Αν πράγματι το χρηματιστήριο “προβλέπει και προεξοφλεί”, τότε οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων δεν είναι καθόλου θετικές.
Τα χειρότερα δεν …
έχουν περάσει, ούτε “φαίνεται φώς στην άκρη του τούνελ”. Αυτό υποδηλώνει η συνεχιζόμενη μεγάλη πτώση των τιμών στο ΧΑ και η καταβύθιση των τραπεζικών μετοχών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε μια περίοδο που οι μεγάλες διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά και η Wall Street καταγράφει ιστορικά ρεκόρ.
Η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά και οι διεθνείς επενδυτές καθόλου δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα μπεί σύντομα σε τροχιά ανάκαμψης.
Η αμφισβήτηση και οι ανησυχίες αποτυπώνονται κυρίως στην πορεία των τραπεζικών μετοχών, που ήταν άλλοτε ο βασικός πυλώνας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, προσελκύοντας διεθνή κεφάλαια. Στις μόλις πέντε συνεδριάσεις του Μαρτίου ο τραπεζικός δείκτης έχασε περίπου 20%, κλείνοντας σήμερα στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών. Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν επίσης η Εθνική και η Eurobank.
Αυτή η δραματική πτώση αποδίδεται βέΒαια πρωτίστως στην αβεβαιότητα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, καθώς μάλιστα διαρρεουν πληροφορίες ότι η τρόικα απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για τροποποίηση των όρων, ώστε να καταστούν ευνοϊκότεροι για τους ιδιώτες μετόχους.
Ομως η “αποστροφή” των ξένων επενδυτών προς τις τραπεζικές μετοχές συναρτάται και με τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε περιβάλλον εντεινόμενης ύφεσης, που “πνίγει” τις επιχειρήσεις και πολλαπλασιάζει τα επισφαλή δάνεια.
Επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς υποδηλώνει και η πορεία των εμποροβιομηχανικών μετοχών. Ακόμη και τα blue chips βιομηχανικών κολοσσών όπως οι όμιλοι Στασινόπουλου/Βιοχάλκο, Μυτιληναίου, Motor Oil κλπ, έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση, χάνοντας μεγάλο μέρος της υπεραξίας που κέρδισαν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα τον Δεκέμβριο για το νέο πακέτο διάσωσης.
Από την περασμένη εβδομάδα που ΔΝΤ-ΕΕ άρχισαν πάλι να “σφίγγουν τα λουριά”, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των απολύσεων ΔΥ υπό την απειλή πρόσθετων μέτρων και παγώματος της επόμενης δόσης, μέσα σε λίγες μέρας χάθηκαν στο ΧΑ όλα τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου.
Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται ακόμη και στις μετοχές εταιριών για τις οποίες έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ κλπ), καθώς και εκείνων που εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τραπεζικοί παράγονες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι αυτό είναι μία ακόμη ένδειξη δυσπιστίας ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης (ή την πραγματική της θέληση σε ορισμένες περιπτώσεις), να υλοποιήσει πλήρως τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων.
sofokleousin.gr
Use Facebook to Comment on this Post