Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Ante portas (προ των πυλών) φέρεται να είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, παρά τις -επιβεβλημένες, ώστε να μην σταματήσει τελείως η δουλειά- διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.
Ως πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής του, μάλιστα, φέρεται το τέλος Μαρτίου ή οι αρχές Απριλίου, παρότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται δυσαρεστημένος ή και ενοχλημένος από τον τρόπο που έθεσε το θέμα στη δημόσια ατζέντα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίστηκε να δημιουργεί τετελεσμένα.
Παρά, ωστόσο, την κατ’ αρχήν απόφαση για αλλαγές στο υπουργικό σχήμα ο πρωθυπουργός-και εν μέρει και οι αρχηγοί των δυο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση- έχουν μπροστά τους κρίσιμα διλήμματα και σοβαρές αποφάσεις.
1. Ανασχηματισμός ισορροπιών και συμβιβασμών ή ανασχηματισμός για αποτελέσματα;
Ο Αντ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει τις πολύ υψηλές προσδοκίες πολλών βουλευτών της ΝΔ ότι θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, αλλά και εκείνους που θα απομακρύνει. Παράλληλα οφείλει να διαχειριστεί και τις απαιτήσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που διεκδικούν περισσότερες θέσεις στην κυβέρνηση από αυτές που διαθέτουν σήμερα. Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει ο πρωθυπουργός, στον πρώτο ανασχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης, να μειώσει τα εσωκομματικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν και να δώσει την αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος, με στόχο καλύτερα αποτελέσματα. Και σε μια τέτοια περίπτωση μάλλον θα πρέπει να θιγούν τόσο υπουργοί άλλων κομμάτων, όσο και «γαλάζιοι» που σήμερα θεωρούνται αμετακίνητοι.
2. Νέα κυβέρνηση, αλλά για ποια πολιτική;
Αν στόχος είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του Μνημονίου, ως έχουν ή με μικρές αλλαγές η νέα κυβέρνηση χρειάζεται διαφορετικό στίγμα από το αν στόχος είναι μια πραγματική διαπραγμάτευση με την τρόικα. Κάτι που ούτως ή άλλως ξεκινά από την κεφαλή…
3. Θα συμμετάσχουν ως αντιπρόεδροι οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης;
Ο Αντ. Σαμαράς μάλλον θα το ήθελε ώστε η κυβέρνηση να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και κυρίως να μην απαιτούνται οι συσκέψεις των αρχηγών, που οδηγούν στο να μην λειτουργεί το Υπουργικό Συμβούλιο ή να μην υπάρχει Κυβερνητική Επιτροπή. Ο Ευ. Βενιζέλος υπό προϋποθέσεις λέει ναι στη συμμετοχή του, ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται αρνητικός.
4. Αν δεν δεχθούν να συμμετάσχουν, πως θα λειτουργήσει η κυβέρνηση;
Είναι φανερό πως ούτε η σύσκεψη των αρχηγών αποτελεί την καλύτερη θεσμική λειτουργία, ούτε οι διάφορες επιτροπές που ζητούνται (και συζητούνται) και οι οποίες αν δεν έχουν ως στόχο να εμφανίζουν τον πρωθυπουργό υπό επιτροπεία το πράττουν εξ αντικειμένου. Ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης είναι από τα βασικά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν…
5. Θα χρησιμοποιηθεί ο ανασχηματισμός ως εμβρυουλκός πολίτικων εξελίξεων;
Ο πρωθυπουργός προφανώς θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση και ικανά πρόσωπα που θα χρησιμοποιούσε εν συνεχεία και στις κινήσεις του για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με τη διεύρυνση-ίσως και τη μετεξέλιξη λένε οι πλέον φιλόδοξοι-της ΝΔ. η ανάγκη συμβιβασμών ωστόσο με τα άλλα κόμματα και η ανησυχία για τη «γαλάζια» ΚΟ, μάλλον καθιστούν απαγορευτικό ένα τέτοιο εγχείρημα.
6. Ανασχηματισμός διορθωτικών κινήσεων ή ευρύτερος;
Ο πρωθυπουργός μάλλον δεν επιθυμούσε ανασχηματισμό στην παρούσα φάση, ενώ η συζήτηση που διεξάγεται δεν θα είχε λάβει αυτές τις διαστάσεις, αν δεν έθετε το θέμα στο δημόσιο διάλογο με τον τρόπο που το έθεσε ο Ευ. Βενιζέλος. Ο Αντώνης Σαμαράς κρατούσε το χαρτί του ανασχηματισμού για αργότερα, καθώς η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως το κοινωνικό κλίμα θα οξυνθεί, όπως και η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι κυβερνητικές αλλαγές να αποτελούσαν «όπλο» για τη συνέχεια. Η επίσπευση του χρόνου διεξαγωγής του ανασχηματισμού, πάντως, είναι άγνωστο εάν θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε διορθωτικές κινήσεις, σε έναν δηλαδή λεγόμενο «μικρό ανασχηματισμό» ή θα μπορέσει να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές.
7. Θα μικρύνει ή θα μεγαλώσει το κυβερνητικό σχήμα;
Η ανάγκη ικανοποίησης πολλών προσδοκιών και αιτημάτων ίσως οδηγήσει σε μεγέθυνση του κυβερνητικού σχήματος. Στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η εμπειρία ότι υπουργεία-μαμούθ όπως το Ανάπτυξης δεν λειτουργούν και προφανώς απαιτείται να κατατμηθούν. Η κοινωνία, ωστόσο, μάλλον ζητά μικρότερο σχήμα από το σημερινό.
8. Πώς θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κυβερνητικού έργου με αλλαγή ακόμα και μνημονιακών υπουργών;
Ένα από τα πλέον κρίσιμα ερωτήματα, καθώς δεν υπάρχει πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου, με υπουργούς να ενημερώνονται, για πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες.
9. Θα συνεχιστεί το σημερινό μοντέλο των «τρικομματικών» υπουργείων;
Με τον ανασχηματισμό θα συνεχιστεί το σημερινό μοντέλο που θέλει όπου υπάρχει υπουργός από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ να υπάρχει αναπληρωτής του από τη ΝΔ; ή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου την διοίκηση κάποιων υπουργείων, όπως κάποια ηγετικά στελέχη των κομμάτων αυτών επιδιώκουν να γίνει;
Πηγή: real.gr
Use Facebook to Comment on this Post