Άπλετο φως στις μεταλλαγμένες καλλιέργειες ρίχνει αμερικάνικη μελέτη
Άπλετο φως στο φλέγον ζήτημα των γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών -ζήτημα που μας απασχολεί έντονα στην……
Ελλάδα το τελευταίο διάστημα- ρίχνει νέα μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η μελέτη αναφέρει ότι οι επιβλαβείς ριζοσκώληκες του αραβοσίτου, καθίστανται εξελίσσονται και καθίστανται ανθεκτικότερο σε συγκεκριμένο είδος γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού.
Ο γενετικά μεταλλαγμένος καρπός περιέχει γονίδια του βακίλου Bacillus thuringiensis, τα οποία επιτρέπουν στα κύτταρα να παράξουν τοξίνες που εξολοθρεύουν δεκάδες σκώληκες και έντομα των ριζών.
Παρά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, αγρότες και εταιρείες εμπορίας σπόρων καλλιέργησαν τεράστιες εκτάσεις καλαμποκιού Bt χωρίς να δημιουργήσουν μη τροποποιημένα «καταφύγια» ευνοώντας ουσιαστικά την ανθεκτικότητα των παρασίτων.
Πλέον το καλαμπόκι Bt αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα της αμερικανικής παραγωγής και κινδυνεύει άμεσα από τα «υπερέντομα» που «εξέθρεψε».
Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1996 και προκάλεσε τη μαζική μείωση των ριζοσκωλήκων και άλλων εντόμων του αραβοσίτου. Λιγότερα παράσιτα μεταφράστηκαν σε αυξημένη παραγωγή και μικρότερη ανάγκη για συμβατικά παρασιτοκτόνα. Ωστόσο, τα προβλήματα ήταν ορατά από το 2006 ακόμα.
Οι φωνές των ειδικών για την ανάγκη καλλιέργειας και άλλων, μη τροποποιημένων καρπών αραβοσίτου δεν εισακούστηκαν εξαιτίας του συνασπισμού των εταιρειών βιοτεχνολογίας και την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου.
Το 2009 καταγράφηκαν μαζικές καταστροφές γενετικά μεταλλαγμένα καλαμποκιού από ανθεκτικότερους ριζοσκώληκες στην Αϊόβα. Το πρόβλημα επεκτάθηκε στις Πολιτείες Νότια Ντακότα, Μιννεσότα, Νεμπράσκα και Ιλλινόις το 2011.
Η τελευταία μελέτη υποδεικνύει ότι οι ριζοσκώληκες έχουν γίνει ανθεκτικοί σε ένα δεύτερο είδους αραβοσίτου Bt. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι παρότι το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο είδος παράγει διάφορες τοξίνες παραμένει ευάλωτο.
Από τη στιγμή όμως που εξακολουθεί να σκοτώνει άλλα παράσιτα, οι αγρότες θα συνεχίσουν να το καλλιεργούν αυξάνοντας παράλληλα τη χρήση παρασιτοκτόνων. Η προσθήκη χημικών ουσιών στο μείγμα θα εξανεμίσει τα όποια -υποτιθέμενα- περιβαλλοντικά οφέλη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι.
Για την αποφυγή μιας καταστροφής βιβλικών διαστάσεων, οι ερευνητές προτείνουν την καλλιέργεια διαφορετικών καρπών στη γη τους.
Χωρίς ποικιλότητα καμία γενετική τροποποίηση δεν μπορεί να προστατεύσει το καλαμπόκι από τους εχθρούς του.
Πηγή: econews.gr
Use Facebook to Comment on this Post