Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, μετά και το πόρισμα της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιστροπής (ΚΕΝΕ), σύμφωνα με το οποίο το υπάρχον πλαίσιο είναι επαρκές. Με ποιες θέσεις προσέρχονται οι Ευ.Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.
Εκτός από τους τρεις πολιτκούς αρχηγούς, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται απότις 6 το απόγευμα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα παράσχει ενημέρωση για τα θέματα της οικονομίας πριν από την έναρξη της σύσκεψης…
Η ΚΕΝΕ έκρινε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο (νόμος του 1979) είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, ενώ σημειώνει ότι το κείμενο Ρουπακιώτη περιέχει αρκετές συνταγματικά μη ανεκτές προτάσεις και αοριστίες.
Παράλληλα, σημειώνει ότι και τα άρθρα του Συντάγματος παρέχουν προστασία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΚΕΝΕ, λέγοντας ότι η επιτροπή, που δεν ανήκει στην Βουλή και δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή, προσφέρει κακή υπηρεσία στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος προσέρχεται στο Μαξίμου έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Δικαισούνης Αντώνη Ρουπακιώτη (στις 2:30 το μεσημέρι), η οποία έχει στόχο να δείξει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει την άμεση κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, καθώς θεωρεί ότι η χώρα έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό του πλαισίου στη βάση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έχει αρχίσει να διαφανεί ότι είναι ανοικτός σε αλλαγές και βελτιώσεις του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, αρκεί να διατηρηθεί η αρχική του φιλοσοφία που δεν είναι άλλη από την ποινικοποίηση του ρατσισμού.
Η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για το γεφύρωμα των ιδεολογικών διαφορών με τη ΝΔ και θα ζητήσει την άμεση κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων προτείνοντας μια νομοθετική παρέμβαση που θα παρακάμπτει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά θα οδηγεί σε αυστηρότερο πλαίσιο για τα ρατσιστικά εγκλήματα.
Το βέβαιο είναι ότι η ΝΔ είναι αρνητική για να υπάρξει νέος νόμος με τον οποίο θα θεσπίζεται ουσιαστικά το ιδιώνυμο για τα ρατσιστικά αδικήματα και επικαλείται νόμο του 1979, χαρακτηρίζοντάς τον επαρκή.
Ο πρωθυπουργός δεν φέρεται διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη συνοχή και την ενότητα της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά θα επισημάνει ότι και η ΝΔ έχει ιδεολογικούς προβληματισμούς και δεν μπορεί εύκολα να υποχωρήσει.
Το πρωί μιλώντας στη ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαρ.Αθανασίου εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
«Πιστεύω ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τις ανάγκες που η απόφαση- πλαίσιο της ΕΕ έχει θέσει για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων» εξήγησε, αλλά αναγνώρισε ότι χρειάζονται ορισμένες παρεμβάσεις και συμπληρώσεις, που όμως, όπως είπε, δεν δικαιολογούν τον θόρυβο που υπάρχει.
Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι με καλή διάθεση θα μπορούσε να οριστεί μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλο το φάσμα του Δικαίου που ρυθμίζει τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται επικοινωνιακά και επισήμανε ότι το θέμα της εφαρμογής του νόμου είναι διαφορετικό από τη νομοθεσία. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «δεν λέω ότι το υπουργείο σκέφθηκε επικοινωνιακά, αλλά τι περνά στον κόσμο».
Τα υπόλοιπα θέματα που θα τεθούν
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν κι άλλα ζητήματα, όπως η ανεργία και η λειτουργία της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να εκφράσει την ενόχλησή του για τους χειρισμούς του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση στην υπόθεση των προγραμμάτων ανακούφισης 400.000 οικογενειών με ανέργους.
Επίσης, θα εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο φορολόγησης των κατα κύριο επάγγελμα αγροτών, ενώ θα θέσει θέμα συνολικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης, λέγοντας πως σε μια τρικομματική κυβέρνηση δεν μπορούν οι υπουργοί να αγνοούν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