Το ελληνικό ελαιόλαδο πήρε για τα καλά τα πάνω του

Συντονισμένη άνοδος παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική αγορά του ελαιολάδου, με την ισχυρότερη ανάκαμψη να σημειώνεται στην περιοχή της Κρήτης.
Οι τιμές πλέον έχουν ξεπεράσει τα 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ η πρόσφατη άνοδος του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της Ισπανίας στα…
επίπεδα των 2,93 ευρώ ο τόνος, φέρνει πιο κοντά τον στόχο των 3 ευρώ.

Η ανάκαμψη των τιμών έχει ξεκινήσει από την τελευταία εβδομάδα του 2012 και οφείλεται στη μειωμένη προσφορά ελαιολάδου στη διεθνή αγορά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής της Ισπανίας.

Τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου οξύτητας μέχρι 0,3 κυμαίνονταν από 2,30 έως 2,70 ευρώ. Μεγάλο εύρος, μιας «ζαλισμένης» από τις εξελίξεις αγοράς. Η Ένωση Μεραμβέλλου αγόραζε στα 2,30 ευρώ, ιδιώτες στα Χανιά στα 2,40 ευρώ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατάνου 2,40 – 2,50 ευρώ, η ΑΒΕΑ Χανίων 2,45 ευρώ, η Ένωση Πεζών 2,50 ευρώ, η Ένωση Ρεθύμνης επίσης 2,50 ευρώ όπως και αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ιεράπετρα. Η Ένωση Μονοφατσίου αγοράζει στα 2,55 ευρώ, η Ένωση Ηρακλείου στα 2,60 ευρώ όπως και συνεταιρισμοί στη Σητεία. Η τιμή του ελαιόλαδου έχει ανέβει μέχρι 2,716 ευρώ σε δημοπρασία που έγινε στις 9 Ιανουαρίου από το συνεταιρισμό Έξω Μουλιανών Σητείας. «Μια τιμή γύρω στα 2,60 ευρώ είναι ικανοποιητική για τον παραγωγό και την τυποποίηση» επισημαίνει ο πρόεδρος του συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, Γ. Ανδρεαδάκης. «Αν υποθέσουμε ότι γύρω στα 2,60 ευρώ θα είναι κάθε χρόνο η τιμή παραγωγού του λαδιού, τότε και εμείς θα κλείνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα συμβόλαια πώλησης τυποποιημένου προϊόντος» προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί παραγωγοί αισθάνονται ικανοποιημένοι σε τιμές 2,60 ευρώ και πουλούν το προϊόν τους, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γ. Τζωρτζάκης. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν ότι η αύξηση οφείλεται στην εμπορική αδράνεια που δείχνουν προς το παρόν οι Ισπανοί και στην ανάγκη των Ιταλών να προμηθευτούν ποιοτικό ελαιόλαδο για να καλύψουν πελάτες τους στο τυποποιημένο προϊόν

Πηγή : Agronews

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *