Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη.
θεωρώ φυσικό να θέλουν οι τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια.
Είναι επίσης φυσικό και υποχρέωση των τραπεζών απέναντι στους μετόχους τους να…
θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Βέβαια, είναι και υποχρέωση κάθε σοβαρής τράπεζας να σέβεται τον πελάτη της, γιατί χωρίς πελάτες τράπεζες δεν υπάρχουν.
Με βάση τα παραπάνω, κατά την γνώμη μου, οι τράπεζες θα πρέπει να χειριστούν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ως εξής:
· η τράπεζα αφού ομαδοποιήσει – ξεχωρίσει ποια θεωρεί ως κόκκινα δάνεια και μετά που θα πάρει δεσμευτική προσφορά εκποίησης αυτών των δανείων από τους όποιους επενδυτές, θα πρέπει να ενημερώσει τον δανειολήπτη, δίνοντας του την δυνατότητα να αγοράσει αυτός το δάνειο του κατά 5% παραπάνω από την τιμή της δεσμευτικής προσφοράς του επενδυτή εντός δύο μηνών.
· στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης αγοράζει το δάνειο του, η διαφθορά του 5% μεταξύ της δικής του αγοράς και της δεσμευτικής προσφοράς του ξένου επενδυτή, θα μοιράζεται εξίσου μεταξύ ξένου επενδυτή και τράπεζας.
· επίσης να δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να υποδεικνύει αν το επιθυμεί αγοραστή πάλι με 5% παραπάνω, του δικού του δανείου και περιουσίας που εκποιείται.
Μια τέτοια διαχείριση – εκποίηση των κόκκινων των δανείων θα είναι προς όφελος και για τις τράπεζες και για τον επενδυτή, αλλά και για τον δανειολήπτη ο οποίος ενδεχομένως να του δίνεται έτσι μια ευκαιρία διάσωσης της επιχείρησης ή του σπιτιού του.
Μια άλλη λύση θα ήταν να έμπαιναν στις τράπεζες αξιολογητές – επενδυτές των δανείων οι οποίοι αφού αξιολογούσαν το κάθε δάνειο ξεχωριστά θα το τιμολογούσαν οι ίδιοι, δεσμευόμενοι ότι θα το αγοράσουν οι ίδιοι, αν δεν το αγόραζε κάποιος τρίτος, έχοντας όμως πάλι προτεραιότητα ο ιδιοκτήτης του δανείου αν δώσει 5% παραπάνω από την τιμή αξιολόγησης.
Εννοείται ότι αυτά όλα θα γίνει με κανόνες και ανοικτά χαρτιά, εξάλλου το ιντερνέτ δίνει αυτήν την δυνατότητα σήμερα.
Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη.