Την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πιστοποίησαν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών στο υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους και της θαλάσσιας
περιοχής νότια της Κρήτης.
Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας των σεισμικών ερευνών που έκανε η νορβηγική εταιρία PGS παρουσιάστηκαν σε επιστήμονες – στελέχη του ΥΠΕΚΑ, τα οποία με τη σειρά τους ενημέρωσαν τον υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο έχει γίνει το 30% της πρώτης φάσης επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.
Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας αυτής, όπως παρουσιάστηκαν στον Υπουργό ΠΕΚΑ, πιστοποιούν ότι πληρούνται οι στόχοι της προκήρυξης που αφορούσαν στην υψηλή ποιότητα των δεδομένων, σε συνδυασμό με την ικανότητα καταγραφικής διείσδυσης σε μεγάλο βάθος. Οι πρώτες απεικονίσεις, αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.
Βασική επιδίωξη και των δύο μερών (Ελληνικού Δημοσίου και PGS), είναι η τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ώστε η προκήρυξη του επίσημου γύρου παραχωρήσεων να πραγματοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2014.
Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση του υπουργού από τα στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, αναφορικά με την εξέλιξη της αξιολόγησης των επιλεγμένων προσφορών για τις τρεις προς αδειοδότηση περιοχές σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης (“open door”).
Οι εργασίες του προγράμματος αυτού εξελίσσονται απρόσκοπτα, ακολουθώντας το δοκιμασμένο και επιτυχημένο πρότυπο αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες, με βασικό στόχο την διαφάνεια και την αποτελεσματική θωράκιση των διαδικασιών και του αποτελέσματος της επιλογής αναδόχων.Βασική επιδίωξη και των δύο μερών (Ελληνικού Δημοσίου και PGS), είναι η τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ώστε η προκήρυξη του επίσημου γύρου παραχωρήσεων να πραγματοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2014.
Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση του υπουργού από τα στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, αναφορικά με την εξέλιξη της αξιολόγησης των επιλεγμένων προσφορών για τις τρεις προς αδειοδότηση περιοχές σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης (“open door”).
Οι εργασίες του προγράμματος αυτού εξελίσσονται απρόσκοπτα, ακολουθώντας το δοκιμασμένο και επιτυχημένο πρότυπο αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες, με βασικό στόχο την διαφάνεια και την αποτελεσματική θωράκιση των διαδικασιών και του αποτελέσματος της επιλογής αναδόχων.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής, οι διαπραγματεύσεις με τις επιλεγμένες εταιρείες θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Μαΐου 2013, ώστε στη συνέχεια το ΥΠΕΚΑ να συνάψει τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης.
Όπως αναφέρει η Ημερησία, οι Νορβηγοί έχουν ανακοινώσει πως έως τον Οκτώβριο θα έχουν έτοιμη την ανάλυση και ερμηνεία όλων των δεδομένων που συνέλεξαν από τις σεισμικές έρευνες. Πηγές θέλουν στις αρχές του καλοκαιριού να υπάρχει συγκεκριμένη και σαφής εικόνα. Όπως και να χει στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι, η προκήρυξη του επίσημου γύρου παραχωρήσεων να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Ήδη μεγάλες εταιρίες στο χώρο των ερευνών και της εξόρυξης πετρελαίου όπως η TOTAL, η SHELL κλπ., φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των σεισμικών δεδομένων.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την εργασία των επιστημονικών στελεχών του Υπουργείου και της αρμόδιας Επιτροπής, δήλωσε ότι «οι ρυθμοί του έργου σχετικά με την αναζήτηση Υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και μεθοδικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, με εμπιστοσύνη στους στόχους και τις δυνατότητές μας».
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στο τέλος του Μαίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι εταιρίες που δήλωσαν συμμετοχή στο διαγωνισμό της παραχώρησης των τριών “οικοπέδων” σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα.
Στη διάρκεια της ίδιας σύσκεψης ο κ. Λιβιεράτος ενημερώθηκε αναφορικά με την αξιολόγηση των προσφορών και τις διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες που θέλουν να βάλουν “γεωτρύπανο” στις τρεις περιοχές.
Σύμφωνα με τα σεισμικά δεδομένα αλλά και τις παλιότερες έρευνες που είχαν γίνει στα τρία προαναφερόμενα “οικόπεδα” υπολογίζεται ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου ανέρχονται κοντά στα 300 εκατ. βαρέλια.
Ο υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι “ρυθμοί του έργου σχετικά με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και μεθοδικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, με εμπιστοσύνη στους στόχους και τις δυνατότητές μας”.