xOrisOria News

Ναύπλιο – Καλαμάτα – Τρίπολη και στη μέση ο Σαμαράς

Και οι τρεις πόλεις διεκδικούν τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης

Σε μπελάδες βάζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου να διεκδικήσει την υποψηφιότητα της…

πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, κόντρα στην ανάλογη απόφαση του δήμου Καλαμάτας.

Την ώρα που οι Μεσσήνιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι έχει εξασφαλιστεί διακομματική στήριξη για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, η «σφήνα» των Αργολιδέων μέσω του Ναυπλίου προφανώς φέρνει δημιουργεί αμηχανία, αφού η θέση του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα θα είναι καταλυτική, λόγω ακριβώς των σχέσεων του πρωθυπουργού και με τις δύο αυτές πόλεις.

Ανάλογο αίτημα έχει υποβληθεί και από τον δήμο της Τρίπολης.

Την πρόταση για να επιλεγεί το Ναύπλιο ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, εισηγήθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος οκτώ μόλις ημέρες μετά την αντίστοιχη επίσημη ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας.

Και ενώ η Καλαμάτα ως επιχειρήματα προβάλλει το γεγονός ότι ο ορισμός της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 θα συμπέσει με την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης, το Ναύπλιο προβάλει το ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής και την αρχιτεκτονική του, την υποδομή σε υφιστάμενους ή εν δυνάμει υπαίθριους συναυλιακούς χώρους κ.α. Παράλληλα ο κ. Κωστούρος σημειώνει ότι, υπέρ της υποψηφιότητας του Ναυπλίου συνηγορεί, ο ρόλος που διαδραμάτισε το Ναύπλιο ως πρώτη πρωτεύουσα της Νεώτερης Ελλάδας.

Η Τρίπολη

Αλλά και η Τρίπολη υποβάλλει υποψηφιότητα για το θεσμό Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού. Μάλιστα, γι΄ αυτό το σκοπό ο Δήμος Τρίπολης συμμετείχε στο 7ο Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Πόλεων – Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης (UNeECC), που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία.

Στο συνέδριο συμμετείχε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης, κα Αναστασία Μιχ. Πάπαρη, Δρ Αρχιτέκτων Μηχ.- Πολεοδόμος Α.Π.Θ, η οποία έκανε την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Τρίπολης για το 2021. Τα βασικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν ήταν ότι: α) εκείνο το χρόνο η χώρα θα εορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 εναντίον των Τούρκων, όταν η Τρίπολη ήταν εστία του πολέμου και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε, β) η Αρκαδία είναι ο τόπος καταγωγής του θεού Πάνα, γ) η έννοια του ‘αρκαδισμού’ έχει παγκόσμια απήχηση ως τρόπος ζωής, που επανέρχεται με τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και με μια διφορούμενη έκφρασή του στο έργο του Poussin ‘Et in Arcadia Ego’ και δ) στην Αρκαδία αναφέρονται οι πρώτες εκλογές παγκόσμια κ.α. Επομένως, ‘παγκοσμιότητα’ των αγαθών του πολιτισμού έναντι της παγκοσμιοποίησης του καταναλωτισμού και ειρήνη έναντι των δεινών του πολέμου, είναι οι δύο ιδεολογικοί άξονες, όπου πάνω τους μπορεί να βασιστεί η υποψηφιότητα της Τρίπολης – Π.Π.Ε. 2021.

moriasnow.gr

Use Facebook to Comment on this Post