Χρειάζονται 770(!) δισ.
Το τεράστιο δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα χωρών όπως η Ελλάδα, θα αποδειχθούν τελικά μικρό πρόβλημα για την ευρωζώνη, σε σχέση με αυτό που…
μπορεί να προκύψει στις τράπεζες – κυρίως τις γερμανικές και τις γαλλικές, οι οποίες βρίσκονται μέχρι τώρα έξω από το “κάδρο” της κρίσης. Ειδική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τις 124 τράπεζες της ευρωζώνης που θα υποβληθούν φέτος σε «τεστ αντοχής», οι 109 εμφανίζουν χρηματοδοτικό κενό και θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια 770 δισ. ευρώ για να θεωρηθούν θωρακισμένες έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών κινδύνων.
Μόνο οι γαλλικές τράπεζες θ χρειασθούν κεφαλαιακές “ενέσεις” 285 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 200 δισ. θα είναι οι ανάγκες των γερμνικών, κυρίως των περιφερειακών Landesbanken.
Η έρευνα διεξήχθη υπό την εποπτεία των καθηγητών Σάσα Στέφεν (Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας με έδρα το Βερολίνο) και ο Βιράλ Αχαρύα (Stern School of Business της Ν.Υόρκης), οι οποίοι εξέτασαν ενδελεχώς τα οικονομικά στοιχεία και τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων-επενδύσεων των 109 τραπεζών.
Στα συμπεράσματα τους επισημαίνουν ότι «αν υπάρχει σήμερα μία ωρολογιακή βόμβα στην ευρωζώνη, δεν εντοπίζεται τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν οξύτατα δημοσιονομικά προβλήματα, όσο σ’ εκείνες που δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στο επίκεντρο της προσοσχής και θεωρούνταν νησίδες σταθερότητας: Τη Γερμανία και τη Γαλλία». Σημειώνουν επίσης ότι προβλήματα με τις τράπεζες υπάρχουν επίσης στην Ιταλία, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία.
Παρουσιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας η Deutsche Welle αναφέρθηκε εν εκτάσει στο πρόβλημα των γερμανικών Landesbanken, επισημαίνοντας ότι είναι «πρώην κρατικές περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε αναζήτηση νέου αντικειμένου. Στην προσπάθειά τους αυτή επεκτάθηκαν σε χρηματοδοτήσεις στις οποίες δεν είχαν εμπειρία – ιδιαίτερα στη ναυτιλία, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει σήμερα μεγάλες επισφάλειες».
Η ιστορία τους θυμίζει την πρίπτωση του ελληνικού ΤΤ, το οποίο χωρίς υποδομή και τραπεζική εμπειρία επεκτάθηκε στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, καταλήγοντας σε “θαλασσοδάνεια” και μεγάλες επισφάλειες.
Πέραν όμως των Landesbanken, κεφαλαιακή ενίσχυση ενδέχεται να χρειασθούν και οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες με διεθνή παρουσία, όπως τόνισε πρόσφατα ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν. Ομως αυτές, όπως είχε πει ο κ. Φίτσεν, ι μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, χωρίς να προσφύγουνσ το κράτος ή στον ESM.
sofokleousin.gr
Use Facebook to Comment on this Post