Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι σε μια ελληνική αγορά εργασίας που έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι απ τις επιχειρήσεις, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται…
Παρουσιάζει διάφορα παραδείγματα όπως:
Τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη, που αναφέρει ότι απ τον Μάιο δίνουν τον μισό μισθό με κουπόνια που εξαργυρώνουν οι ίδιοι, ενώ χρωστούν μισθούς από τον Αύγουστο.
Έναν ξενοδοχουπάλληλο που αναφέρει ότι για 15 μήνες έχει πληρωθεί 200 ευρώ (Για την αποδιάλυση στον τουρισμό τα έχουμε ξαναπεί).
Για τους απλήρωτους ναυτικούς.
Τους χίλιους απλήρωτους εργαζόμενους στο Ντυνάν. Για τους οποίους μερίμνησε ο Άδωνις Γεωργιάδης,
Όχι, δεν τους πλήρωσε. Αλλά αντί αυτού, με Υπουργική Απόφαση σε ΦΕΚ τους απαγόρευσε την δημόσια κριτική!
Παρόμοιο ήταν και το ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει προ ημερών το BBC, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα έφτασαν το ένα εκατομμύριο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, ενώ έκανε ρεπορτάζ για τους απλήρωτους ναυτεργάτες από τους εφοπλιστές, τα κλειστά ναυπηγεία & το σκάνδαλο υποβρυχίων.
Salaries slashed and often unpaid for months in crisis-hit Greece
18 Dec 2013
Athens (AFP)
In the crisis-hit, jungle-like Greek job market, not only has unemployment reached staggering heights, but salaries are paid with huge delays and sometimes employees are even paid in kind.
Με μειωμένους μισθούς και συχνά απλήρωτοι στην Ελλάδα της κρίσης.
(AFP)
Στην χτυπημένη από την κρίση, ζούγκλα της ελληνικής αγορά εργασίας, όχι μόνο ε΄χει φτάσει η ανεργία σε συγκλονιστικά ύψη, αλλά οι μισθοί καταβάλλονται με μεγάλες καθυστερήσεις και μερικές φορές οι εργαζόμενοι, πληρώνονται σε είδος.
«Κάθε πρωί, αφήνω τα παιδιά μου, παίρνω το αυτοκίνητό μου, το γεμίζω βενζίνη και πάω στη δουλειά», λέει ο 40χρονη ταμίας Χρυσούλα Ζαρκαμέλα
Η οικονομική κρίση δεν έχει αλλάξει την ρουτίνα της Ζαρκαμέλα εκτός από ένα πράγμα: η ίδια καιοι δέκα συνάδελφοί της στο σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης στην Κατερίνη, στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχουν να πάρουν τον 894 ευρώ μισθό τους από τον Αύγουστο.
Όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτή την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία αριθμεί περίπου 150καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, δεν πληρώνονται τακτικά, εξηγεί η ίδια.
“Τα πράγματα πήγαν προς το χειρότερο πριν από περίπου ένα χρόνο. Αρχικά πληρωνόμασταν μεκαθυστέρηση ενός μήνα, δεν παραπονιόμασταν πολύ. Στη συνέχεια, τα (απλήρωτα) ποσάσυσσωρεύτηκαν.”
Τον Μάιο, με ήδη τρεις μήνες καθυστερούμενων οφειλών, η εταιρεία ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν το ήμισυ τους μισθούς τους να πληρώνεται με κουπόνια των 20 ευρώ που θα εξαργύρωναν στο σούπερ μάρκετ.
“Νομίζουν ότι θα πληρώσω τους φόρους μου με αλεύρι και ζάχαρη”, δήλωσε ο Ζαρκαμέλα.
“Μία ή δύο μήνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών είναι τόσο συχνές, ώστε ακόμη και οι καλύτεροι επιθεωρητές εργασίας θεωρούν ότι είναι άσκοπο να διαμαρτύρονται,” λέει η δικηγόρος Μαργαρίτα Στεφανάτου, η οποίος ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο.
Teachers and hospital staff march during a protest march against job suspensions and hospital mergers on December 11, 2013, in Athens
Η Ελλάδα έχει ήδη ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανεργίας άνω του 27%, με σχεδόν 1.370.000ανθρώπους να έχουν καταχωρηθεί ως άνεργοι.
Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από την κεντροαριστερή Καθημερινή, νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΓΣΕΕ υπολόγιζε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μισθωτοί ήταν απλήρωτοι.
«Μία στις δύο επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους τους στην ώρα τους», δήλωσε οΓιάννης Κουζής, αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σύμφωνα με τον Κουζή, οι θέσεις εργασίας στον τομέα της ασφάλειας, καθαριότητας, στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι οι πιο δυσλειτουργικές.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι εταιρείες που απασχολούν έως 50 άτομα, οι οποίες αποτελούν το 98,5% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι οι πιο ευάλωτες στην οικονομική κρίση.
Επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, η οποία πριν από την κρίση μπορεί να υπολόγιζαν στην τραπεζική πίστωση για τα προβλήματα ταμειακών ροών, τώρα ασφυκτιούν καθώς η πίστωση δεν είναι πλέον διαθέσιμη, λέει η Στεφανάτου η οποία παραδέχεται ότι η κακοδιαχείριση ήταν επίσης ένα πρόβλημα.
Στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν στην Αθήνα, το οποίο άνοιξε το 2000, η προηγούμενη διοίκηση άφησε ένα εκατομμύριο ευρώ, χρηματοδοτικό κενό.
Περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι εκεί δεν έχουν πληρωθεί εδώ και εννέα μήνες, εξηγεί η γιατρός Αναστασία Κουτσούρη, στερούμενη τον μηνιαίο μισθό της των 1.650 ευρώ.
“Θα μπορούσα να φύγω, αλλά πού θα βρω δουλειά;”, μας είπε η 45χρονη γιατρός.
Ο φόβος της ανεργίας είναι αυτό που κάνει τον Ν., έναν 52χρονο σερβιτόρο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, να διστάζει να αφήσει τη δουλειά του.
Αλλά τους τελευταίους 15 μήνες έχει πάρει μόνο γύρω στα “€ 200 εδώ και εκεί”.
Είναι σπάνιο για τους υπαλλήλους να απαιτούν τους μισθούς τους, όπως έκαναν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κοντά στην Αθήνα, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί για 18 μήνες και πραγματοποιούν τακτικές διαδηλώσεις.
Απλήρωτοι ναυτικοί που εργάζονται στο πλοίο Πηνελόπη, το οποίο συνδέει την Αθήνα με τα νησιά των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος, επίσης έχουν σταματήσει να δουλεύουν από το περασμένο καλοκαίρι.
“Η κρίση χτύπησε μια αγορά εργασίας που ήδη έμοιαζε με ζούγκλα και ήταν γεμάτη από πολλές αυθαιρεσίες”, δήλωσε η Έλλη Βαρκαλάμα, δικηγόρος της ΓΣΕΕ.
Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news
Use Facebook to Comment on this Post