Καίριο χτύπημα στην καρδιά της προεκλογικής τακτικής της κυβέρνησης επιφέρει η τρόικα! Με μεθοδικές κινήσεις, υπονομεύει το πρωτογενές πλεόνασμα και το σχέδιο για……..
«μοίρασμα» του υπερβάλλοντος πλεονάσματος προεκλογικά.
Οι συνομιλητές της από το υπουργείο Οικονομικών και τα άλλα κρίσιμα υπουργεία, αντιλαμβάνονται πλέον ότι η τρόικα ήρθε εδώ με καλά μελετημένο σχέδιο και με στόχο να «αποδομήσουν» το πρωτογενές πλεόνασμα. Είπαν στους Έλληνες συνομιλητές τους το εξής απλό: αν γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΣτΕ (κάτι για το οποίο έσπευσε να δεσμευτεί η κυβέρνηση), τότε πρέπει να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στις δημόσιες δαπάνες όχι μόνο από τα αναδρομικά, αλλά και σε μόνιμη βάση για τα επόμενα χρόνια, αφού οι μισθοί των ένστολων θα αποκατασταθούν στα προ της 1ης Αυγούστου του 2012 επίπεδα. Και προσέθεσαν ότι αν μοιραστεί το υπερβάλλον 70% του πλεονάσματος του 2013, τότε το απομένον πλεόνασμα δεν επαρκεί για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2014. Άρα, θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2014, οπότε η κυβέρνηση ό,τι δώσει με το ένα χέρι με τη μορφή «παροχών» θα πρέπει να το πάρει πίσω με το άλλο χέρι με τη μορφή νέων περικοπών!
Η επιμονή της τρόικας για εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από τις αρχές καλοκαιριού «κλειδώνει» αυτές τις πιέσεις, αφού δημιουργεί «τρύπα» ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα περικοπών -ο ορισμός της «αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας»…
Και για να κόψει κάθε όρεξη για διαπραγμάτευση στην κυβέρνηση, η τρόικα αμφισβητεί το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών: αντί για 5,5-6 δισ. ευρώ που ισχυρίζεται η ΤτΕ, διαρρέει εκτιμήσεις για πάνω από 8 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ διαρρέει εκτιμήσεις για ακόμη υψηλότερες ανάγκες… Καθώς, όπως έχουμε γράψει, τα δημόσια ταμεία έχουν «στεγνώσει» και η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να «βάλει χέρι» στα διαθέσιμα του ΤΧΣ, αν η τρόικα επιμείνει σε αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, θα είναι σαν να προκαλεί «ασφυξία ρευστότητας» στο ελληνικό Δημόσιο…
Για να υπογραμμίσει μάλιστα αυτό τον κίνδυνο, η τρόικα «ροκανίζει» το χρόνο στις διαπραγματεύσεις, επισείοντρας έτσι τον κίνδυνο να μην καταλήξει η διαπραγμάτευση πριν το Eurogroup της 10ης Μαρτίου…
rizopoulospost.com