Η Κομισιόν σκέφτεται να καταργήσει τα κέρματα του ενός και δύο σεντ. Η παραγωγή
τους είναι ακριβότερη από την ονομαστική τους αξία καθώς και η διάθεσή τους. Υπάρχουν όμως και αντίθετες φωνές.
Σε καιρούς κρίσης οι φωνές για κατάργηση του ευρώ ενισχύονται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Ο αρμόδιος επίτροπος για Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν εξετάζει πάντως προς το παρόν να καταργήσει, όχι το νόμισμα, αλλά τα μικρά κέρματα των ενός και δύο σεντ.
Η κοπή των νομισμάτων είναι ακριβότερη από ό,τι η ονομαστική τους αξία. Και εκτός αυτού προστίθενται και τα τεράστια έξοδα διανομής αυτών των νομισμάτων στο λιανεμπόριο. Η διαφορά ανάμεσα στα έξοδα της κοπής και της ονομαστικής αξίας ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ.
Στη Φιλανδία και την Ολλανδία σχεδόν δεν κυκλοφορούν πλέον αυτά τα μικρά νομίσματα, αφού οι τιμές στρογγυλοποιούνται στα πέντε σεντ. Για τη Γερμανία ένα τέτοιο σενάριο είναι αδιανόητο σύμφωνα με τον Στέφεν Χέρτελ εκπρόσωπο Τύπου του Γερμανικού Εμπορικού Συνδέσμου: «Υπάρχουν δημοσκοπήσεις, ακόμα και της Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θέλει να κρατήσει τα ένα και δυο σεντ».
Είναι και η συνήθεια…
Αλλά και το λιανεμπόριο θέλει να τα κρατήσει ακόμα και για λόγους συνήθειας διότι είναι πια διαδεδομένη πρακτική οι τιμές να στρογγυλοποιούνται στα 99 σεντ.
Στη Γερμανία η Κεντρική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για τη διανομή των κερμάτων και ήδη από το 2002 για να μειώσει τα έξοδά της, μείωσε και το δίκτυο διανομής. Μια κατάσταση ιδιαίτερα προβληματική για τους λιανέμπορους που πρέπει οι ίδιοι προσωπικά να προμηθευθούν τα κέρματα από τα υποκαταστήματα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.
Εκτός αυτού κριτική ασκείται αναφορικά και με τα μεταφορικά έξοδα των μικρών κερμάτων. Μια μεταφορά που γίνεται από ειδικά κοντέινερ, τα οποία περιέχουν συγκεκριμένες ποσότητες. Μια αρνητική συνέπεια πάντως για τον καταναλωτή θα ήταν, σύμφωνα με τον Στέφεν Χέρτελ ότι«όταν η τελική τιμή καταλήγει στα 99 σεντ ο καταναλωτής δεν θα μπορεί πλέον να πάρει το ένα σεντ πίσω».
Προς το παρόν πάντως οι Γερμανοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Τα σχέδια του Επιτρόπου Όλι Ρεν δεν βρίσκονται παρά στο στάδιο της εξέτασης.
Πηγή: Deutsche Welle
Use Facebook to Comment on this Post