xOrisOria News

Η αποχώρηση των δημόσιων υπαλλήλων στη σύσκεψη του Μαξίμου

Στο επίκεντρο της συζήτησης, εκτός από το θέμα των κινητοποιήσεων, βρέθηκε το φλέγον ζήτημα της αποχώρησης 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν…

εκτός από τον πρωθυπουργό και των υπουργό Οικονομικών, ο Αντώνης Μανιτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανούσος Βολουδάκης.
Το πρόγραμμα αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί αυτή τη στιγμή τη σημαντικότερη εκκρεμότητα για την εκταμίευση των δύο δόσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ η κάθε μία. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αποχωρήσουν 25.000 υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως προβλεπει το Μνημόνιο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να είναι έτομο έως τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή θα πρέπει να έχουν καθορισθεί τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, να προσδιορισθούν οι καταργούμενες θέσεις και να καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα αποφασίσθηκε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα να ειναι έτοιμο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποσταλεί στην Τρόικα. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρύθμισης θα πρέπει να έχει καταρτίσει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ανα τρίμηνο. Δηλαδή πόσοι υπάλληλοι θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας (ή εργασιακής εφεδρείας όπως λεγόταν παλαιότερα). Επί της ουσίας οι 25.000 υπαλλήλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα έτος λάμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους. Κάποιοι από αυτούς θα επαναπροσληφθούν και θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι κανένας υπάλληλος δεν θα απολυθεί, καθώς όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα καλύψουν στη συνέχεια κενές θέσεις που θα προκύψουν από τη συνταξιοδότηση συναδέλφων τους. Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν δεδομένο ότι κάποιοι από τους 25.000 θα απολυθούν οριστικά μετά την παρέλευση της διαθεσιμότητας.

Εξερχόμενος από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό για τις επόμενες δόσεις και ποια είναι τα προαπαιτούμενα για αυτές. Επίσης θα ήθελα να πω για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ότι πρόκειται για παλαιοκομματικές νοοτροπίες των δυο κομμάτων, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για το θέμα του φόρου ακινήτων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι: «Έχουμε αρκετό καιρό για να το κουβεντιάσουμε αυτό».

Πηγή: kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post