Το ρόλο του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας διεκδικεί ξανά το κόμμα του Πάνου Καμμενου που θα απέχει από τις συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών, διαμηνύοντας πως ο λαός θα αποφασίσει και ελπίζοντας ότι θα του δώσει ξανά με την ψήφο του τη δυνατότητα να είναι ο εταίρος- κλειδί για το σχηματισμό κυβέρνησης
Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατάφεραν να μπουν στη Βουλή κόντρα στις προβλέψεις με μία έξυπνη προεκλογική καμπάνια: Η διαφήμιση που έδειχνε τον Πανο Καμμένο να καθοδηγεί το μικρό Αλέξη με το τρενάκι του έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα στους δεξιούς ψηφοφορους, πως το συγκεκριμένο κόμμα θα ήταν ο κυβερνητικός εταίρος που θα διασφάλιζε ότι η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά δε θα ξέφευγε πολύ αριστερά.
Μετά από οκτώ μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει μία συμφωνία, που ο κ.Καμμένος παρουσιάζει ως το τέλος των μνημονίων και ως αναγκαίο κακό προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη- κάτι στο οποίο οι ΑΝΕΛ αποδίδουν και εθνικές διαστάσεις.
Η στρατηγική του κ.Καμμένου προκειμένου οι ΑΝΕΛ να διασφαλίσουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου μία αντίστοιχη πολιτική επίδοση με αυτή του Ιανουαρίου που τους εξασφάλισε την είσοδο στη Βουλή και ρόλο κρίσιμο στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, κινείται στους εξής άξονες:
Πρώτον οι ΑΝΕΛ θα απέχουν από το διάλογο για τον σχηματισμό άλλου τύπου συμμαχικής, διακομματικής ή οικουμενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των διερευνητικών, για να δείξουν ότι δε συναλλάσονται με στόχο την παραμονή στην εξουσία και ότι δε φοβούνται τις κάλπες, που έτσι κι αλλιώς είναι μαθηματικά βέβαιες, καθώς χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δε βγαίνει από την παρούσα Βουλή.
Δεύτερον, θα προσέλθουν στις εκλογές διεκδικώντας εκ νέου το ρόλο του εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και δη του μικρού κόμματος που θα συμμετάσχει ως εταίρος σε μία νέα κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει τις “κόκκινες γραμμές” της πατριωτικής δεξιάς.
“Οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουμε οι εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις «κόκκινες γραμμές» μας στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρα” ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση για τις εκλογές.
Η κόντρα με Μεϊμαράκη
Οι φράσεις του πρόεδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη “Μάλλον οι ΑΝΕΛ δε θα μπούν στη Βουλή. Ο πιο μνημονιακός αρχηγός έγινε ο Καμμένος. Άρα με ποιον θα κάνει συγκυβέρνηση ο κ.Τσίπρας;” και “Πολλοί που ψήφισαν Καμμένο θα φύγουν γιατί κατάλαβαν πόσο τους κορόιδευε όταν έλεγε αντιμνημόνιο και γερμανοτσολιάδες. Υποψήφιοι των ΑΝΕΛ σε πολλούς νομούς θέλουν να ενταχθούν στη ΝΔ” προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίνας Χρυσοβελώνη.
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ συνέκρινε τον κ.Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι “όπως και ο προκάτοχός του βλέπει κι αυτός «οράματα» και φαντασιώνεται αποστασίες” και δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ είναι οι εγγυητές της σταθερότητας στην πολιτική ζωή.
“Την παραμονή των ΑΝΕΛ στη Βουλή και την κυβέρνηση θα την αποφασίσει μόνον ο ελληνικός λαός.
Το αν θα παραμείνει στην προεδρία της Ν.Δ. ο κ. Μεϊμαράκης, θα το αποφασίσουν οι γνωστές οικογένειες”, πρόσθεσε η κ.Χρυσοβελώνη.
Ενώ πάντως ο κ.Σαμαράς αναζητούσε βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα ψήφιζαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αντάλλαγμα μία θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, η στρατηγική Μεϊμαράκη στοχεύει στην προσέλκυση μικρομεσαίων στελεχών ο ρόλος των οποίων είναι κρίσιμος για τη λειτουργία ενός κόμματος και δη ενός κόμματος που δηλώνει κινηματικό. Ο κ.Μειμαράκης με πολλά τέτοια στελέχη διατηρεί προσωπική επαφή από την εποχή που ήταν γραμματέας της ΝΔ και ευελπιστεί ότι έτσι θα αποδυναμώσει και εκλογικά τους ΑΝΕΛ, των οποίων η κοινοβουλευτική ομάδα αποδείχθηκε συμπαγής στις τελευταίες δύσκολες ψηφοφορίες.
Βίκυ Σαμαρά