Πράσινο φως …απ’την πίσω πόρτα.. για το αιολικό της Επισκοπής παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος…
Πριν 1,5 χρόνο κάτοικοι και φορείς αντέδρασαν και κατάφεραν την αναβολή του έργου
Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16 MW, της εταιρείας ‘’ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ’’ στη θέση «Καρανικόλας» στην Επισκοπή του Δήμου.
Αγράφων ,προχώρησε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης διοίκησης κα.Γερακούδη κατόπιν γνωμοδότησης του Περιφερειαού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ).
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του PrasiaOnline το έγγραφο του ΠΕΣΠΑ πριν …ένα μήνα γνωμοδότησε θετικά υπέρ του αιολικού παρόλες τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων των Αγράφων πριν 1,5 χρόνο.
Αυτή την φορά όμως κανείς απο τους άρχοντες του δήμου και της Περιφέρειας του νομού δεν ενημέρωσε του κατοίκους και τους φορείς για την τελική έγκριση του αιολικού με συνέπεια να πιαστούν όλοι τους στον ύπνο.
Το έργο αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου (με τα συνοδά του έργα) αποτελούμενο
από 8 Ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 16 MW στη θέση «Καρανικόλας» . Για την επικοινωνία στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ προβλέπεται η διάνοιξη έργων εσωτερικής οδοποιίας συνολικού μήκους 3.380 μ!!.
Θυμίζουμε ότι στις 17-5-2012 στην συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Λάμπρος Τσιτσάνης εισηγήθηκε αρνητικά για την κατασκευή του αιολικού κίνηση που οδήγησε τότε στην αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής και στην αναβολή του έργου.
Τότε ο κ.Τσιτσάνης τόνισε ότι η περιοχή αυτή και συγκεκριμένα η θέση «Καρανικόλας» είναι πανοραμικά της Λίμνης Κρεμαστών, όπου εδώ και αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία γίνεται μεγάλη και συστηματική προσπάθεια αξιοποίησής της.
Προσφάτως δε, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό ύψους 450.000 ευρώ για παραλίμνιο δρόμο (Φτερόλακα – Παλαιοχώρι). Είναι σε εξέλιξη μελέτες για προβλήτες, οδικές προσβάσεις για την τουριστική ανάπτυξή της και ασφαλώς προοπτική για παραλίμνιες θέσεις αναψυχής, ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, προγράμματα αγροτουρισμού, ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, σύνδεσή της με Λίμνη Πλαστήρα κ.λπ. Περιττό να τονιστεί για μια ακόμη φορά ότι είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, η καθαρότερη λίμνη στην Ευρώπη και πέμπτη παγκοσμίως.
Επίσης ανέφερε ότι σε πολύ κοντινή απόσταση, διακοσίων (200) μέτρων περίπου υπάρχουν οι οικισμοί Φτελιά και Πύρνος, με δεκαπέντε (15) οικογένειες.
Έτσι λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έγγραφη αντίθεση – διαμαρτυρία των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, τόσο του Δήμου Αγράφων όσο και του Δήμου Αγρινίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης τοποθετήθηκε και εισηγήθηκε αρνητικά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Στο σοβαρό αυτό θέμα θα επανέλθουμε σύντομα και πάλι μιας και θα υπάρξουν ποικίλες αντιδράσεις .Σε επόμενη ανάρτησή μας θα αναφερθούμε για εκείνες τις υπηρεσίες της Ευρυτανίας πλέον με ονοματεπώνυμο των προϊσταμένων τους,που φορώντας την …μάσκα του οικολόγου και του τάχα υπερασπιστή της Ευρυτανικής φύσης εν τούτοις γνωμοδότησαν θετικά πριν λίγους μήνες για το αιολικό στην Επισκοπή ..περιέργως..χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.
prassia-eyrytanias.blogspot.com
Use Facebook to Comment on this Post