του Αριστοτέλη Βασιλάκη
Σήμερα θ’ ασχοληθώ με ένα θέμα που αφορά την περιοχή μου και το οποίο έχει δημιουργήσει αίσθηση πανελλαδικά, προκαλώντας το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των μεγάλων ΜΜΕ, ηλεκτρονικών και εντύπων. Αναφέρομαι στην κόντρα που….
έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και την ΕΥΔΑΠ.
Πρόκειται για μια περίπτωση, η οποία εγκαινιάζει μια νέα μορφή «σχέσεων» ανάμεσα σε δύο κρατικούς φορείς, οι οποίοι δεν είναι κράτος με τη στενή έννοια του όρου τουλάχιστον νομικά, αλλά σε ουσιαστική βάση υπήρξαν τουλάχιστον την περίοδο της μεταπολίτευσης «βαθύ κράτος»…
Η ΕΥΔΑΠ υπήρξε μια μονοπωλιακή κρατική επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα, η οποία προσέφερε σημαντικό έργο στην Ελληνική κοινωνία, αφού δραστηριοποιήθηκε επιτυχώς παράλληλα σε τρεις πολύ σημαντικούς τομείς, οι οποίοι συντελούν καθοριστικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών στα αστικά κέντρα. Στην ύδρευση, στην αποχέτευση, αλλά και στην επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής. Μπορεί η ΕΥΔΑΠ κάποια στιγμή να έγινε Α.Ε. και να μπήκε στο Χρηματιστήριο, παρολ’ αυτά παρέμεινε στην ουσία ένα κερδοφόρο κρατικό μαγαζί, το οποίο βέβαια όπως και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, όποτε τη συμφέρει είναι Ανώνυμη Εταιρεία και όποτε τη συμφέρει Δημόσιο.
Από την άλλη η Αυτοδιοίκηση, υπήρξε ο πιο πιστός δορυφόρος της κεντρικής εξουσίας και του κομματικού κράτους. Ποτέ δεν λειτούργησε ανεξάρτητα, έγινε πιο δημόσιο και από το δημόσιο και βέβαια υπήρξε το ίδιο κομματικοποιημένη με το λεγόμενο βαθύ κράτος!!! Κάποιες προσπάθειες να λειτουργήσει αυτόνομα παίρνοντας ή και δημιουργώντας δραστηριότητες που μπορούσαν να της προσφέρουν πόρους, κατέληξαν σε φιάσκο, αφού το θολό νομικό πλαίσιο των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη αυτών των δραστηριοτήτων και βέβαια η κομματική και πελατειακή νοοτροπία των περισσοτέρων απ’ αυτούς που κλήθηκαν από τα κόμματα ν’ ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση, βοήθησε στο να μετατραπούν σε μήτρες διαφθοράς και πλυντήρια μαύρου χρήματος!!!
Στο δια ταύτα τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή μπορεί να τον κατηγορήσουν πολλοί για πολλά, ακόμα και για τους χειρισμούς του στο θέμα της ΕΥΔΑΠ. Προσωπικά επειδή τυχαίνει να ήμουν πολύ στενός συνεργάτης του, γνωρίζω τις καλές προθέσεις του, αλλά και την δυσκολία του να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα στο οποίο ο Δήμος έχει όλο το δίκιο με το μέρος του.
Παραθέτοντας ένα συνοπτικό ιστορικό θα πρέπει να σας πως η ΕΥΔΑΠ εδώ και πάρα πολλά χρόνια απολαμβάνει εταιρικής κερδοφορίας, σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, χωρίς καμία ουσιαστική ανταπόδοση στην κοινωνία της πόλης. Ο κοινωφελής της χαρακτήρας – και δικαίως – ανάγκασε την κοινωνία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας να αποδεχτεί με ή χωρίς την θέληση της τις ρυπογόνες για τους κατοίκους της πόλης, δραστηριότητες της.
Σήμερα βέβαια η ΕΥΔΑΠ προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα, δηλαδή της με κάθε τρόπο εισροής εσόδων και βέβαια στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επιδεικνύει ένα στυγνό επιχειρηματικό πρόσωπο, σε βάρος των πολιτών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, λειτουργώντας αντεκδικητικά, επειδή σχεδόν όλες οι διοικήσεις του Δήμου λειτούργησαν ανεύθυνα και δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς ύδρευσης.
