Οι περιορισμοί και οι «διευκολύνσεις» κατά την περίοδο της νηστείας, ανέκαθεν αποτελούσαν πεδίο διενέξεων και
συζητήσεων ανάμεσα στους πιστούς, κυρίως λόγω των τροφών που επιτρέπονται ή απαγορεύονται την επίμαχη περίοδο.
Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης και αληθινή νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Για λόγους όμως ανθρωπιστικούς, πλέον επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα, γι αυτό στα νηστίσιμα περιλαμβάνονται οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους όσους θέλουν, αναφέρει το agioritikovima.
Με βάση τον ίδιο κανόνα οι ελιές, θεωρούνται νηστίσιμη τροφή καθώς αποτελούν καρπό της γης, ενώ η απαγόρευση στο λάδι, υφίσταται κυρίως στο γεγονός ότι είναι προϊόν επεξεργασίας και αφορά κυρίως τα φαγητά τα οποία μαγειρεύονται με λάδι.