Νέα Υόρκη.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα της σύσκεψης, πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και δεν επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές μέχρι αυτή την ώρα, αναφέρουν ότι Κίνα και Ρωσία απέσυραν τους μόνιμους αντιπροσώπους τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πρόκειται για μία κίνηση, που αν αποδειχτεί αληθής, συνεπάγεται την οριστική ρήξη των δύο αυτών χωρών με το «μπλοκ» ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, που έχουν ήδη πει το «ναι» στη στρατιωτική επέμβαση.
Στο μεταξύ, η δήλωση ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου στο NBC News είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και του τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες.
Όπως δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή που δεν κατονομάζεται, «βρισκόμαστε στο σημείο δίχως επιστροφή». Και πρόσθεσε ότι η επίθεση στη Συρία, με αεροεπιδρομές θα ξεκινήσει σύντομα, ως απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ κατά του άμαχου πληθυσμού.
Νωρίτερα την Τετάρτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Βρετανίας ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν υπόψη των υπουργών της κυβέρνησης την Πέμπτη το πρωί, πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Ψάχνουν για καταφύγια οι πολίτες της Συρίας
Την ίδια ώρα, τα θύματα αυτής της τραγωδίας, οι πολίτες της Συρίας προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Δαμασκού σπεύδουν να προμηθευτούν και να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα αναζητούν ασφαλή καταφύγια, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.
Από την πλευρά του, το καθεστώς Ασαντ έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα γενικά επιτελεία του στρατού και της αστυνομίας, εκτοξεύοντας απειλές προς τους Δυτικούς.
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα, ωστόσο ισχυρίζεται ότι πίσω απ’ αυτήν βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, τους οποίους στηρίζουν οι χώρες της Δύσης. Και προειδοποιεί ότι οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποιεί πως «η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων».
Την ώρα που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, για το πότε θα γίνει η επέμβαση στη Συρία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες, δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν και ως άτυπο τελεσίγραφο, ότι ο χρόνος της διπλωματίας τελειώνει.
Οι δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν γίνονται τη στιγμή που στο εσωτερικό της Συρίας η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, ενώ στη Νέα Υόρκη συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα), προκειμένου να εξετάσουν το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι σήμερα οι αντάρτες έπληξαν με πυραύλους τα περίχωρα της Δαμασκού ως αντίποινα για την επίθεση με τα χημικά, όπως είπαν, ενώ το καθεστώς Ασαντ παραδέχεται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα, ωστόσο ισχυρίζεται ότι πίσω απ’ αυτήν βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, τους οποίους στηρίζουν οι χώρες της Δύσης. Και προειδοποιεί ότι οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης».
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποιεί πως «η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων».
Αφήστε τους επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Μπαν Κιν Μουν, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που πραγματοποιούν από τη Δευτέρα αυτοψία στην περιοχή Μουανταμίγιατ, έξω από τη Δαμασκό, όπου καταγγέλλεται ότι στις 21 Αυγούστου έγινε χρήση χημικών με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άμαχοι, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες ακόμα ώστε να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να αναλύσουν τα ευρήματά τους.
Η έκδοση του πορίσματος των επιθεωρητών είναι το απαραίτητο βήμα πριν από τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη λήψη των όποιων αποφάσεων, επισημαίνει με νόημα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την ώρα που οι αρχηγοί των κρατών της Δύσης φαίνεται πως έχουν ήδη σχεδιάσει λεπτό προς λεπτό την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
«Εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό πολύ ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις», σχολίασε ο ο κ. Μπαν αναφερόμενος στους επιθεωρητές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.
«Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη) και κατόπιν θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις», τόνισε με νόημα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ έφθασε σήμερα σε ανταρτο-κρατούμενη περιοχή έξω από τη Δαμασκό.
Αντίποινα από τους αντάρτες για την επίθεση με χημικά
Στο μεταξύ, η κατάσταση είναι έκρυθμη και στο εσωτερικό της χώρας. Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έριξαν πυραύλους στο κέντρο της Δαμασκού, υπογραμμίζοντας ότι το έκαναν σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα που αποδίδεται στο συριακό καθεστώς.
Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο, μαχητές παρουσιάζουν δύο πυραύλους, την ώρα της εκτόξευσής τους, από μία πλατφόρμα. Το βίντεο έχει τίτλο «αντίποινα στην σφαγή με χημικά όπλα στην ανατολική Γούτα, με πυραύλους κατιούσα τοπικής κατασκευής».
Οι αντάρτες έριξαν επίσης βλήματα όλμων στο κτίριο των υπηρεσιών πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, χωρίς να υπάρχουν θύματα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μπάιντεν: Καμία αμφιβολία για χρήση χημικών από το καθεστώς Ασαντ
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι ““δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την αποτρόπαιη χρήση χημικών όπλων στη Συρία: Το συριακό καθεστώς”, σηματοδοτώντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση.
“Αυτοί που χρησιμοποιούν χημικά όπλα απέναντι σε ανυπεράσπιστους άνδρες, γυναίκες και παιδιά πρέπει να λογοδοτήσουν”, είπε.
Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του “είναι έτοιμη να τιμωρήσει εκείνους που πήραν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν χημικά σε βάρος αυτών των αθώων ανθρώπων”, προσθέτοντας πως “όλα μας οδηγούν να πιστέψουμε” ότι ευθύνονται οι δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε χθες με τον Μπάρακ Ομπάμα και κάλεσε τους βουλευτές του να επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, για να εξετάσουν την απάντηση προς τη Συρία, καθώς ο βρετανικός στρατός καταρτίζει σχέδια.
Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, είπε στο BBC ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να κινηθεί, εάν ο πρόεδρος Oμπάμα δώσει το σύνθημα.
Οι σύμμαχοι αντιδρούν στη χρήση χημικών όπλων που την 21η Αυγούστου σκότωσε περισσότερα από 1.300 άτομα στη Συρία. Οι ηγέτες της Δύσης κινούνται σε κοινή γραμμή, θεωρώντας ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση αυτή.
Συρία: Πρόσχημα τα χημικά όπλα για να χτυπήσουν το καθεστώς
Ωστόσο, Σύριοι αξιωματούχοι αρνούνται τη χρήση χημικών, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουόλιντ Μουάλεμ να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του ουδέποτε θα χρησιμοποιούσε τέτοια όπλα ενάντια στον κόσμο της και να προκαλεί όποιον διαφωνεί να παρουσιάσει δημόσια τις αποδείξεις του.
Όπως λέει, οι Δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα χημικά όπλα ως πρόσχημα, για να χτυπήσουν το καθεστώς του Aσαντ. “Ακούμε τα τύμπανα του πολέμου. Θέλουν να επιτεθούν στη Συρία. Πιστεύω ότι η χρήση των χημικών όπλων σαν πρόσχημα δεν είναι σωστή”.
Ο Mουάλεμ προειδοποιεί, μάλιστα, με αντίποινα που θα ξαφνιάσουν τη Δύση. “Δεν μπορούν εύκολα να καταπιούν τη Συρία. Έχουμε τρόπους για να αμυνθούμε. Θα τους ξαφνιάσουμε”.
Πάντως, Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι το σχεδιαζόμενο χτύπημα στη Συρία δεν θα έχει στόχο να ανατρέψει τον Ασαντ, αλλά να αποτρέψει τη χρήση των χημικών.
Ο Κάμερον ξεκαθάρισε πως παρότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάποια συγκεκριμένη δράση, αυτή θα είναι νόμιμη και ανάλογη των όσων συνέβησαν στη Συρία.
Ο Oμπάμα σκοπεύει να δημοσιεύσει, αυτή την εβδομάδα, έκθεση για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Το ζήτημα της Συρίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Oμπάμα, του Κάμερον και του Ολάντ με τους άλλους ηγέτες του G20 την επόμενη εβδομάδα, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οικοδεσπότης της συνόδου θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμμαχος του Aσαντ, που έχει αμφισβητήσει την επίθεση με χημικά όπλα.
Πάντως, το όποιο στρατιωτικό χτύπημα εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει έως ότου η ομάδα του ΟΗΕ που αναζητά αποδείξεις της χρήσης χημικών αποχωρήσει από την περιοχή. Οι επιθεωρητές έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται 4 ή 5 ακόμα ημέρες για να ολοκληρώσουν την εργασία τους.
Χθες, αμερικανικές πηγές έλεγαν στα ξένα media ότι το χτύπημα ενδέχεται να γίνει την Πέμπτη, το νωρίτερο, και εξηγούσαν ότι αυτό θα είναι διάρκειας 2 ή 3 ημερών, θα γίνει με πυραύλους από τα πλοία που ήδη έχουν πάρει θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα στοχεύει ειδικά στην ικανότητα του καθεστώτος να κάνει χρήση των χημικών.
Πηγή: inews.gr