xOrisOria News

Πρέσινγκ από Ρώσους και Ε.Ε. για ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ, ακολουθεί ο Έτινγκερ. Μπρα-ντε-φερ για ενεργειακά

Πεδίο αντιπαράθεσης ευρωπαϊκών-ρωσικών συμφερόντων και γεωπολιτικών στρατηγικών καθίσταται η Ελλάδα, με αφορμή τις σχεδιαζόμενες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέγειας και την επικείμενη νέα προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ. Στο επίκεντρο εκατέρωθεν…
σχεδιασμών ο ενεργειακός τομέας. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ευρεία ρωσική διείσδυση στην ελληνική αγορά ενέργειας – και προσπαθούν να την αποτρέψουν. Η Μόσχα ενδιαφέρεται επίσης για μία μεγάλη εξαγορά-πακέτο (ΟΛΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ), που θα της δώσει διέξοδο στο Αιγαίο, μέσω δικτύου συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών.

Για τα θέματα αυτά βρίσκεται στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ακολουθεί σήμερα Ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο, καθώς και με άλλους υπουργούς.

Επισήμως ό Λαβρόφ έρχεται ως επίσημος προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ομως, το γεγονός ότι συνοδεύεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της υπό κρατικό έλεγχο εταιρείας ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD), δείχνει ποιός είναι ο ουσιαστικός σκοπός της επίσκεψης.

Γι αυτό προφανώς προγραμματίσθηκε εσπευσμένα και η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Ετινγκερ, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι εδώ επαφές των Ρώσων αξιωματούχων.

Κοινός παρονομαστής στις συναντήσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ και του Γερμανού Επίτροπου με Σμαρά-Βενιζέλο και με υπουργούς, είναι τα ενεργειακά.

ΔΕΠΑ, ΟΛΠ, τρένα

Η Μόσχα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα με τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως της Gazprom στο νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και των ρωσικών σιδηροδρόμων για τον ΟΣΕ.

Για τη ΔΕΠΑ, η ρωσική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η Gazprom θα συμμετάσχει σε νέο διαγωνισμό μόνον εάν ξεκαθαρίσει η στάση της ΕΕ, η οποία επιδιώκει παντί τρόπω να αφήσει εκτός παιχνιδιού τις ρωσικές εταιρίες. Το θέμα θα συζητηθεί στις εδώ συναντήσεις του κ. Λαβρόφ, αλλάοι πιθανότητες να υπερκερασθούν τα εμπόδια που θέτει η ΕΕ θεωρούνται περιορισμένες.

Αντιρρήσεις υπάρχουν από τις Βρυξέλλες και για την ανάληψη της διαχείρισης του ελληνικού σισδηροδρομικού δικτύου. Οπως απεκάλυψε το Sofokleousin.gr σε σχετικό δημοσίευμα στις 13 Σεπτεμβρίου, το Κρεμλίνο έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει την εξαγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και των σιδηροδρόμων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) από μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος.

ΔΕΗ και λιγνίτες

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ για τα θέματα ενέργειας και συνδυασμένων δικτύων μεταφορών, σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Κάραβελ, όπου θα συμμετέχει στο πάνελ.

Στην ατζέντα του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκ. Ετινγκερ, που ακολουθεί κατά πόδας στην Αθήνα τον Σ. Λαβρόφ, κυρίαρχα θέματα είναι η υλοποίηση του σχεδίου μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των λιγνιτικών κοιτασμάτων, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και το ιδιοκτησιακό μέλλον της ΔΕΠΑ, που συναρτάται με ανακατατάξεις στην αγορά φυσικού αερίου.

Η υπό τον κ. Ετινγκερ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ συνεργάζεται ήδη στενά με τις υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας για την προετοιμασία πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού. Επί μήνες γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με τις οποίες θα «προικοδοτηθεί» το ιδιωτικοποιούμενο κομμάτι της ΔΕΗ και τα λιγνιτορυχεία που πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post