Από την άλλη ο Δήμος – πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου – βλέποντας όλες αυτές τις κρατικές εταιρείες να ιδιωτικοποιούνται και να λειτουργούν σχεδόν σαν τοκογλύφοι προσέφυγε κατά της ΕΥΔΑΠ, απαιτώντας την καταβολή αντισταθμιστικών τελών κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διέλευση του κεντρικού αγωγού. Να σημειωθεί πώς στην περιοχή του Κερατσινίου η ΕΥΔΑΠ σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων της επεξεργασίας λυμάτων, ενώ και οι εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας, βρίσκονται μια ανάσα από την περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Η εταιρεία προσέφυγε δικαστικά, διεκδικώντας αναστολή του τέλους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Διοικητικό Εφετείο επέβαλε την καταβολή του 40% στην ΕΥΔΑΠ μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.
Από την άλλη ο Δήμος χρωστούσε όπως σχεδόν όλοι οι Δήμοι σχεδόν 3 εκατ. Ευρώ από το 1998!!! Είχε γίνει κάτι σαν «εθιμικό δικαίωμα» οι Δήμοι να μην πληρώνουν την ΕΥΔΑΠ ή την ΔΕΗ… Λάθος; Σίγουρα; Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Δήμοι παραδειγματιζόντουσαν από τα Υπουργεία… Ίδιοι ιδιοκτήτες, ίδιοι πελάτες, ίδια αφεντικά… Σύγχρονη Ελληνική κομματικοκρατία…
Η ΕΥΔΑΠ επειδή ένοιωσε να απειλούνται τα συμφέροντα της ενόψει ιδιωτικοποίησης, αποφάσισε να προσβάλει τον διακανονισμό που είχε κάνει με το Δήμο και να κόψει το νερό σε διάφορες δημοτικές υπηρεσίες (παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, Δημαρχείο κλπ), ενώ δέσμευσε και τη μισθοδοσία των 650 υπαλλήλων του Δήμου!!!
Πρόκειται ασφαλώς για απαράδεκτη έως και αψυχολόγητη απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ. Νομίζω πως ο αρμόδιος υπουργός, θα πρέπει να πάει να τραβήξει τ’ αυτί στον «διορισμένο κύριο ταδόπουλο» που κάνει τον διοικητή στην ΕΥΔΑΠ, με παχυλότατο μισθό και να του επιβάλει να πάρει τις αποφάσεις του πίσω… Τέτοιου είδους και τόσο απάνθρωπου χαρακτήρα πράξεις αποτελούν ντροπή για το πολιτικό σύστημα… Θα πρέπει να βάλει πολύ καλά στο μυαλό του ο κ. Υπουργός, ότι αυτού του είδους τα καλοπληρωμένα «golden boys» που κάνουν τάχα μου τους τεχνοκράτες, ενώ στην ουσία είναι κομματόσκυλα με καλές σπουδές, είναι «τελειωμένη υπόθεση» για την Ελλάδα του αύριο…
Στο δια ταύτα έχω την αίσθηση ότι η ΕΥΔΑΠ με την στάση της στο θέμα του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, λειτούργησε πιλοτικά, θέλοντας να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις για μια ενδεχόμενη αμείλικτη μελλοντική στάση, όλων των επικείμενα ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ απέναντι στους οφειλέτες τους!!!
Παράλληλα γίνεται μια στοχευμένη προσπάθεια για την απαξίωση της Αυτοδιοίκησης στο σύνολο της. Δεν λέω… η Αυτοδιοίκηση ανέκαθεν υπήρξε μήτρα διαφθοράς… Ωστόσο όλ’ αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την διαφθορά στους δήμους, δεν είναι καθόλου τυχαία. Μόνο που θα πρέπει να αναλογιστούμε την ποσότητα και την ποιότητα της διαφθοράς που διακινείται στην Αυτοδιοίκηση και αν τελικά αυτή είναι το πρόβλημα για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται το 3% του ΑΕΠ, ενώ το υπόλοιπο 97% το διαχειρίζεται το Κεντρικό κράτος!!! Οπότε τα συμπεράσματα δικά σας…
Use Facebook to Comment on this Post