόσια τουλάχιστον.
Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο μίλησε για μια ημερομηνία που θα είναι «όσο το δυνατόν» συντομότερα.
Η «παράλειψη» του πρωθυπουργού να μιλήσει για μια συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν έχει μόνο θεσμική, αλλά και πολιτική ερμηνεία.
Η θεσμική ερμηνεία έγκειται στην πιθανή σκέψη ο κ. Τσίπρας να θέλει να αποφύγει τυχόν παρερμηνείες ότι προκαταβάλει τις εξελίξεις, αλλά και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η πολιτική ερμηνεία, δε, σχετίζεται με την ενδεχόμενη επιθυμία του οι εκλογές να πραγματοποιηθούν, όχι στις 20, αλλά στις 13 του Σεπτεμβρίου.
Η στρατηγική του κ.Καμμένου προκειμένου οι ΑΝΕΛ να διασφαλίσουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου μία αντίστοιχη πολιτική επίδοση με αυτή του Ιανουαρίου που τους εξασφάλισε την είσοδο στη Βουλή και ρόλο κρίσιμο στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, κινείται στους εξής άξονες:
Πρώτον οι ΑΝΕΛ θα απέχουν από το διάλογο για τον σχηματισμό άλλου τύπου συμμαχικής, διακομματικής ή οικουμενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των διερευνητικών, για να δείξουν ότι δε συναλλάσονται με στόχο την παραμονή στην εξουσία και ότι δε φοβούνται τις κάλπες, που έτσι κι αλλιώς είναι μαθηματικά βέβαιες, καθώς χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δε βγαίνει από την παρούσα Βουλή.
Δεύτερον, θα προσέλθουν στις εκλογές διεκδικώντας εκ νέου το ρόλο του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και δη του μικρού κόμματος που θα συμμετάσχει ως εταίρος σε μία νέα κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει τις “κόκκινες γραμμές” της πατριωτικής δεξιάς.
“Οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουμε οι εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις «κόκκινες γραμμές» μας στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρα” ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση για τις εκλογές.
Οι φράσεις του πρόεδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη “Μάλλον οι ΑΝΕΛ δε θα μπούν στη Βουλή. Ο πιο μνημονιακός αρχηγός έγινε ο Καμμένος. Άρα με ποιον θα κάνει συγκυβέρνηση ο κ.Τσίπρας;” και “Πολλοί που ψήφισαν Καμμένο θα φύγουν γιατί κατάλαβαν πόσο τους κορόιδευε όταν έλεγε αντιμνημόνιο και γερμανοτσολιάδες. Υποψήφιοι των ΑΝΕΛ σε πολλούς νομούς θέλουν να ενταχθούν στη ΝΔ” προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίνας Χρυσοβελώνη.
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ συνέκρινε τον κ.Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι “όπως και ο προκάτοχός του βλέπει κι αυτός «οράματα» και φαντασιώνεται αποστασίες” και δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ είναι οι εγγυητές της σταθερότητας στην πολιτική ζωή.
“Την παραμονή των ΑΝΕΛ στη Βουλή και την κυβέρνηση θα την αποφασίσει μόνον ο ελληνικός λαός.
Το αν θα παραμείνει στην προεδρία της Ν.Δ. ο κ. Μεϊμαράκης, θα το αποφασίσουν οι γνωστές οικογένειες”, πρόσθεσε η κ.Χρυσοβελώνη.
Ενώ πάντως ο κ.Σαμαράς αναζητούσε βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα ψήφιζαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αντάλλαγμα μία θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, η στρατηγική Μεϊμαράκη στοχεύει στην προσέλκυση μικρομεσαίων στελεχών ο ρόλος των οποίων είναι κρίσιμος για τη λειτουργία ενός κόμματος και δη ενός κόμματος που δηλώνει κινηματικό. Ο κ.Μειμαράκης με πολλά τέτοια στελέχη διατηρεί προσωπική επαφή από την εποχή που ήταν γραμματέας της ΝΔ και ευελπιστεί ότι έτσι θα αποδυναμώσει και εκλογικά τους ΑΝΕΛ, των οποίων η κοινοβουλευτική ομάδα αποδείχθηκε συμπαγής στις τελευταίες δύσκολες ψηφοφορίες.
