Κακός χειρισμός των αυγών το Πάσχα, αλλά και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, δίνει ευκαιρία στα αυγά να…..
προσβληθούν από βακτηρίδια.
Ακολουθούν ορισμένες πολύ εύκολες οδηγίες για τον ασφαλή χειρισμό των αυγών, ώστε να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα:
Κρατήστε τα αυγά στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα μαγειρευτούν. Τα αυγά κατατάσσονται μέσα στην επικίνδυνη ομάδα τροφών για τροφικές δηλητηριάσεις, όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και το γάλα. Όλα αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην γρήγορη ανάπτυξη βακτηριδίων όπως η σαλμονέλλα.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του Αμερικανικού Συμβουλίου για τα Αυγά (ΑΒΕ) για το βράσιμο των αυγών:
– Τοποθετήστε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
– Προσθέστε νερό μέχρι μία ίντσα πιο ψηλά από τα αυγά.
– Προσθέστε μια κουταλιά ξύδι για πιο εύκολο βρασμό. Για «πηχτά» αυγά κοχλάστε το νερό και μετά ή χαμηλώστε την φωτιά ή κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε τα αυγά να κοχλάζουν περίπου στους 85ο C για 15-20 λεπτά.
– Αμέσως μετά, τοποθετήστε τα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
– Τοποθετήστε στο ψυγείο όλα τα μαγειρεμένα αυγά.
– Τα αυγά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι το κροκάδι και το ασπράδι να είναι πηχτά. Με αυτό τον τρόπο, η σαλμονέλλα ή οποιοδήποτε άλλο επιβλαβές βακτηρίδιο, θα καταστραφεί.
– Μην «αγγίζετε» τα αυγά υπερβολικά και πλένετε τα χέρια σας ενόσω τα αγγίζετε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, μαγειρέματος, στεγνώματος και διακόσμησης. Το τσόφλι του αυγού έχει πολλούς πόρους που μπορούν να επιτρέψουν σε μικρόβια ή βακτηρίδια να το διαπεράσουν.
– Φυλάξτε τα αυγά σε ασφαλισμένο τόπο, ούτως ώστε να μην έρθουν σε επαφή με έντομα, χημικές ουσίες καθαρίσματος, κατοικίδια ζώα.
– Βάψτε τα αυγά, αφού τα βράσετε.
– Μην τρώτε αυγά που έχουν ρωγμές ή είναι εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες.
– Αν διακοσμήσετε τα αυγά στο τραπέζι σας, προετοιμάστε περισσότερα αυγά και πετάξετε αυτά που χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση ή ήταν εκτός ψυγείου για πολλές ώρες (περισσότερο από δύο ώρες, συμπεριλαμβανομένης της ώρας προετοιμασίας και σερβιρίσματος).
Ακόμη,
– Αγοράζετε αυγά μόνο από το ψυγείο και τοποθετείστε τα στο ψυγείο, στην θήκη τους όσο πιο γρήγορα γίνεται.
– Η κατάλληλη θερμοκρασία ψυγείου για αυγά ή άλλα ευαίσθητα τρόφιμα είναι 5ο C ή και χαμηλότερη.
– Διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, πριν και μετά το μαγείρεμα.
– Μην αφήνετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες.
– Αμέσως μετά το σερβίρισμα, τοποθετήστε ό,τι απέμεινε στο ψυγείο, σε ρηχό δοχείο, ώστε να κρυώσουν εύκολα.
– Πλένετε καλά τα χέρια σας, αλλά και τα σκεύη, τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιείτε και τις επιφάνειες που δουλεύετε, για να αποφύγετε επιμολύνσεις.
– Χρησιμοποιείτε μόνο τα καθαρά αυγά και αυτά που δεν είναι σπασμένα για μαγείρεμα.
– Πλένετε τα χέρια σας αλλά τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε, αν προηγουμένως ήλθαν σε επαφή με ωμά τρόφιμα, πριν αρχίσετε να προετοιμάζεται άλλα φαγητά.
– Χρησιμοποιείτε διαφορετικές πλαστικές σανίδες για τεμαχισμό ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων. Πλένετε και αποστειρώνετε καλά τις σανίδες, μετά από κάθε χρήση.
Η θρεπτική αξία του πασχαλινού αυγού
– Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο καλής απορροφητικότητας, β-βιταμίνες, λίπος.
– Ένα αυγό περιέχει 75 θερμίδες, 5γρ. λίπους (κυρίως κορεσμένο), 200-290mg χοληστερόλη.
– Η συνισταμένη ποσότητα κατανάλωσης αυγών για διατήρηση της καλής υγείας είναι 3-4 ολόκληρα την εβδομάδα ή 300mg χοληστερόλη ανά ημέρα.
Πηγή: mednutrition.gr