Τι έγιναν οι ελπίδες της «Καθημερινής» για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1. Την πρώτη μέρα του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 10 Ιουλίου, διαβάσαμε στο κύριο άρθρο της “Καθημερινής”:

“Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, μακριά από λαϊκισμούς και ακρότητες (…). Το συνέδριο θα δείξει αν είναι λογικό να περιμένει ακόμη κανείς μια στροφή του προς πιο υπεύθυνες και ρεαλιστικές απόψεις”…
Και αναρωτηθήκαμε: Καλά, ο συντάκτης του άρθρου, πριν μας κάνει κοινωνούς των –δικών του– ελπίδων για “ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης” και “μια στροφή” του ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε τα προσυνεδριακά του κείμενα;

2. Αν τα είχε διαβάσει –και αν τα είχε συγκρίνει με παλιότερα επίσημα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Απόφαση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Ιουλίου 2011, Εκλογικό πρόγραμμα του Απριλίου 2012, Διακήρυξη του Οκτωβρίου 2012)– θα είχε διαπιστώσει πως όχι “στροφή” αλλά ούτε καν η παραμικρή αλλαγή στους στόχους, τις υποσχέσεις και το “Πρόγραμμά” του δεν διαφαίνεται σ’ αυτά.
Πράγματι, το “Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ” επαναλαμβάνει σχεδόν κατά λέξη αυτά που και τα προηγούμενα κείμενά του αναφέρουν για:
– ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων,

– επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και ακύρωση των επαχθών όρων τους,

– διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μετά από λογιστικό έλεγχο (όπως ήθελε να συμπυκνώσει το σύνθημα “καμιά θυσία για το ευρώ”),

– θέση του τραπεζικού συστήματος υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου,

– ακύρωση των προβλεπόμενων ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης,

– καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες,

– σταδιακή αποκατάσταση των όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, με πρώτο βήμα την αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων.

– αντιμετώπιση των ενδεχόμενων απειλών και των εκβιασμών των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα και ετοιμότητα αναμέτρησης με τη δυσμενέστερη εξέλιξη.

3. Όταν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε, δεν μάθαμε αν οι ελπίδες του συντάκτη του κύριου άρθρου της “Κ” της 10ης Ιουλίου δικαιώθηκαν ή όχι.

Μάθαμε, όμως, από τον κ. Δ. Τσιόδρα, συνεργάτη της “Κ” και του ΣΚΑΪ, πως “στις θέσεις που ενέκρινε το Συνέδριο αποτυπώνεται η ιδεολογικοπολιτική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ”! (άρθρο του στην “Κ” της 16ης Ιουλίου).

Ως τέτοιες “θέσεις”, ο καλός δημοσιογράφος ανακάλυψε τις εξής…δύο, τις οποίες παραθέτει και σχολιάζει:
– Τη θέση “Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα (…) το οποίο (…) θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης”, την οποία, με αξιοσημείωτο, ομολογουμένως, θάρρος, αξιολογεί ως εξής:

“Η τοποθέτηση αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει ακόμη και στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για το οποίο μιλούν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη. Η λέξη ‘σταδιακά’ ακυρώνει την προσμονή για άμεση επαναφορά στην κατάσταση που υπήρχε πριν από το 2010”!!!

– Τη θέση “Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο”, για την οποία σπεύδει να μας πληροφορήσει:
“Από την παράγραφο που αφορά τον χειρισμό του χρέους απουσιάζουν πλέον οι παραπομπές σε μονομερείς ενέργειες”.
Δυστυχώς για τον κ. Τσιόδρα, τόσο το “σταδιακά” όσο και το “διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με λογιστικό έλεγχο και μετά από διαπραγμάτευση”, δεν πρωτοεμφανίστηκαν στα κείμενα του πρόσφατου συνεδρίου, αλλά αποτελούν θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ καταγραμμένες και στα παλιότερα κείμενά του.
Δεν συνιστούν λοιπόν “μετατόπιση” από αλλά, αντίθετα, “εμμονή” σε πάγιες θέσεις.

4. Ας μας πουν τελικά, ο συντάκτης του κύριου άρθρου της “Καθημερινής” της 10ης Ιουλίου ή ο κ. Δ. Τσιόδρας, αν οι “Προγραμματικοί στόχοι” του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφονται στην Πολιτική Απόφαση του 1ου Συνεδρίου του, αποτελούν “αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές” και “ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης”.

Γιατί αυτό είναι που ενδιαφέρει τον λαό και όχι οι ελπίδες, ή οι επιθυμίες, αρθρογράφων ή των εφημερίδων τους για “μια στροφή” του ΣΥΡΙΖΑ!

Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr) ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *