Με την βουτιά της ισοτιμίας του ευρώ στα 1,27 έναντι του δολαρίου καταγράφεται η πιο απότομη τριμηνιαία υποχώρηση από το φθινόπωρο του 2011, όταν κλιμακώθηκε και η ανησυχία για διάσπαση της ευρωζώνης, εκτιμούν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times για την πτώση του ευρώ, τις συνέπειες για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και το ρόλο που έπαιξαν οι χειρισμοί του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.
Τα νέα σενάρια για το ευρώ μετά τη βουτιά
Το ευρώ καταγράφει τη χειρότερη τριμηνιαία απόδοση από την αποκορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη, παρέχοντας έτσι στήριξη στους αξιωματούχους για να αντιμετωπίσουν την απειλή του αποπληθωρισμού και να δώσουν ώθηση στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.
Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε πολύ κάτω από τα $1,28 για πρώτη φορά μετά από 22 μήνες.
Από τις αρχές Ιουλίου, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αγγίζει το 6,6%. Την Πέμπτη βρέθηκε σε νέο χαμηλό, στα 1,2737 δολ., με αποτέλεσμα να καταγράφει πλέον την πιο απότομη τριμηνιαία υποχώρηση από το φθινόπωρο του 2011, όταν κλιμακώθηκε και η ανησυχία για διάσπαση της ευρωζώνης.
Η πτωτική πορεία του νομίσματος αποδίδεται στα δραστικά βήματα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των επιτοκίων που αποφάσισε αυτό το μήνα όπως και την προαναγγελία προγράμματος αγοράς τίτλων του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης όμως, αντικατοπτρίζει το ράλι του δολαρίου που απέκτησε νέα δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στην κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ενώ οι επενδυτές μελετούν το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων το 2015. Ο δείκτης δολαρίου βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010 καθώς κατέγραφε άνοδο επί 10 συνεχείς εβδομάδες, για πρώτη φορά στην 43χρονη ιστορία του.
«Οι κινήσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας αντικατοπτρίζουν τη διαφορετική οδό που ακολουθεί η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη έναντι άλλων σημαντικών χωρών», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει χαλαρή «για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ενώ η νομισματική πολιτική άλλων χωρών μπορεί σταδιακά να αναγνωρίσει ότι υπάρχει ανάκαμψη σε αυτές τις οικονομίες» συμπλήρωσε.
Η Fed έχει επισημάνει ότι η πορεία της νομισματικής της πολιτικής θα καθοριστεί από τα επόμενα οικονομικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ότι αναμένεται. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει υποδείξει ότι πιθανώς να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στα μέσα του επόμενου έτους, αλλά η αγορά συναλλάγματος και η αγορά ομολόγων προεξοφλούν αύξηση από το Μάρτιο, σε περίπτωση ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
Η σταθερή υποτίμηση του ευρώ ακολουθεί μία πολύμηνη περίοδο αντοχής που είχε προβληματίσει τους επενδυτές και είχε προκαλέσει προβλήματα στους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Τώρα όμως, είναι λαχείο για το Μάριο Ντράγκι, μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Νάπολη.
Οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ καθώς και τα άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Ιούλιο δεν έχουν επιφέρει ακόμη κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ή της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη. Επιπλέον, οι προβλέψεις των αγορών για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, εξέλιξη που υποδεικνύει ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δυνατότητα της ΕΚΤ να αποτρέψει τον πληθωρισμό.
Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ ελπίζει πως η υποχώρηση του ευρώ θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στις εισαγωγές και σε ενίσχυση των εξαγωγών. Οι αγορές εκτιμούν επίσης, πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει και σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων, για να καθοδηγήσει ακόμη χαμηλότερα το ευρώ.
«Η συνεχής υποτίμηση ίσως να είναι η τελευταία πραγματική εναλλακτική που έχει μείνει ανοιχτή για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού» δηλώνει η Βαλεντίν Μαρίνοφ, της Citigroup. Υποστήριξε μάλιστα πως ο κ. Ντράγκι μπορεί να δελεαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Χαρουχίκο Κουρόντα, του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας και να καθοδηγήσει ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του νομίσματος.
Η Έλσα Λίγκος, της RBC Capital Markets εκτιμά πως η ΕΚΤ δηλώνει με ειλικρίνεια ότι δεν στοχεύει σε συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία. Υποστηρίζει όμως, επίσης ότι η υποτίμηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των εξαγωγών από ότι συνέβη στην Ιαπωνία.
Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι υποχώρηση του ευρώ κατά 10% θα οδηγήσει σε αύξηση των εταιρικών κερδών προ φόρων και φορολογίας για τις επιχειρήσεις εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου κατά 3% σε μέσο όρο – που αποτελεί σημαντική ώθηση δεδομένων των μονοψήφιων ποσοστών αύξησης κερδών που καταγράφεται τώρα.