Σχεδιάζουν το μέλλον του κόσμου και προτείνουν…
Σε εκδήλωση που πραγματοποιείται το απόγευμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο παρουσιάζονται περισσότερες από σαράντα εφευρέσεις βορειοελλαδιτών ερευνητών…
Η ύφεση, η εσωστρέφεια και η σκληρή καθημερινότητα δεν ορίζουν τα πάντα σε αυτή τη χώρα. Πρωτοποριακές εφευρέσεις Ελλήνων ερευνητών που αφορούν τη γεωργία, την κτηνοτροφία την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας, την ιατροφαρμακευτική έρευνα και τη διαχείριση αποβλήτων θα παρουσιαστούν από τις 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. στην εκδήλωση με θέμα “Ελληνικές εφευρέσεις – Σημασία και αξιοποίηση”, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σώμα Ομότιμων καθηγητών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με σκοπό την προβολή καινοτόμων ιδεών, ιδιαίτερα τεχνικών εφευρέσεων, και την κοινωνική αναγνώριση αυτών και των δημιουργών τους.
Στην εκδήλωση θα γίνουν 42 ανακοινώσεις από δικαιούχους ευρεσιτεχνιών (μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού του ΑΠΘ και άλλους εφευρέτες ιδιώτες και επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας) και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις εφευρέσεις και ευρεσιτεχνίες εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό, ενώ μία απ’ αυτές, που αφορά τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων, πρόκειται να εφαρμοστεί στις ΗΠΑ. Όλες οι ευρεσιτεχνίες που θα παρουσιαστούν έχουν αναγνωριστεί και έχουν πιστοποιηθεί, και περιγράφονται περιληπτικά στο δελτίο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Καινοτομώντας σε χαλεπούς καιρούς
Τις παρουσιάσεις θα κάνουν μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. “Πρόκειται για πατέντες, κυρίως ιδιωτών και εταιρειών, που άλλες είναι σε δοκιμαστικό στάδιο, άλλες αναζητούν χρηματοδότηση και άλλες είναι άμεσα εφαρμόσιμες”, είπε στη “Θ” ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Τουλουμάκος και πρόσθεσε ότι “δυστυχώς, στην παρούσα οικονομική συγκυρία ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτά τα προτζεκτ, προκειμένου αργότερα να ωφεληθεί από τη χρήση τους. Η μόνη, ίσως, προοπτική είναι κάποια από αυτά να ‘αιμοδοτηθούν’ χρηματικώς από προγράμματα του ΕΣΠΑ”. Ενδεικτικά μερικές από τις εφευρέσεις που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:
•Παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεο-λυματολάσπης για χρήση στη γεωργία.
•Μέθοδος παρασκευήςειδικού προσμείγματος ζωοτροφών για την παραγωγή μοσχαρίσιου ή και βοείου κρέατος.
• Ανακυκλώσιμη μέθοδος παρασκευής του τετραχλωρολευκοχρυσικού καλίου.
• Παραγωγή ενέργειας από κύματα, σύμπη κτος λέβητας.
• Ανακυκλώσιμη μέθοδος παρασκευής του τετραχλωρολευκοχρυσικού καλίου.
• Παραγωγή ενέργειας από κύματα, σύμπη κτος λέβητας.
Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις ΗΠΑ
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων σε μία από τις δύο βασικές τοποθεσίες αποθήκευσης επί αμερικανικού εδάφους ενδέχεται να γίνεται σύντομα πιλοτικά με μία μέθοδο προερχόμενη από τη Θεσσαλονίκη. Μία μέθοδο που μπορεί μεν να εντυπωσίασε τους Αμερικανούς με την επιστημονική ευστροφία της όταν την “ανακάλυψαν” σε ένα εξειδικευμένο περιοδικό το 2008, αλλά δυστυχώς δεν θα αποφέρει έσοδα στους τέσσερις δημιουργούς της, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κι αυτό διότι, ελλείψει χρημάτων, δεν κατοχυρώθηκε ως παγκόσμια ευρεσιτεχνία.
Η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία αξιοποιεί τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης για τη μετατροπή των νιτρικών σε άζωτο. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Γεώργιο Κυριάκου, μέλος της ομάδας των τεσσάρων μαζί με τους Χρήστο Πολατίδη, Μαρία Δόρτσιου και Γιάννη Κατσούναρο, η λογική είναι απλή: “τα πυρηνικά εισάγονται σε μία δεξαμενή, μέσα στην οποία βάζουμε δύο ηλεκτρόδια και διοχετεύουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ένα κυβικό πυρηνικών μπορεί να έχουμε περίπου 300400 κιλά νιτρικών, ελάχιστα γραμμάρια ραδιενεργών ουσιών και νερό. Με τη μέθοδό μας, τα νιτρικά μετατρέπονται σε άζωτο. Ακολούθως, το νερό εξατμίζεται, οπότε απομένουν λίγα γραμμάρια, τρία ή τέσσερα, ραδιενεργών ουσιών, που είναι πολύ εύκολο να τα διαχειρισθεί κάποιος, π.χ. με ταφή σε ελεγχόμενες περιοχές εναπόθεσης”.
Όταν το 2008 δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο στο περιοδικό “Journal of Hazardous Materials”, ανακάλυψαν τη μέθοδο οι Αμερικανοί. Συγκεκριμένα, κίνησε την προσοχή του διευθυντή της μίας από τις δύο βασικές θέσεις αποθήκευσης πυρηνικών στις ΗΠΑ (“Hanford” και “Savannah River”), ο οποίος έστειλε mail στην Ελλάδα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες. Στη συνέχεια εκδό θηκε σχετική έκθεση, στην οποία η μέθοδος της ηλεκτροχημικής απομάκρυνσης νιτρικών χαρακτηρίστηκε η καλύτερη. Στην ίδια έκθεση προαναγγέλθηκε πιλοτικό σχέδιο εφαρμογής της στο αμερικανικό site αποθήκευσης, από συνεργαζόμενη εταιρεία.
Πώς θα επωφεληθεί η ελληνική ομάδα από την εφαρμογή της ευρεσιτεχνίας της; Δυστυχώς, μόνο σε επίπεδο φήμης. “Την πατέντα αυτή χάσαμε τη δυνατότητα να την κάνουμε παγκόσμια.Όταν έληξε η περίοδος ισχύος της ελληνικής ευρεσιτεχνίας κι έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε παγκόσμια πατέντα, χρειαζόμασταν 185.000 ευρώ, για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Από τη μία δεν μπορούσαμε να βρούμε εύκολα τόσα χρήματα. Από την άλλη, είχαμε κατά νου ότι μόνο μία στις 15 πατέντες φτάνει στο ράφι ως εμπορικό προϊόν. Αυτό μας αποθάρρυνε”, είπε ο Γεώργιος Κυριάκου
του Κώστα Σιαμέλη. Εφημερίδα ”Θεσσαλονίκη” Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2013.
Ελληνικός Ζεόλιθος
http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.com
Use Facebook to Comment on this Post