xOrisOria News

Μια καταδίκη δημοσιογράφου στην Καστοριά!

Σε μια περίοδο όπου λιμνάζουν στην δικαιοσύνη δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος, από επώνυμους δημόσιους λειτουργούς, το τριμελές πλημμελειοδικείο Καστοριάς επέβαλε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή…

στον εκδότη της εφημερίδας «Καστοριανή Εστία» κ. Δημήτρη Ιατρίδη, για ένα ανώνυμο δημοσίευμα στην παραπολιτική στήλη «Γκρίζες Ζώνες», που στηλίτευε με καυστικό τρόπο, τους διορισμούς συγγενικών προσώπων υποψηφίων βουλευτών στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφερόταν σ΄ ένα υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να τον κατονομάζει , ο οποίος φέρεται να είχε διορίσει μετά τις εκλογές τα παιδιά του σε θέσεις του δημοσίου ακολουθώντας την παράδοση των συναδέλφων του στο Πασόκ, οι οποίοι «εξαργύρωναν» την υποψηφιότητά τους με διορισμούς!


Αν και το δημοσίευμα δεν είχε στόχο να προσβάλει συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά να καυτηριάσει πολιτικές συμπεριφορές πολλών ανθρώπων, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση, κατέθεσε μήνυση εναντίον του εκδότη της εφημερίδας ο υποψήφιος βουλευτής κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ισχυριζόμενος ότι το δημοσίευμα τον προσβάλλει προσωπικά (;) διότι τα στοιχεία που αφορούν τους διορισμούς των τέκνων του, είναι «ψευδή και συκοφαντικά»!

Η εφημερίδα από την πλευρά της θεωρεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι άδικη και αποτελεί ένα ακόμα βήμα για τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, σε μια περίοδο που η εξουσία θέλει να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στην λειτουργία του Τύπου.

Είτε κατεβάζοντας τους διακόπτες της δημόσιας τηλεόρασης είτε οδηγώντας σε ομηρία τους δημοσιογράφους, που θα τολμήσουν στο μέλλον να ασκήσουν δημόσια κριτική σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία κρατούν στα χέρια τους μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος τους. Αυτή είναι η χειρότερη μορφή λογοκρισίας και λέγεται «προληπτική λογοκρισία»!

Μ΄ αυτό τον τρόπο ήρθε τα προηγούμενα χρόνια ο «τυποκτόνος» νόμος Βενιζέλου 2328/1995 να φιμώσει τον τύπο και να αποδυναμώσει τον ρόλο της ενημέρωσης στον έλεγχο της εξουσίας. Αφού εξέλιπαν βασικοί πυλώνες της δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία θ΄ αρχίσει να γράφεται από εδώ και πέρα ως εξής: «Κάποιος, κάπου, κάποτε, έκανε κάποια παράβαση καθήκοντος…»!

Να μην τολμάς δηλαδή να προσδιορίσεις τι έγινε, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι «φωτογραφίζεις» κάποιον και να βρεθείς κατηγορούμενος από τον «θιγόμενο» για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του…

Υπάρχουν περιπτώσεις στα δημοσιογραφικά χρονικά, που ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε εκ των υστέρων από τις εξελίξεις αλλά ήταν πλέον αργά…

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος οδηγήθηκε δέσμιος στο αυτόφωρο, επειδή δημοσιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ.

Οι εξελίξεις τον δικαίωσαν και κανείς δεν πιστεύει ότι διέπραξε αδίκημα.

Αλλά η δικαιοσύνη λειτούργησε κατασταλτικά για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα φέτος κατέκτησε την 71η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε θέματα ελευθερίας του τύπου δηλ. πιο κάτω από Αφρικανικές χώρες και στρατοκρατικά καθεστώτα.
Η Ελλάδα απομακρύνεται συνεχώς από τα πρότυπα της Δυτικής Δημοκρατίας που θεσπίστηκε μετά την Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ελευθερία του τύπου είναι το πρώτο θύμα.

Αν αυτό αποτελεί βασική επιδίωξη της εκτελεστικής εξουσίας, τότε οι «εθνικοί μύθοι» της κ. Ρεπούση μπορεί να γίνουν οδυνηρή πραγματικότητα, για όλη την κοινωνία…

Use Facebook to Comment on this Post