Εκατοντάδες εξαγριωμένοι μουσουλμάνοι επιτέθηκαν το Σάββατο στην χριστιανική συνοικία Μπαντάμι Μπαγκ στη Λαχόρη πυρπολώντας μεγάλο αριθμό κατοικιών και οχημάτων, επειδή κάποιος χριστιανός, σύμφωνα με φήμες, «προσέβαλε δημόσια τον Προφήτη», εξήγησε στα τοπικά ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας…
Κανένας κάτοικος της συνοικίας δεν τραυματίστηκε –πολλοί άλλωστε είχαν φύγει προσωρινά για να αποφύγουν τα χειρότερα– ωστόσο τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί προσπαθώντας να αποσοβήσουν τα επεισόδια.
Το Associated Press μιλά για σκηνικό χάους στη συνοικία και περίπου 150 κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
Την Παρασκευή, η πληροφορία ότι ένας χριστιανός προσέβαλε τον Μωάμεθ κινητοποίησε πλήθος μουσουλμάνων που συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του και ζήτησαν την τιμωρία του. Φοβούμενοι επεισόδια κάποιοι χριστιανοί έφυγαν από τη συνοικία μέσα στη νύχτα, αναφέρει το AP.
Στην Λαχόρη κρατείται στην απομόνωση σε αστυνομικό τμήμα ο 20χρονος Σαουάν Μάσιχ, για τον οποίο καταγγέλθηκε ότι εξύβρισε δημόσια τον προφήτη Μωάμεθ (καταγγελία που εφόσον τεκμηριωθεί μπορεί να επιφέρει ακόμη και την θανατική ποινή), μετέδωσε στο μεταξύ το τηλεοπτικό δίκτυο Dunya.
Πάντως, επίσκοπος στη Λαχόρη αναφέρει ότι πρόκειται για προσωπική αντιπαλότητα ενός χριστιανού και ενός μουσουλμάνου, με την υπόθεση της βλασφημίας να είναι απλώς πρόφαση.
Η περιφερειακή κυβέρνηση καταδίκασε τα συμβάντα, δεσμευόμενη ταυτοχρόνως ότι οι πρωταίτιοί τους θα οδηγηθούν να δικαστούν, ενώ για την χριστιανική κοινότητα θα υπάρξουν «αποτελεσματικότερα μέτρα προφύλαξης».
Το 2012 πακιστανικό δικαστήριο αθώωσε έφηβη χριστιανή που κατηγορήθηκε για ασέβεια προς το Κοράνι, ένα περιστατικό που προκάλεσε ανησυχία και έντονες διαμαρτυρίες εκτός Πακιστάν.
Η διεθνής κοινότητα εναντιώνεται στην επιβολή της θανατικής ποινής για όσους κριθεί ότι προσέβαλαν είτε το Κοράνι είτε τον προφήτη Μωάμεθ και διατυπώνονται παράλληλα, επωνύμως, επισημάνσεις ότι «ο πραγματικός λόγος που κρύβεται πίσω από παρόμοιες διώξεις είναι απλά η ατομική κακεντρέχεια», που τρέφουν μερικοί μουσουλμάνοι για τους χριστιανούς συμπολίτες τους.
Σε αυτό το κλίμα, ακόμα και όσοι προτείνουν δημόσια κάποια μεταρρύθμιση στα ισχύοντα υφίστανται αμείλικτα αντίποινα. Το 2011 δολοφονήθηκαν ο κυβερνήτης του Παντζάμπ Σάλμαν Τασίρ και ο υπουργός αρμόδιου για τις θρησκευτικές μειονότητες, Σάχμπαζ Μπάτι.