Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Επιχείρηση «καθαρές τσέπες» σε τρία μέτωπα προαναγγέλλουν οι Αρχές, με στόχο τη μεγάλη φοροδιαφυγή
Τρία μεγάλα «παράθυρα» ανοίγει το ΣΔΟΕ, προκειμένου να «χτυπήσει» αυτή τη φορά την καρδιά της μεγάλης φοροδιαφυγής που προέρχεται από τα…
μεγάλα εισοδήματα, όπως τραπεζικές καταθέσεις, αγορές ακινήτων και κοινοτικές επιδοτήσεις. Σε σύσκεψη επιτελικών στελεχών που έγινε πριν από λίγες μέρες, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η επιχείρηση «καθαρές τσέπες», που θα αφορά πάνω από 2.000 εμπλεκόμενους μεγαλοκαταθέτες στη λίστα Λαγκάρντ, τους αγοραστές πανάκριβων ακινήτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι είχαν συμμετάσχει τα τελευταία 10 χρόνια στο «πάρτι» των κοινοτικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων.
Καταθέσεις
Κύρια προτεραιότητα θα είναι ο πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος των καταθετών που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, για την οποία συνεκτιμήθηκαν τα δεδομένα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα από την έρευνα του ΣΔΟΕ. Οπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, περίπου 850 καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ διαθέτουν ποσά καταθέσεων πολύ μικρά και για αυτούς μάλλον ο έλεγχος μπαίνει στο αρχείο.
Πρόκειται για ποσά λίγων χιλιάδων ευρώ, τα οποία φαίνεται πως είχαν χρησιμοποιηθεί για παροχή χρημάτων σε παιδιά που σπούδαζαν στην Ελβετία ή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και για χρήματα που είχαν σταλεί σε συγγενικά πρόσωπα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωστόσο, η λίστα Λαγκάρντ κρύβει έναν τεράστιο θησαυρό, καθώς 1.200 καταθέτες εμφανίζονται να πιστώνουν το λογαριασμό τους με εκατομμύρια ευρώ από το 2000 έως το 2007, δηλώνοντας μάλιστα και συνδικαιούχα πρόσωπα, κυρίως συγγενικά τους.
Για τους συγκεκριμένους μεγαλοκαταθέτες δόθηκαν συγκεκριμένες εντολές, ώστε να γίνουν φύλλο και φτερό οι λογαριασμοί τους, προσδοκώντας να εισπραχθούν μεγάλα ποσά, καθώς -όπως πιστεύουν στελέχη του ΣΔΟΕ- πρόκειται για καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Κατά πρώτον, έχει ζητηθεί για αυτά τα 1.200 πρόσωπα από όλες τις ελληνικές τράπεζες να αποσταλεί στο ΣΔΟΕ η κίνηση των λογαριασμών (προθεσμιακές ή καταθέσεις όψεως), που διατηρούν τα τελευταία 10 χρόνια.
Κατά δεύτερον, να ελεγχθεί κατά πόσον οι μεγαλοκαταθέτες στη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίοι είχαν χρηματίσει τα τελευταία χρόνια σε κρατικές θέσεις, όπως γενικοί γραμματείς και διευθυντές υπουργείων, είχαν διατελέσει αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ή ήταν στελέχη οργανισμών του Δημοσίου, είχαν υποβάλει -όπως υποχρεούνταν- «πόθεν έσχες» και αν σε αυτό είχαν συμπεριλάβει τα χρήματα που «εξήγαγαν» στην ελβετική τράπεζα HSBC. Κατά τρίτον, θα εξεταστεί εάν τα ποσά των καταθέσεων που φτάνουν σε δεκάδες εκατ. ευρώ είχαν αναγραφεί στις δηλώσεις εισοδήματος που είχαν υποβάλει μετά το 2000 στην Ελλάδα.
Ακίνητα
Το δεύτερο μεγάλο «παράθυρο» των στοχευμένων ενεργειών, που αποφασίστηκε στην καθοριστική αυτή σύσκεψη είναι ο περιβόητος τομέας της αγοράς πανάκριβων ακινήτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, τα τελευταία χρόνια έχουν αγοραστεί από Ελληνες 400 πανάκριβα ακίνητα και εξοχικές κατοικίες στο Λονδίνο, τουλάχιστον 100 στο Παρίσι και μερικές δεκάδες σε Μιλάνο, Νέα Υόρκη και Βερολίνο.
Ο έλεγχος θα έχει να κάνει με το «πόθεν έσχες» των συγκεκριμένων φορολογουμένων, οι οποίοι φέρονται να έκαναν εξαγωγές μεγάλων χρηματικών ποσών, είτε με προσωπική μεταφορά χρημάτων είτε μέσω εμβασμάτων από ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορές ακινήτων αξίας από ένα έως πέντε εκατομμύρια ευρώ!
Στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ, αναφέρεται ότι οι αγορές έγιναν κυρίως από εφοπλιστές, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με το CITY του Λονδίνου, αλλά ακόμη και από μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το απίστευτο στην περίπτωση αυτή είναι ότι αγορές ακινήτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνεται να κάνουν και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων ή τραπεζών, οι οποίοι είναι μισθωτοί.
Κοινοτικό χρήμα
Το τρίτο μεγάλο «παράθυρο» των ερευνών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, αφορά επιχειρήσεις δήμων και περιφερειών, αλλά και παλαιότερα νομαρχιών, οι οποίες εμφανίζονταν ως αναπτυξιακές εταιρείες και ελάμβαναν κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και επιχορηγήσεις από το Δημόσιο.
Στη στόχευση των ερευνών του ΣΔΟΕ θα περιληφθούν αρκετοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους σήμερα είναι σχεδόν πτωχευμένοι, αλλά στο παρελθόν είχαν υπαχθεί σε κοινοτικά προγράμματα, κάνοντας τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι σήμερα, από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι γύρω από κοινοτικά προγράμματα, είχε στηθεί ένας «χορός» εκατομμυρίων ευρώ, πολλά από τα οποία κατέληξαν σε τσέπες λίγων.
Για πολλά από αυτά τα προγράμματα οι εκθέσεις ελέγχου που φθάνουν από τα κατά τόπους παραρτήματα του ΣΔΟΕ, κάνουν λόγο για διασπάθιση δημόσιου και κοινοτικού χρήματος μέσω υπερτιμολογήσεων, εικονικών και πλαστών τιμολογίων, μη επιστροφής ΦΠΑ, αλλά και για αναθέσεις που δόθηκαν απευθείας ή μέσω κατάτμησης σε συγκεκριμένους εργολάβους ή κομματικούς «φίλους».