Από την άλλη πλευρά, ο Α.Τσίπρας επέλεξε τις σκληρές πολιτικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα στο διάγγελμά του και στο πλαίσιο της προεκλογικής του τακτικής έστρεψε τα πυρά του τόσο κατά των κομμάτων παλαιού πολιτικού συστήματος όπως το χαρακτήρισε όσο και εναντίον της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης.
Ζήτησε από τον λαό να κρίνει το παλιό πολιτικό σύστημα που το συνέδεσε με τα κέντρα της διαπλοκής και το κατηγόρησε ότι όλο το διάστημα της δύσκολης διαπραγμάτευσης «μας καλούσαν και μας πίεζαν, συντονισμένοι με τα πιο σκληρά κέντρα των δανειστών, να υπογράψουμε οτιδήποτε μας έβαζαν μπροστά μας. Συκοφαντώντας μάλιστα την αντίστασή μας ως δήθεν κωλυσιεργία». Όσο για την εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας ουσιαστικά τους κατηγόρησε ότι έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς: «…επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στο τόπο, κυβέρνηση της Αριστεράς».
Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος δεν περιορίστηκε σε απλή δήλωση αλλά παραχώρησε συνέντευξη Τύπου επιστρέφοντας στο πολλαπλάσιο τα πυρά και δείχνοντας την απόφασή του σε αυτή την σύντομη προεκλογική περίοδο να πάει σε σκληρή αναμέτρηση με την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων ο κ. Μειμαράκης ανέφερε ότι “τις μάχες τις κερδίζουν οι πραγματικοί ηγέτες και όχι «οι πελαγωμένοι ηγέτες…κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Από το διάγγελμα προκύπτει ότι παραιτείται για έναν λόγο που θα μπορούσε να είχε λύσει στο συνέδριο”. Ακολούθως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό: “Ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συντρόφους του και τους Ευρωπαίους…Είναι λίγο ψευτράκος, λίγο πονηρούλης, τακτικιστής”.
Η κυβέρνηση απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ με διαρροή κύκλων: “Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του μπροστά στην κάλπη. Καλοδεχούμενη η παράσταση που έδωσε. Την άποψη του ελληνικού λαού θα υποχρεωθούν, για άλλη μια φορά, να την σεβαστούν και ο κ. Μεϊμαράκης και το παλιό πολιτικό σύστημα». Ο κ. Μεϊμαράκης όμως έδωσε το στίγμα του αμέσως μετά την επίσημη διαρροή των προθέσεων του κ. Τσίπρα για εκλογές με την άρνησή του να βγει στο τηλέφωνο στον πρωθυπουργό που τον αναζητούσε για να τον ενημερώσει.
Aπό την πλευρά της ο Λαϊκός Σύνδεσμος τόνισε: Αφού έλαβε το πράσινο φως του Βερολίνου και έχοντας ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του για παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.
Η συνταγματική διαδικασία προβλέπει διερευνητικές εντολές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τα τρία πρώτα κόμματα. Τούτο σημαίνει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο Αρχηγός της τρίτης πολιτικής δύναμης, του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, αναμένεται να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τρίτη -κατά σειρά- διερευνητική εντολή.
Η Χρυσή Αυγή, το Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών, θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να προασπίσει τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων και να αποτρέψει το ξεπούλημα της Πατρίδος μας, από τις μνημονιακές δυνάμεις του Σύριζα, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Με τη δύναμη του Ελληνικού Λαού, η Χρυσή Αυγή θα θριαμβεύσει!
ΟΧΙ στα Μνημόνια, ΟΧΙ στους λαθρομετανάστες – Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες!
Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί παλαιοκομματικές τακτικές:
“Εξι μήνες το κράτος αποσυντίθεται και τα υπουργεία ‘ανακαταλήφθηκαν’ από τους κολλητούς, τους συγγενείς, τους κομματικούς. Τα ίδια που έκαναν και τα παλιά κόμματα εξουσίας. Στην παιδεία η προσπάθεια των παιδιών να ξεχωρίσουν θεωρήθηκε ρετσινιά…Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και των ανοιχτών φυλακών που εφάρμοσαν οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα οδηγούν σε ανασφάλεια και απόγνωση τα νησιά μας αλλά και τις συνοικίες των πόλεων..Η κυβερνητική αυτή παρέα δεν θέλει να δουλέψει και δεν ενδιαφέρεται να λύσει προβλήματα. Θέλει μόνο να ‘συναλλάσσεται’ και να κερδίζει χρόνο”.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της αφού χαρακτήρισε τον κ. Αλέξη Τσίπρα δραπέτη της ευθύνης προανήγγειλε διμέτωπη επίθεση προς τα αριστερά και τα δεξιά της: “Εμείς θα δώσουμε δυναμικό παρών στις εκλογές. Το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, με νέο ύφος, νέο λόγο, νέες προτάσεις, νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά του, θα συγκρουστεί με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και με όλες τις εκδοχές του αριστερού λαϊκισμού”.
Το ΚΚΕ δεν ξέφυγε από την πάγια τακτική του “μόνο εναντίον όλων”. Ο γενικός του γραμματεάς κ. Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: “Το ΚΚΕ αισθάνεται δικαιωμένο, δεν παίρνει μέρος στις διάφορες απόπειρες διαμόρφωσης αντιλαϊκών κυβερνήσεων διαχείρισης, όπως κι αν αυτές ονομασθούν, “ειδικού σκοπού”, “αριστερές”, “σωτηρίας”, που οδηγούν συνέχεια το λαό στη χρεοκοπία, όπως έδειξε η πείρα των τελευταίων 5 χρόνων της κρίσης, με τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και το τελευταίο 6μηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ”.
Την πιο σκληρή δήλωση όμως έκανε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας που τυπικά ακόμη είναι στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας έτσι ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι ένας σκληρός εμφύλιος. Στην κατηγορία που του απέδωσε ο πρωθυπουργός για επιμονή στην ιδεολογική καθαρότητα που έριξε τη πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην χώρα ο κ. Λαφαζάνης απάντησε με προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα:
«Ο Αλέξης Τσίπρας με το διάγγελμα του εμφάνισε ένα άλλο μνημονιακό πρόσωπο σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη και κύρια υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η τήρηση, μαζί με τα παλιά μνημόνια και του νέου τρίτου μνημονίου της σκληρής λιτότητας και της σκληρής υποτέλειας της χώρας, το οποίο ο ίδιος συμφώνησε ερήμην του λαού και ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ, των μελών και των στελεχών του. Οι εκλογές εξπρές που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας γίνονται για να βάλει ταφόπετρα στο περήφανο ‘όχι’ του δημοψηφίσματος. Για να βάλει ταφόπετρα στους αντιμνημονιακούς αγώνες και τις αντιμνημονιακές προσδοκίες του λαού.Οι εκλογές εξπρές γίνονται Αυγουστιάτικα όχι μόνο για να πεταχτούν στα σκουπίδια οι αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να ζητηθεί από τον ελληνικό λαό να βάλει θηλιά στο λαιμό του και να εγκρίνει ένα νέο μνημόνιο, ψηφίζοντας τις εξαγγελίες Τσίπρα ή τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ που συνιστούν τα κόμματα της νέας μνημονιακής συναίνεσης”. Προς το παρόν τον μόνο που αφήνει εκτός της κριτικής του η Αριστερή Πλατφόρμα είναι το ΚΚΕ δείχνοντας και τις κατ αρχήν προθέσεις της.
pronews.gr