Την ώρα που οι πολυεθνικοί κολοσσοί αγροτεχνολογίας Monsanto και BASF αποσύρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει…
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών καλείται να ανταποκριθεί στην επιθυμία των Ελλήνων πολιτών που δεν θέλουν να καταναλώνουν μεταλλαγμένα και έχουν πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για την απόρριψη τους. Επιπλέον καλείται να ζητήσει απόσυρση της πρότασης για καλλιέργεια του καλαμποκιού 1507 βάση επιστημονικών και νομικών δεδομένων. Η ίδια η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), ήδη από το 2011, εντόπισε επιπτώσεις της τοξίνης του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε ωφέλιμα έντομα, ενώ επιπλέον δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτενούς καλλιέργειάς του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που δόθηκε έγκριση για μεταλλαγμένο φυτό για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το 2010 για την μεταλλαγμένη πατάτα της εταιρείας BASF (περιείχε γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά). Τότε η Greenpeace είχε συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες που ζήταγαν να παγώσει η έγκριση της πατάτας αλλά και όλες οι εγκρίσεις των μεταλλαγμένων[9]. Αυτή η πατάτα θεωρήθηκε μεγάλη εμπορική αποτυχία και η BASF αποφάσισε να την αποσύρει από την αγορά.
«Η Ευρώπη κινδυνεύει να “κυλήσει” στα μεταλλαγμένα, η Ελλάδα όμως έχει τη δύναμη να φωνάξει “Όχι στα μεταλλαγμένα” και μάλιστα έχει την ιδανική ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος, της τροφής μας και του μέλλοντος της γεωργίας. Περιμένουμε από τον κ. Βενιζέλο να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από την Ελλάδα, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη!», είπε η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.
Ζητήστε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να καταψηφίσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 και να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απόσυρση της πρότασης, σε αυτή τη σελίδα.