Φρένο στις εξώσεις στην Ισπανία

Ανάσα για τους Ισπανούς είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εναντίον του νόμου των εξώσεων, ο οποίος έχει πετάξει στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποθήκες τους και αρκετούς έχει οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιχειρηματολόγησε ότι ο νομικός καθορισμός διαδικασιών έξωσης χρεωμένων πολιτών που κηρύττουν χρεοκοπία, παραβιάζει μια ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών.

Υπολογίζεται ότι 350.000 άνθρωποι στην Ισπανία έχουν ήδη υποστεί έξωση ή βρίσκονται πολύ κοντά στην έξωση, διότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, καθώς η Ισπανία είναι βαθιά βυθισμένη στην κρίση, με την ανεργία να ξεπερνά το 26%.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι Ισπανοί που κηρύσσουν πτώχευση δεν μπορούν να διακανονίσουν τις οφειλές τους απλώς παραδίδοντας τις κατοικίες τους στην τράπεζα. Συνεχίζουν να είναι οφειλέτες, για ολόκληρο το ποσό του δανείου τους.

Η νομοθεσία στην Ισπανία, επιπλέον, δεν επιτρέπει στους δικαστές να αναστέλλουν τις εξώσεις όσο ερευνάται το κατά πόσον οι υποθήκες ή τα δάνεια για την αγορά κατοικίας ή άλλων ακινήτων περιέχουν καταχρηστικούς όρους, σημείωσε στο σκεπτικό του το Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ βασίστηκε σε αγωγή που είχε γίνει το 2011 και την οποία χειρίζεται ένα δικαστήριο στη Βαρκελώνη. Ο προσφεύγων, ο Μοχάμεντ Αζίζ, είχε μηνύσει την τράπεζα Catalunya Caixa διότι του είχε κάνει έξωση επειδή δεν πλήρωνε το στεγαστικό του δάνειο. Το δικαστήριο της Βαρκελώνης απηύθυνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Ε.Ε. το ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι συμβατή η ισπανική νομοθεσία με το κοινοτικό δίκαιο. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν δεσμεύει την Ισπανία να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οι Ισπανοί δικαστές οφείλουν στο εξής να τη λαμβάνουν υπόψη ως δεδικασμένο.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει στην Ισπανία εξαιτίας εξώσεων λόγω δανείων, υποθηκών ή απλήρωτων ενοικίων από το 2010.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *