xOrisOria News

Νέα σημαντική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Νέα σημαντική πτώση παρουσίασε η ιταλική βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας Istat…

Τον Μάρτιο του 2013, τα έσοδα των ιταλικών βιομηχανιών προ φόρων μειώθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την δέκατη πέμπτη συνεχή μείωση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι βιομηχανικές παραγγελίες τον ίδιο μήνα, συρρικνώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση, αλλά θετικό στοιχείο χαρακτηρίζεται η άνοδος τους σε σχέση με το Φεβρουάριο κατά 1,6%.

Η ιταλική τηλεόραση RAI έκανε λόγο σήμερα για μια «κρίση που μοιάζει να είναι πράγματι δίχως τέλος».

Στο μεταξύ κατά πληροφορίες που προβάλλονται από τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα προσανατολίζεται προς την εφαρμογή της ανειλημμένης απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ, τον ερχόμενο Ιούλιο, από το 21% στο 22%.

Ενώσεις καταναλωτών υπογραμμίζουν ότι η κίνηση αυτή υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει το κλείσιμο περίπου 26.000 εμπορικών επιχειρήσεων και επιπλέον επιβάρυνση κάθε ιταλικής οικογένειας με 200 ευρώ το χρόνο.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ρενάτο Μπρουνέτα, επιμένει ότι η αύξηση του ΦΠΑ πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και ζητεί να βρεθούν τα απαραίτητα έσοδα για την κάλυψη των δημοσιονομικών εσόδων από αλλού. Πρόκειται για 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα τόνισε ότι, βάσει των σημερινών δεδομένων, δεν φαίνεται να μπορεί να ανασταλεί η προγραμματισμένη αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai 3, ο νέος υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζοβανίνι, προσπαθεί να εξασφαλίσει πόρους 12 δισεκατ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί η ανεργία των νέων, από το 38% στο 30%.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Λέτα ελπίζει να μπορέσουν να δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας για ανέργους μέχρι 24 ετών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμοστεί άμεσα η μείωση της περιόδου διακοπής ανάμεσα στην λήξη της μιας σύμβασης έργου και στην επόμενη , σε μόλις 20 ημέρες, καθώς και η λεγόμενη «αλληλεγγύη των γενεών»: η θέσπιση, δηλαδή, ευρείας μερικής απασχόλησης για εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη για να αρχίσουν να προσλαμβάνονται σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης νέοι υπάλληλοι.

Στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος τόνισε σήμερα ότι «η δραματική κρίση που ζει η Ιταλία επιβάλλει στους κοινωνικούς εταίρους, στους κρατικούς θεσμούς και στις επιχειρήσεις την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για να δοθεί νέα ώθηση στην απασχόληση».

Use Facebook to Comment on this Post