Εκεί που μιλούσαμε για έλλειμμα, η κυβέρνηση ανακάλυψε πλεόνασμα που όσο πάει και μεγαλώνει
Πλησιάζουν οι εκλογές και ανοίγει η αυλαία για τους θαυματοποιούς που….
«δεν θέλουν άλλο δάνειο» και αδημονούν «να φύγει το μνημόνιο» για να λυθούν τα χέρια τους και να ρίξουν και κανένα κοκαλάκι στους ψηφοφόρους.
Αίφνης εκεί που μιλούσαμε για έλλειμμα και νέα δάνεια για να καλυφθούν οι τρύπες, η κυβέρνηση ανακάλυψε πλεόνασμα που όσο πάει και μεγαλώνει. Από τα 800 εκατ. που εκτιμήθηκε αρχικά, το πλεόνασμα ανέβηκε στο δυσθεώρητο 3,8 δις – κατά δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Σταϊκούρα – αν μετρηθεί με την μέθοδο της Eurostat, παρά το ότι στελέχη της τελευταίας εκφράζουν αντιρρήσεις.
Χαράς ευαγγέλια για τους Σαμαρά και Βενιζέλο, θα μπορούν επιτέλους να βγουν στα μπαλκόνια και να πουν ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και να υποσχεθούν αποκατάσταση των αδικιών και στήριξη των πληγέντων. Κι αν δεν φτάνει αυτό θα έχουν ήδη έτοιμο τον κρατικό κορβανά να καλυτερέψει τους πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, να δημιουργήσει ελπίδες και προσδοκίες και να ζητήσει τα ανταλλάγματα στις κάλπες.
Να ξεχάσουμε δηλαδή ότι το Βερολίνο έχει ήδη ανακοινώσει μέσω επίσημων διαρροών σε γερμανικά ΜΜΕ ότι έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύεται από…ένα “μνημόνιο μεταρρυθμίσεων”, θα συνεπάγεται δηλαδή δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές. Στο βάθος της εικόνας υπάρχει η ανησυχία της κυβέρνησης ότι ένα τρίτο πακέτο, ακόμη και αν δεν προβλέπει μέτρα λιτότητας, θα εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως παράταση της υπάρχουσας κατάστασης και θα ακυρώσει την επικοινωνιακή επιχείρηση για την ανάδειξη του τέλος της εποχής των μνημονίων και της Τρόικας.
Σκληρό παιχνίδι
Αλλά το παιχνίδι θα είναι σκληρό. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακά μεγάλο και θα χρησιμοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του για παροχές στους ασθενέστερους. Η ηγεσία της Eurostat αντέδρασε, ακυρώνοντας τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από ελληνικής πλευράς και η Κομισιόν τη στήριξε. Παρόλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πιστοποίηση του τον Απρίλιο, θα ανοίξει το δρόμο και για τη μείωση του χρέους «με οποιονδήποτε τρόπο».
«Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ άσκησε κριτική στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής λέγοντας ότι διαψεύστηκε σε μία σειρά από περιπτώσεις όπως όταν υποστήριζε την «αδυναμία επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων παρά μόνο από το 2014» ή όταν υποστήριζε ότι «η Τρόικα αναμένει διορθωτικά μέτρα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013».
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν πει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργάτες τους ότι δεν θα δεχθούν νέο δάνειο και θα συγκρουστούν, αν χρειαστεί, με τους δανειστές προκειμένου να φτάσουν στις κάλπες χωρίς τη σκιά ενός νέου μνημονίου. Πιστεύουν ότι με την κυοφορούμενη αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω της επιμήκυνσης των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων, θα σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές που θα αντιδράσουν θετικά και ότι με την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στις 23 Απριλίου θα επιβεβαιωθεί το ελληνικό success story.
Τι κι αν απανωτές δικαστικές αποφάσεις ακυρώνουν το μνημόνιο και δημιουργούν νέες δημοσιονομικές προκλήσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν κοστολογηθεί. Επίσης, υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με την τήρηση συμβατικών δεσμεύσεων (απολύσεις κοκ) οι οποίες εκ των πραγμάτων θα έρθουν κάποια στιγμή στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή ατζέντας και ως προς αυτό διευκολύνεται από τη συζήτηση για τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελαν να φτάσουν στις κάλπες με ανοιχτή μια αντιπαράθεση για τις τρύπες, τα ελλείμματα, την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής…
sofokleousin.gr
Use Facebook to Comment on this Post