xOrisOria News

Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη

Αισθητή μείωση παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα η φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα η τελική δαπάνη Ιανουαρίου 2013 διαμορφώθηκε στα 226,11 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012 που ήταν 274,7 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση που αγγίζει το ποσοστό του 17,7 %.

Όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, «Τα στοιχεία της…
φαρμακευτικής δαπάνης Ιανουαρίου του έτους είναι ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο του 2013 μαζί και με την απόδοση των μέτρων του νέου Δελτίου Τιμών αλλά και της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή εκτιμούμε ότι θα πιάσουμε τον στόχο».

Παράλληλα ο κ. Σαλμάς, σε συνεργασία με τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας Κωνσταντίνο Δημόπουλο, παρουσίασαν το νέο καθεστώς που διέπει τις κλινικές μελέτες. Ειδικότερα, με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας, απλοποιούνται οι διαδικασίες για την έναρξη μιας κλινικής μελέτης στη χώρα μας.

Θα καθιερωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει ότι ένα νοσοκομείο θα πρέπει να απαντά στα αιτήματα των εταιρειών ενός 30 ημερών. Παλαιότερα, χρειάζονταν μέχρι και έξι μήνες για μία απλή απάντηση και πέρναγε τουλάχιστον ένας χρόνος για να ξεκινήσει η μελέτη. Τώρα, όμως, και η μη απάντηση από το νοσοκομείο θα θεωρείται σιωπηρή αποδοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, τα νοσοκομεία θα έχουν πολλαπλά οφέλη από τις κλινικές μελέτες. Θα προσφέρουν στους ασθενείς φαρμακευτικά σκευάσματα πρώτης γραμμής και θα βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχομένων νοσηλευτικών υπηρεσιών, ενώ δεν θα επιβαρύνονται τα νοσοκομεία ή τα ασφαλιστικά ταμεία από το κόστος των φαρμάκων και από τις εξετάσεις, το οποίο αντιμετωπίζουν οι χορηγοί.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία θα εισπράττουν το 10% επί του συνολικού κόστους της μελέτης και επιπλέον 5% ως bonus για τα ιδρύματα εκείνα τα οποία επιδεικνύουν αποτελεσματικά και ταχύτητα στην προώθηση των κλινικών μελετών.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, «η ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, ενισχύεται με την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές έρευνες. Προσδοκούμε τα δύο επόμενα χρόνια να επενδυθούν στην Ελλάδα 300 εκατομμύρια ευρώ από φαρμακευτικές επιχειρήσεις».

Πηγή: agelioforos.gr

Use Facebook to Comment on this Post